(trådstarter)
   #11
 58     Trondheim     1
Jeg har byggteknisk utdannelse, det er ikke noe problemer å beregne dette.

Man kan til og med bruke C18 for den saks skyld. Limtre G36C har da dobbel bøyefasthet, men det kompenserer man for ved å endre dimensjonen på tverrsnittet.

Limtre er så vidt jeg vet definert som at det er full statisk samvirke mellom lamellene. Jeg har selv beregnet limtre, og da regner man oftest bjelken som helt massiv.
Utfordringen ligger i å få fugene sterke nok.

Jeg ser for meg at jeg eventuelt kjøper en høvel og limer umiddelbart etterpå. Finner en metode å presse det sammen på.

I bygget ville limtrebjelkene hatt to funksjoner:

1) Låse sammen bygget sideveis, vet at de fungerer som strekkgurter i forhold til takkonstruksjonen. Strekkapasiteten burde bli enorm - selv om den er hjemmelaget, særlig hvis det er kompensert med en del skruer i tillegg. Per dags dato ligger det 5*5tommes bjelker skjøtt over en innervegg som tverravstiving.

2) Bære selve låvegulvet. Det er ingen snakk om noen understøttelse på midten. Til gjengjeld er ikke lastene veldig store, det er helst snakk om lagring av alt mulig gammelt skrammel. Traktorkjøring ville blitt i etasjen under.


Det skal vel noe til at det blir noe av.
Man skal tross alt ha både høvel, en god del utstyr, lim, skruer og ganske mye tålmodighet før man gir seg ut på noe sånt. Så det ender nok med å kjøpe.
En uslåelig fordel derimot er at de kunne vært laget på plassen, en enorm fordel når man skal ha dem inn i et eksisterende bygg.

   #12
 33     Gammalt trehus     0


protto: da skal du stå under, så skal jeg stå oppå å hoppe!


Der er greit, ta med deg resten av familien og, og bilen din viss du vil... ;)

Vi har stue under og soverom oppå der, og eg søv GODT om natta.
Signatur
   #13
 49     0

helt ærlig så skjønner jeg ikke at folk vil prøve å spare penger på dette


Det kan være flere grunner til å lage limtre selv. For trangt til å få montert hel drager, men mulig å tre inn plank og lime sammen f.eks.


dette er gambling med liv og helse!


Dette er neppe gambling med liv og helse. Hjemmelagede "limtre"bjelker er seige saker så hvis du ikke gjør noe fundamentalt galt så vil den bare deformere seg uten å bryte sammen inntil lastene er omfordelt eller den ligger nedpå på midten.

Har selv erfaring etter å ha limt og spikret sammen en "limtre"bjelke på plassen. Spennvidde ca 4m. Dimensjonen var stor nok teoretisk sett hvis det hadde vært en ordentlig limtrebjelke, men problemet var at fugene ikke ble stive nok så den hang som en hengekøye. Enden på visa ble at jeg måtte sette en søyle under midten. Hvis ikke jeg husker feil så hang den mellom oppleggene da også  Grin

Frarådes.
   #15
 1,093     Skjetten     0
En ting er sikkert, får du konstruksjons svikt og i værste fall det går liv... Så kan en risikere å få uaktsomt drap på seg, uansett hvor mange ganger man har dimmensjonert og limt den "limtre" drageren sin.

Bestill deg heller en, så får du den slik du vil ha og utført på en 100% korrekt måte.

Det er vell kanskje akkurat dette som skiller en proffer og ekte "amatører" ifra hverandre... "Amatørene" som bygger for seg selv ser etter å spare penger med hva enn de holder på med, såpass mye sparing at det ofte går ut over kvaliteten/finishen på arbeidet... Derimot proffene vet akkurat når man skal kaste inn håndklet og bestille seg noe ekstra matriell eller gjøre ting ifra bunnen igjen.

Selvfølgelig gjelder ikke dette alle "amtørene" her inne, men jeg føler det er mange medlemmer så går om og om igjen her med tilsvarende tankegang...
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 58     Trondheim     0
Nå er det nå en gang sånn at de fleste byggefeil her i landet gjøres av nettopp fagfolk.

De aller fleste byggefeil og kollapser skyldes nettopp der de 'profesjonelle' har fått spillerom. Når man bygger til seg selv - gjør man det oftest skikkelig (selvfølgelig er det unntak). Mange tror også at de har nok kunnskap, uten å ha det. For min del har jeg i det minste en byggingeniørutdannelse og betydelig tømrerpraksis i ryggsekken.

Å leie profesjonelle håndverkere er overhodet ingen garanti for at det blir gjort ordentlig, snarere tvert imot.

Det er snakk om 50 meter limtre ( altså fem stykk på 10 meter). Med en pris på 1500 kroner meteren pluss at jeg må rive deler av bygget for å få dem inn, så skjønner du sikkert hvorfor jeg tenker som jeg gjør.

Men som nevnt overfor - det er mest sannsynlig at jeg blar opp det det koster (og monterer dem for all del selv iallefall!!), nettopp fordi jeg frykter at limfugene ikke blir sterke nok.

Men jeg ville bare høre om det er noen her inne som har noe erfaring med liknende prosjekter.
   #17
 33     Gammalt trehus     3
Ikkje kryp til korset og kjøp, lag sjølv!

Det må jo fortsat vera lov å lage ting sjøl her i landet utan at "forståsegpåarar" skal ta gleden i få oss!

Viss bestefedrene våre hadde høyrt oss no hadde dei ledd seg skakke ;D, dei hadde ikkje tabellar og forskrifter og forhalde seg til, skulle dei byggje noko fekk dei den lokale "sagføraren" til å sage det dei trengde. Utan at det betydde lav kvalitet. Som regel var kvaliteten mykje bedre på material før i tida.

Sjå på eit eit 100år gamalt lafta hus, trur du det dett ned av seg sjølv, neppe.
Viss du var snekkar før i tida hadde du ikkje hengt deg opp i slike bagatellar.
Bygg det, prøv det, og viss ikkje  det er bra nokk, modifiser det!

Ein vis mann sa ein gong; "plan for it, design for it, and it will probably never happen". Det syns eg er kloke ord! Litt research skadar ikkje.

Min filosofi er at når eg fixar noko på mitt eige hus så skal det vere betre enn det var, dette gjeld eletrisk, hydraulisk(vatn), og mekanisk.

Grunnen til at det finns slike forum er at "amtørar" kan finne grei info om korleis problem kan løysast på ein fornuftig måte.

Viss fagfolk meinar sterkt imot kan dei finne seg eiga forum etter min meining...

Verda går ikkje under om du limer eigen bjelke eller om eg bytter ut gamle skrusikringar med jordfeilautomatar.

Det er ikkje akkurat "rakettforskning".............
Signatur

   #18
 1,093     Skjetten     0
I en alder av 27 år og med bygg ingeniørutdannelse tviler jeg på at du kan også sitte på en betydlig mengde tømrer praksis. Betydlig mengde tømrer praksis er for meg ett minimum av 10 år med svennebrev hvor man har jobbet med nybygg - rehablitering og service/vedlikehold.

Det er forholdsvis enkelt å følge opp feil som er gjort av fagfolk, for de klages inn igjennom rette instanser som også fører statestikk.

Derimot arbeid som er utført av "hjemmesnekrer" går i værste fall igjennom eierskifte forsikringer osv. og da blir det ikke ført statestikk. Så å si at "de-fleste-byggefeil" blir utført av fagfolk blir feil om du ikke kan gå å inn å se på statestikk til eiendomsskifte forsikringer og tilsvarende.

Synes også det er forholdsvis gale når du som byggingienør kan gå ut å tenke tanken med å lage en selvbærende 10 meter limtredrager. Er det noen som burde vært klar over laster, krav og viktigheten i produksjonen av en slik limtre så burde det vært deg!


Ikkje kryp til korset og kjøp, lag sjølv!

Sjå på eit eit 100år gamalt lafta hus, trur du det dett ned av seg sjølv, neppe.
Viss du var snekkar før i tida hadde du ikkje hengt deg opp i slike bagatellar.
Bygg det, prøv det, og viss ikkje  det er bra nokk, modifiser det!

Grunnen til at det finns slike forum er at "amtørar" kan finne grei info om korleis problem kan løysast på ein fornuftig måte.

Det er ikkje akkurat "rakettforskning".............


Jeg har både sett og jobbet på disse 100 år gamle husene du referer til... Om du noen gang skal definere underdimensjonert så tror jeg man kan peke på disse husene. Bjelkelag med 8-12 cm skeivheter over bjelkelengden. Hjørner som sklir ut å må forsterkes med innfelling av stål. Grunnmurer som gir etter osv osv osv.

Du sier at forumet er til for at amatører skal finne fornuftige løsninger på "utfordringene" sine.... I dette tilfellet så er jo saken at det er ikke noe fornuftig måte å lage en egen limtredrager på ... uten at man drar på besøk til f.eks moeleven å limer/presser drageren selv i maskinene dems.

Skal vi begynne å lage ståldipper selv i garasjen fra nå av også ?
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 58     Trondheim     2
Betydelig er selvfølgelig et definisjonsspørsmål.
Med betydelig mener jeg ut ifra det jeg egentlig er, nemlig 'ingeniør'.

Jeg har havnet flere ganger i heftige diskusjoner med tømrere
(særlig i løpet av ingeniørutdannelsen, da var det mange eks-tømrere på atførding)
og vunnet praktisk talt hver gang ved å hente fram faglitteratur. Jeg, i motsetning til mange av dagens tømrere med svennebrev, har faktisk lest og lært meg mye av tømrerpensumet. Dette skyldes stor personlig interesse.

Når jeg tok opp tråden her inne om hjemmelaget limtre var det nettopp for å spørre om tips og råd om det i det hele tatt finnes muligheter for å få dette til selv. Det i seg selv mener jeg er en styrke - at man forhører seg før man setter i gang. Jeg så for meg at noen muligens hadde noen geniale råd om nettopp skjøter, limpress osv. 

At spennet er 10 meter er heller ikke ensbetydende med tverrlast. Dette er i stor grad en strekkgurt. Dagens konstruksjons består av 5" bjelker som er skjøtt med hakk over en tverrvegg. I tillegg er de kraftig svekket av insekter. Styrken i dette kan umulig overgå en hjemmelaget limtredrager som er limt og skrudd i hele lengden. 
T2T
   #20
 156     1
Jeg har drevet en del med epoxy og treverk på fritiden. Siste 10 år har det blitt bygd mye rart med disse materialene, og noe av det har røket. Erfaringen min er at det ikke er limfugen som slipper, men trefibrene som blir revet løs. Altså er limfugen sterkere enn det omkringliggende treet, og det greier jeg å få til i arbeidsrommet mitt med vanlige tvinger, skruer eller til nød vakumpumpe/kompressor. Det samme for håndpålagt glassfiber. Det er ikke limet som ryker, med mindre luftfuktighet og temperatur er langt utenfor spec, det er trefibrene som blir revet løs. Normalt holder det å sørge for ren overflate og evt. høvle eller pusse denne for å gi epoxyen grep.

Skulle jeg bygd en tradisjonell drager ville jeg ha bygd den opp stegvis. Max 3-4 'plank' for hver runde med liming. Har man nok tvinger kan man da bygge på f.eks. to dragere samtidig.
Epoxyworks fra WEST System hadde en artikkel for noen år siden om en som hadde bygd noen orginale dragere. Han hadde lagt inn en jern eller stålstang (husker ikke nøyaktig materialet) i en forsenkning på undersiden av bjelken. Denne limte han fast med epoxy/fortykket med silica og fiber. Da var det metallet som tok mye av belastningen.
Hvis du tenker seriøst på dette fortsatt foreslår jeg at du planlegger å bruke WEST system lim og tar direkte kontakt med kundeservice hos de i USA. Der finnes det folk som kan si at dette er det bare å glemme, eller om det er en grei måte å gjøre det på. De kan sannsynligvis også si noe om dimensjonene og ihvertfall beste fremgangsmåte. Så får du avgjøre selv hva du vil gjøre.

PS: Gå rett til USA, ikke den norske avdelingen.
http://www.westsystem.com/ss/
http://epoxyworks.com/