211    5    3  

Ekstra soverom med skråtak (i leilighet fra 1989)

kip
 484     Vestfold     2
Er i gang med en søknad om bruksendring for å opprette et ekstra soverom i en leilighet til fordel for å rive en vegg og et plassbygget garderobeskap som har noe ubenyttet areal bak seg. Noen spørsmål har dukket opp og jeg tar takknemmelig imot alle tips, innspill og endringsforslag-


Opprinnelig:

Ekstra soverom med skråtak (i leilighet fra 1989) -  - kip

Utkast v1:
Ekstra soverom med skråtak (i leilighet fra 1989) -  - kip
PS: I både eksisterende soverom samt arealt som blir nytt soverom er det montert Velux 78x98 takvinduer som kan åpnes og har integrert lufteventil. Takstrapport fra 2015 oppgir badets areal til 6kvm og eksisterende soverom til 9,5kvm. Antar derfor nytt soverom blir på omtrent 6kvm om ikke måleregler for skråtak har endret seg de siste 7 år.

  • Har jeg lov til å snu døråpningen på eksisterende soverom (la døren åpnes innover)?

  • Trenger jeg ekstra lufteventil i tillegg til den i takvinduet fra Velux?

  • Gjelder strengere krav for det nye soverommet enn det eksisterende, kan jeg følge krav fra 1989 eller er det en nyere "TEK" som gjelder for meg?

  • Er 80cm bredde i deler av gangen (nærmest pipa) tilstrekkelig/lovlig, eller må den nødt til å være bredere?Noen som vet hva den stiplede streken som går igjennom soverom og bad egentlig angir, en bestemt høyde i skråtaket? streken går igjennom omtrent i midten av der takvinduene er i taket.
Her er forøvrig en snittegning hvor jeg selv har markert omtrent hvor den stiplede streken på plantegningen går emd rødt kryss:

Ekstra soverom med skråtak (i leilighet fra 1989) -  - kip


   #1
 25     1

Noen som vet hva den stiplede streken som går igjennom soverom og bad egentlig angir, en bestemt høyde i skråtaket? streken går igjennom omtrent i midten av der takvinduene er i taket.


Kan dette være en drager? Det kan stemmer med at veggen til det ubenyttet areal går akkurat der.


Gjelder strengere krav for det nye soverommet enn det eksisterende, kan jeg følge krav fra 1989 eller er det en nyere "TEK" som gjelder for meg?


Du må oppfylle alle krav til TEK-17, men det er mange unntak for boliger som er fra før 1.7.2011. Se https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/nye-byggeregler-for-bruksendring-i-eldre-boliger/ og https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/nyheter/letter-a-bygge-om-i-egen-bolig/
kip
  (trådstarter)
   #2
 484     Vestfold     0
Kan dette være en drager? Det kan stemmer med at veggen til det ubenyttet areal går akkurat der.

Er det ikke litt rart å ha en drager som må kappes ved hvert eneste takvindu da? Den vil isåfall bli uberørt, så da har den lite å si, men trodde dette kanskje dette var en måte å tegne inn et bestemt takhøydenivå i et skråtak på i plantegninger.
kip
  (trådstarter)
   #3
 484     Vestfold     0
Du må oppfylle alle krav til TEK-17, men det er mange unntak for boliger som er fra før 1.7.2011. Se https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/nye-byggeregler-for-bruksendring-i-eldre-boliger/Hvilke krav stilles til vindu?

For å tilfredsstille kravet til lys må det være et vindu i hvert rom. Vinduet må være mot fri luft. Et vindu inn til et annet rom i huset eller et atrium eller lignende er ikke tilstrekkelig. Vinduet må fylle kravene til rømningsvindu.
Hva er et rømningsvindu?
Et rømningsvindu må være så stort at summen av lengde og bredde på vinduet er minst 150 cm. I tillegg må det være minst 50 cm bredt og 60 cm høyt. Det må kunne åpnes og det må være praktisk mulig å komme seg ut gjennom vinduet.

(Min utheving).
Det jeg ikke forstår er om dette kravet er et krav om at alle slike "nye" rom dermed MÅ ha rømningsvindu (selv om man har nok andre rømningsveier i boligen i fht de generelle kravene - annethvert rom for varig opphold), eller er kravet ment som at dersom størrelsen på vinduet man setter inn oppfyller kravet for størrelsen på rømningvindu, så er vinduet godkjent ifht lysinnslipp -  altså at man slipper å forholde seg til % av rommets areal osv?
Siste redigering: Tuesday, May 10, 2022 6:43:13 PM av kip
HSt
   #4
 36,620     Lillestrøm kommune     0
Tror de sier at et soverom må ha mulighet til lufting, her hos meg er det ikke vindu på kjøkken til å åpne det er klønete ikke å kunne lufte det kaldere på kvelden (men det er mye lys åpning på vindu)
kip
  (trådstarter)
   #5
 484     Vestfold     0
Men altså ikke faktisk "rømning"? Vinduet jeg har planlagt er mulig å åpne, samt har integrert luftespalte som kan åpnes og lukkes. Men det er ikke topphengt/sidehengt, slik at åpningen i høyden ikke vil bli god nok til rømning (det er midthengslet, som et husmorvindu).

Forvirringen er at noen steder står det at det må ha størrelsen like stort som et rømningsvindu, så er lysinnslipp ok, men så begynner noen andre steder å trekke inn at det må være fysisk mulig å komme ut av vinduet osv. (Huseiernes artikkel blant annet). Det hele er upresist beskrevt både hos Dibk og Huseierne...