292    8    1  

Vegg rett på fjell. Hvordan drenere?

 2     0
Hei. Jeg har arvet et interessant potensielt problem fra tidligere eier. Etter en utvidelse av kjelleren har huset nå to grunnmurer (om det er riktig begrep for begge). Øverste etasje er bygget rett på fjellet, som ligger bare noen desimeter under bakkeplan. En halv  meter innenfor denne, ligger muren til kjelleren, der berget er sprengt bort. En inspeksjonsluke lar meg se utsiden av grunnmuren til kjelleren, samt innsiden av grunnmuren til etasjen over. 

Min bekymring er at berget leder vannet inntil den ytterste veggen, og at denne trekker fuktigheten til seg. (Mesteparten av vannet renner imidlertid videre rundt hushjørnet til drenerende masser der). Ved inspeksjon på våte dager, ser jeg at vannet trenger gjennom den ytterste muren og fukter berget på innsiden. 

Fra inspeksjonsluken ser jeg at det ligger noe som ligner tjæret papp i "taket", som kanskje er en fuktsperre mot vannet som trenger inn i den ytterste muren. 

Jeg ser ingen tegn på fuktskade i huset, og det er mange år siden dette ble bygget. 

Jeg lurer nå på om jeg bør utføre drenerende tiltak for den ytterste veggen, og hvordan det kan gjennomføres. Jeg ser for meg en sperremembran fra berget og opp muren som en løsning. Ujevnheter og sprekker i berget er en bekymring. Det er vanskelig å finne råd og veiledning om dette, siden alt jeg leser om drenering forutsetter forskriftsmessig utføring, som ikke er mulig hos meg. 

Jeg vil ta imot råd og veiledning om metode og materialer med stor takk.

   #1
 5 592     Akershus     0
Det kan bli mye jobb og mye penger på det prosjektet.

Hadde det vært mitt hadde jeg fokusert mer på skikkelig lufting av arealet.

Du ser antageligvis Vaflex, det er en diffusjonsåpen vindsperre man brukte i forrige årtusen!

.Thag
Signatur
HSt
   #2
 31 962     Lillestrøm kommune     0
Jeg har sagd en drensrenne i fjell utenfor hytta med stor elektrisk håndholdt diamant sag (den har støtte hjul) satte 3 riss da var det lettest å prøve å få ut det mellom disse.
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Jeg har sagd en drensrenne i fjell utenfor hytta med stor elektrisk håndholdt diamant sag (den har støtte hjul) satte 3 riss da var det lettest å prøve å få ut det mellom disse.

Takk for svar begge to! Tanken med å skjære en drensrenne virker veldig interessant!
HSt
   #4
 31 962     Lillestrøm kommune     0
Jeg leide en bensindrevet versjon som hadde start problem og som var betydelig tyngre, ble returnert nesten ubrukt. nå har jeg kjøpt en elektrisk sammen med en bekjent som også har behov på slikt.  Pass på å følge sikkerhetsbeskrivelse, dvs jobbe med maskinen på siden av deg. Leter du finner du trolig elektrisk også for utleie. Leiesum blir usikker fordi du betaler for diamant slitasje. Den har vannkjøling og var veldig snill å bruke.
   #5
 365     Tromsø     0
Jeg tok nylig drenering og overraskelsen var stor når det viste seg at huset var bygd på berg, for det skulle ikke være berg der jeg bor. Jobben ble betydelig. Har stått med en svær meiselmaskin på 60j i timesvis hver dag i flere uker. Har lagd fall fra husveggen og ned i en liten grøft som ligger under muren. Alt i stein. Å bruke sag er sikkert lurt, men hvis du har fall mot veggen så må du kanskje lage rennen ganske nært veggen? Neste gang jeg skal gjøre samme jobben så blir jeg å leie meg en graver med en hydraulisk meisel. Det er ikke sunt å meisle med håndholdt maskin i så lang tid.
HSt
   #6
 31 962     Lillestrøm kommune     0
Alternativ er fjellkiler men ønsker jo ikke at det sprekker opp inn mot huset. En kombinasjon er mulig det beste
   #7
 3     0

Jeg har sagd en drensrenne i fjell utenfor hytta med stor elektrisk håndholdt diamant sag (den har støtte hjul) satte 3 riss da var det lettest å prøve å få ut det mellom disse.

Heisann. Denne tråden dukket opp da jeg googlet litt på fjell og drenering. Jeg har en hytte som ligger på fjell hvor vann renner fra fjellet mot grunnmur. Ser allerede nå merker på muren på innsiden av hytta. Syns dreneringsrenne i fjell virker som en interessant løsning. Noen som kan poste bilde av hvordan det blir seende ut. Blir det en u-formet grøft alla takrenne, eller lager man bare et spor og setter skifferekant el.l som leder vannet bort fra hytta?

TSt
   #8
 12 102     1
Ideen med å sage er at en ikke skader fjellet ellers slik at selve fjellet forblir som en renne.  Men avhenger at fjell kvalitet.  Hos meg laget jeg 1/2 m dyp renne i med pigghakke og spett så der ville sag ikke duge.  Men jeg laget dette for overflate vann så er i overgangen mellom skråning og plen med fall fra huset.  Det var for å stoppe mest mulig før det kommer i drenering hvor jeg forsiktig laget litt dypere renne enn det som fantes fra før.