5,116    11    6  

Byggetekniske krav tilbygg 2017

 29     1
Hvilken byggeforeskrifter er gjeldene for tilbygg på eit hus fra 1957?

Det skal bygges på ca 75 m2 over to etasjer, hvor det blir stue/oppholdsrom i 1 etg , og 3 soverom i underetg.

Må det bygges etter 2017 standard? - tett hus med trykktest og hele pakken? eller holder det med 1957 standard?

HSt
   #1
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Her vil jeg tro at de sier at arealet er så stort at her må dere følge det meste av kravene. Hvor stort er det i forhold til eksisterende ? Du skriver over 2 etasjer, er 75m2 grunnflaten av tilbygget slik jeg tolket det ?
   #3
 4,243     1
Kravet er at alt som bygges skal være tek10. Dermed må tilbygget være tett, evt må man søke dispensasjon.

Det gamle kan følge gamle regler.
   #4
 4,243     0
Korrigerer meg selv litt, det er fravik fra krav i tek man søker, ikke dispensasjon. Det betyr blant annet at man slipper dispensasjonsgebyr
  (trådstarter)
   #5
 29     1
Tilbygget skal vere ca 50 m2 i grunnflate (underetg) + 25 m2 1 etg.

Vil det si at så lenge det blir søkt fravik fra Tek10 kan det tilbygget bygges iht gamle krav? Hvem som søker dette aviket?
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Fant litt etter kjapt Google søk:

Avvik fra TEK10
Avvik fra TEK10 kan bare gjøres dersom det søkes om og gis dispensasjon. Søknad om dispensasjon må være grunngitt. Ansvarlig prosjekterende må levere et tilstrekkelig grunnlag for at kommunen skal kunne gjøre vurderingene etter pbl § 19-2.
Spørsmål om dispensasjon oppstår oftest i forbindelse med ombygging eller bruksendring som medfører at dagens regelverk skal legges til grunn, og det ikke er gitt unntak for krav i medhold av pbl § 31-2.
Det tekniske regelverket er ulikt innrettet på ulike fagområder. På noen områder gir forskriften detaljerte ytelseskrav, på andre områder bare overordnede, kvalitative krav. Der forskriften bare angir overordnede, kvalitative funksjonskrav er det lite aktuelt eller relevant å gi dispensasjon.
Eksempelvis krever TEK10 § 11-1 at " Byggverk skal prosjekteres og utføres slik at det oppnås tilfredsstillende sikkerhet ved brann for personer som oppholder seg i eller på byggverket, for materielle verdier og for miljø- og samfunnsmessige forhold."
Dette er et krav som kan oppfylles selv om ikke de preaksepterte ytelsene i veiledningen til TEK10 følges fullt ut. Det er de ansvarlig prosjekterende som da må finne alternative måter å oppfylle funksjonskravene i forskriften på, og det skal verifiseres ved analyse at forskriften er oppfylt. For brannsikkerhet viser vi til NS 3901 Krav til risikovurdering av brann i byggverk. En analyse som er gjort etter prinsippene i denne standarden vil oppfylle forskriftens krav til analyse, jf. TEK10 § 2-1.
I de tilfellene der TEK10 gir konkrete, målbare krav, må kommunen vurdere en søknad om dispensasjon i samsvar med pbl kap. 19. Etter pbl kan dispensasjon ikke gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. Ved dispensasjon fra loven og forskrifter til loven skal det legges særlig vekt på dispensasjonens konsekvenser for helse, miljø, sikkerhet og tilgjengelighet.
Brannmyndigheten har ingen direkte rolle i byggesaker, men kan med fordel fungere som rådgiver for bygningsmyndigheten for eksempel ved tilsyn i byggesaken. Det er dessuten forutsatt at tilgjengeligheten for brannvesenet til byggverk avklares mellom ansvarlig prosjekterende og brannmyndigheten, jf. veiledningen til TEK10 § 11-17. Opplysninger fra brannmyndigheten kan for eksempel komme fram i forhåndskonferanse.
Dersom brannmyndigheten ved sitt eget tilsyn, etter at et byggverk er tatt i bruk, finner forhold som er i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven, skal det meldes til plan- og bygningsmyndighetene, jf. plan- og bygningsloven § 1-4.
Det er plan- og bygningsmyndighetene som må vurdere om forholdet medfører gjenopptakelse av byggesaken og ev. ny søknad. Ansvaret for at byggverket er i samsvar med regelverket ligger hos foretak med ansvarsrett i byggesaken eller tiltakshaver, jf. plan- og bygningsloven kap. 23.
Ansvarsrett opphører ved utstedelse av ferdigattest. Kommunen kan likevel gi pålegg om retting eller utbedring innen fem år etter at ferdigattest er gitt dersom den oppdager vesentlige forhold i strid med lovgivning eller den gitte tillatelsen, og som den ansvarlige har ansvaret for.

   #7
 242     Oslo     0
Tiltaket er søknadspliktig med ansvarlige foretak, dvs at ansvarlig søker (SØK) i byggesaken vil beskrive de områdene man søker om fravik fra TEK10.

Normalt vil man ikke få bygge etter 1957-standard uten vektig argumentasjon (f eks bevare bevaringsverdig bebyggelse/byggeskikk), mens det er enklere å slippe f eks trykktest på et tilbygg som utgjør lite areal ift bygningen totalt. Fravik fra TEK10 må beskrives.
Signatur

Ebe
   #8
 4,452     Vestlandet     2
Kort og enkelt sagt så krever nye bygg dispensasjon fra TEK10, men tiltak på eksisterende bygg krever fravik fra TEK10.

Merk er at det bare er relevante krav i TEK10 som gjelder. Og fravik kan bare gis under gitte forutsetninger. Du finner mer om dette i PBL §31-2 og i denne veilederen http://www.kommunalteknikk.no/eksempelsamling-tekniske-krav-ved-tiltak-paa-eksisterende-bygg.5751300-161014.html .
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 29     0
Takker for tips:)

Eksempel 7 Tilbygg til eksisterende bolig (side119)

Her er noen utdrag fra veilederen:

"Oppfyllelse av+ krav til varmeisolering av yttervegger, tak og gulv, vil for tilbygg til litt eldre bygg ofte innebære en uforholdsmessig høy kostnad, med mindre tilbygget utgjør en større del av bygningens samlede BRA etter tilbygg. Sammenblanding av ulike konstruksjoner i eksisterende bygg og tilbygg (ulike konstruksjoner og byggemåter) kan innebære kostbare tilpasnings-løsninger og dermed uforholdsmessige kostnader. Det anbefales i slike tilfeller at tilbygg som utgjør 50 % eller mer av samlet BRA for bygningen, må oppfylle krav tilsvarende som ved nybygg, Videre anbefales det at tilbygg som utgjør mindre enn 50 % av samlet BRA må oppfylle minstekravene til U-verdier i TEK10 § 14-3, tabell minimumskrav"

Installering av balansert ventilasjon med varmegjenvinning er også tiltak som vil ha merkbar effekt på bygningens energibruk. Innstallering av balansert ventilasjon med varmegjenvinning vil normalt representere en uforholdsmessig høy kostnad, med mindre tilbygget utgjør en større del av bygningens samlede BRA. Ved tilbygg som utgjør 50 % eller mer av samlet BRA, må det installeres balansert ventilasjon med varmegjenvinning som ved nybygg.

Kapittel 14 Energi

§ 14-3. Minimumskrav til energieffektivitet


(1) Følgende verdier skal oppfylles:
Tabell: Minimumskrav
[th]U-verdi
yttervegg
[W/(m2 K)][/th]
[th]U-verdi tak
[W/(m2 K)][/th]
[th]U-verdi gulv
på grunn og
mot det fri
[W/(m2 K)][/th]
[th]U-verdi vindu
og dør
inkludert
karm/ramme
[W/(m2 K)][/th]
[th]Lekkasjetall
ved 50 Pa
trykkforskjell
[luftveksling
pr. time][/th]







≤ 0,22≤ 0,18≤ 0,18≤ 1,2≤ 1,5









Ebe
   #10
 4,452     Vestlandet     1
Du må lese veilederen som nettopp det, en veileder. Men den veier tungt, og er laget i sammarbeid med branskjen, kommunene og direktoratet for byggkvalitet (de som laget TEK).

Husk at alle fravik skal godkjennes av kommunen, etter søknad.
Signatur