196    6    0  

Vannbåren varme løsning

 132     0
Vi legger nå rør til vannbåren varme med tanke på fremtidig luft/vann varmepumpe.

Er det noen midlertidige løsninger for varme i rørene som vi kan få nytte av senere ved varmepumpe?

Har lest så mye forskjellig om ulike systemer. Kombibereder, elkjele, akkumulatortank, styring osv osv. Kan ingen ting om dette og vil ikke brenne inne med dyrt utstyr som ikke kan brukes senere.

Vi har idag en over 20 år gammel oso 5kw bereder som sikkert bør byttes uansett. Kan det være en ide å investere i en slik? https://bad.no/h%C3%B8iax/8025502x/h%C3%B8iax-dmq-titanium-varmtvannsbereder-dobbelmantlet-bereder-300-400-liter

KE
   #2
 3 063     Hordaland     0
Kjøper du en brukt varmekolbe med sirkulasjonspumpe kan du selge det igjen senere, da er ett eventuellt tap lite.
Ta deg tid til å lese deg opp på varmepumper og vent med å innhente tilbud til du får litt oversikt.
  (trådstarter)
   #3
 132     0
Er det noen generelle råd når det gjelder valg av system og pumpe?

All in one løsninger, akkumulatortank, dobbeltmatlet bereder osv. Monobloc, split... Ikke lett å bli klok:)
KE
   #4
 3 063     Hordaland     0
Mitt generelle råd er å holde seg til inverterpumper som tilpasser produksjon til effekt man trenger, man kan da dimmensjonere varmepumpen slik at den kan levere all varme man trenger uten bruk av varmekolbe.

Tidligere gikk varmepumpene av og på istedet for å regulere frekvensen til kompressoren. Den gang beregnet man underskudd på varme og startet på bakgrunn av dette. Man brukte gjerne "gradminutter" for å regne på dette. En inverterpumpe bør regulere på temperaturavvik istedet, desverre er det flere varmepumpe som tviholder på sin gamle software og fortsatt bruker "gradminutter", disse varmepumpene skal du styre unna. Er du usikker kan du bla i installasjons-/brukermanualen for varmepumpen du vurderer og søke etter "gradminutter". Finner du ordet er det bare å lete videre.

Dobbelmantlet bereder ville jeg også styrt unna.
Støper du ned vbv i mange rom vil en akkumulatortank ha liten verdi. Men akkumulatortanken kan sørge for at varmepumpen får den flowen den skal uavhengig av hvor mange sløyfer som åpner for varme.

En kjølemontør vil nok hevde at splitløsning er best, forhandlerene vil ofte pushe monoblokk fordi den gir en enklest mulig installasjon. Sørg iallefall for å ha trekkerør til utedel.

Jeg vil dessuten anbefalle deg å innhente priser på bergvarme om du bor i ett område du kan nyttigjøre dette. Merkostnaden for bergvarme er gjerne prisen av energibrønnen. Du har da også tilgang til billig kjøling på varme sommerdager. Ha god plass i teknisk rom, uavhengig av varmepumpe eller ikke.
  (trådstarter)
   #6
 132     0
Hvordan syns dere dette ser ut? Det knirker utrolig mye der det er bar isopor.

Det er roth comfort 24/16 rør men de har brukt andre rør enn roth sine. De kjennes glattere ut på overflaten.

Kan i hvertfall ikke legge parkett på dette nå. Altfor mye bråk