149    11    0  

Ventilasjon / Radonbrønn

 6     0
Hei, har planer om å montere radonbrønn i innredet kjeller i løpet av året. Planen er å lekte en kort «tv-vegg» ut en 40-50 cm og plassere brønnen og avsug inni utlektet vegg. Tenker å dekke vegg med spiler og sette inn en skjult dør for tilkomst til radonsug. 

Det jeg er veldig i tvil på er hvordan jeg skal gjøre det med gjennomføring av rør gjennom yttervegg. 80-90% av ytterveggen er under grunn og ventilasjonen skal gå ut i øvre del av vegg, dette kommer da ut under terrassen til hovedetasjen. Yttervegg i kjeller består av isolerte betongelementer.

Selve installasjonen og fremgangsmåten er jeg nokså sikker på, men det jeg lurer på er følgende: 

1. Hvordan fører jeg ventilasjonen ut av yttervegg best mulig da med tanke på kondens osv? Finnes det mansjetter, tape, kanaler jeg monterer i vegg på forhånd, støpe rundt rør i vegg eller annet? Isolert rør? Fall?

2. Da utkastet kommer rett under terasse som grenser til stue og soverom tenker jeg det er best å lede ventilasjonsrøret videre opp til friluft. Jeg kan da enten ta røret direkte opp gjennom terasse og videre opp inn på kaldloft og så ut under takutstikk, eller føre røret noen meter langs under terassen og videre opp til friluft langs kledning på hus. Jeg er da noe nervøs for at det vil dannes fukt/kondens i rør som kan renne tilbake igjen til radonsug og ned i kjellergrunnen. 

Er det noen som har noen innspill på dette? Spesielt gjennomføring av rør gjennom yttervegg. Er mye av bekymringene mine borte hvis jeg isolerer rørstrekk? Alle innspill tas i mot med åpne armer!!

TSt
   #1
 13 183     0
Kondens vil renne tilbake hvis en forsøker å trekke røret oppover. Isoler det og før det til ytterkant av terasse og litt forbi. Litt fall nedover. Det vil alltid være noe varme med ut her siden vifte står på kontinuerlig. Turtall regulator er vanlig for å få ned hastiget og støy på vifte. Men radonsug trenger jo ikke være noen stor installasjon. Sjekk i allefall tiltaket før en "bygger" det inn så en er sikker på at en får ned verdiene så mye som en tenker.
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Takk for gode råd TSt! Hvordan ville du ført røret gjennom yttervegg? Tenker å gå for 125 mm flexit isolert spirorør som har en stiv/jevn isolasjon, total diameter er 163 mm. Godt nok å bore 165 mm og føre rett igjennom, eller ville du tettet rundt på noe vis?
HSt
   #3
 34 596     Lillestrøm kommune     0
Tette med byggeskum og fuge evt pusse over

Men hvilke verdier har dere på Radon i dag ? Løp og kjøp elektronisk måler hvis dere ikke har. Airthings er fabrikat du skal se etter.
  (trådstarter)
   #4
 6     0
Takk for tips👍🏻

Har Airthings måner og ligger på rundt 600 bq/m3 i kjelleretasje i snitt over 2-3 mnd måling, en del mindre når vi er veldig grundige på å lufte ut, men dette er problematisk på vintertid.
HSt
   #5
 34 596     Lillestrøm kommune     0
Ok jeg klarte bare å få en faktor 10 ned i kjelleren til ca 100 men så lenge jeg ikke har beboelse der så er det ok med 40-50 i etasjene over. Men jeg har hatt andre jeg har hjulpet som har fått en større reduksjon

Når jeg leser innlegget på nytt er jeg redd du beskriver radonsuget nær yttervegg radonsug bør stå så langt inn mot senter som praktisk mulig
  (trådstarter)
   #6
 6     0
Det stemmer, er planen å installere brønn rundt 1 meter fra yttervegg. Grunnflaten er noe L-formet, så dette hjelper på å komme mot senter, men langt i fra optimalt. Rominndeling og diverse varmekabler/rør i støp gjør at annen plasseringen blir ganske mye mer krevende.

Setter stor pris på dine innspill her, jeg har lest at brønn bør stå minst 0,5 m fra yttervegg og de 3 brønnene jeg har sett med egne øyne har stått kliss inntil yttervegg.. Jeg antar at grunnforhold også har mye å si.

Hva menes med faktor 10? Annen måleenhet? Jeg sammenligner også enkelte Megaflis/Flexit vifter med diverse radonsug, disse har mer eller mindre samme tekniske egenskaper men gjerne prisforskjell på 10x. Har du noen radonsug/løsninger du vil anbefale?
HSt
   #7
 34 596     Lillestrøm kommune     0
Reduksjon på en faktor 10 betød at jeg hadde ca 1000 før og 100 etterpå

Det vil være en stor fare for at radonsuget bare suger falsk luft fra kanten av huset og dermed ikke får opp noe undertrykk så plasseringen er i mine øyne veldig ugunstig

  (trådstarter)
   #8
 6     0
Må vurdere om jeg ikke skal få inn noen fagfolk på befaring før jeg setter i gang.. Ikke kjekk gass å ha i hus.
HSt
   #9
 34 596     Lillestrøm kommune     0
Mange såkalte fagfolk har 2 dagers kurs i radon håntering det ser vi ved at noen fortsatt f.eks monterer radonsug med tynne rør. Produkter øker også med en faktor minst 5 i pris når de henger Radon på navnet