906    14    1  

Miniprosjekt: Overbygg på veranda

 10 015     Akershus     0
Vi har i en del år hatt et sånt rælete "telt" på verandaen, av typen mange har etter hvert. Det er tvers gjennom ræl, noe som jo gjenspeiles i prisen. Taket gikk i oppløsning ganske fort, og jeg fikk kranglet meg til nytt på reklamasjon. Det nye holdt bra første sesongen, greit 2. sesongen, og 3. sesongen sprakk det opp over alt. Vi lot det bare stå til snøen meldte ankomst. Da stakk jeg opp duken med en spade, og regnet med at snøen gjorde resten. For aller første gang, holdt duken bedre enn man skulle tro, så snøen gjorde absolutt jobben sin, og tok med seg hele konstruksjonen. Morsom lyd fra verandaen sånn en sen nattetime der man sitter og aner fred og ingen fare. 
Egentlig like greit at det hele ble redusert til en haug vridd skrap, så har faller vi ikke for fristelsen og kjøper enda en duk til rælet. Nå må det bygges noe litt mer ordentlig. 

Vi har lurt på noe sånt lenge, men ikke funnet noen god løsning som lar seg mer eller mindre bygge inntil huset og gi et greit resultat. Grunnen til det, er at verandaen går ganske langt utenfor huset, så det lar seg ikke integrere på noe godt vis. 

Etter litt idéer og litt tanker, har vi kommet til at vi vil bygge noe helt frittstående på verandaen, som ikke går inntil huset, og heller ikke prøver å matche noe som helst. Vi fant ut at det antakelig matcher taket på vedstabelen, men det får vi tåle. 

Av tak er vi litt usikre på å enten legge plater, eller en slags duk. Jeg er litt redd for at plater kan gi mye last om vinteren, og greiene blir ikke fundamentert i bakken, bare i verandaen. Lurer også på om plater kan gi litt vel mye "drivhus" på varme dager, og lite skygge. Verandaen er vendt rett sørover, så sola har noe vinkel på ettermiddagen. Kanskje er det, sammen med litt tette bjelker, nok til å gi grei skygge selv med gjennomsiktige plater. Svarte plater er også mulig, men da blir det kanskje litt mørkt igjen. 

Jeg hører gjerne om noen har erfaring med sånt. 

Foreløpig er vi bare der at jeg har laget en prototyp av deler fra det gamle rælet, og har tegnet en skisse for å kunne handle materialer. Jeg ser for meg å bygge med stående 48*48, deretter doble 48*148, og til slutt enkle 48*148 øverst. Jeg vurderer også om jeg skal handle en pall bjelkesko, og felle ned de øverste bjelkene. 

Her er omtrent hva jeg tenker foreløpig. Alle mål er omtrentlige, og vil nesten garantert bli endret på. 

Miniprosjekt: Overbygg på veranda - 2018-04-21 15.48.10.jpg - frodes

Miniprosjekt: Overbygg på veranda - skisse1.jpg - frodes

Signatur

   #1
 137     0
jeg satte opp en lignende pergola i fjor, men min er festet i husveggen.
Vi tenker en duk som tak (skal ikke ha plater). Duken må kunne dras inn og ut, men vi har ikke landet på en endelig løsning ennå, så det er interessant å høre om noen har erfaringer.  (trådstarter)
   #2
 10 015     Akershus     0
Har du helt flatt tak der, eller er det litt fall?

Her blir nok taket i hvert fall værende over hele sommeren.
Signatur
   #3
 1 159     Norge     0
Ser du har tenkt stående 48x48... Håper du meiner 98x98 ?! 😀
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10 015     Akershus     1
Ja, i grunn.
Signatur
   #5
 137     0
Har du helt flatt tak der, eller er det litt fall?

Her blir nok taket i hvert fall værende over hele sommeren.

jeg har helt flatt tak.
Som nevnt ønsker vi en duk som kan trekkes inn og ut ettersom vi ønsker det.
  (trådstarter)
   #6
 10 015     Akershus     0
Har kommet litt i gang i dag. Nå er det maling som står for tur, før det kan snekres noe mer.

Miniprosjekt: Overbygg på veranda - 3D417B03-AF1F-4FB8-BE9D-4D0BC3311215.jpeg - frodesMiniprosjekt: Overbygg på veranda - A4B47DFD-0BA0-47BA-9A90-C2A506917A18.jpeg - frodesMiniprosjekt: Overbygg på veranda - A25BFE85-7C46-4173-9271-9F591CFCA1B8.jpeg - frodes
Signatur
   #7
 380     Strömstad     0
Følger med på denne, fruen maser om at hun vil ha tak over verandaen. Og en sånn henger vil jeg ha Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10 015     Akershus     0
Fruen her driver og maler. Det grunnes nå, og trenger 2-3 døgn før det kan males. Det kommer til å være MYE mer jobb med maling enn snekring.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10 015     Akershus     0
Ja, det kunne vi nok greit gjort her også. Grunn til uimpregnerte, er at de holder jevnt over høyere kvalitet, og kan normalt sett kan males med en gang.
Signatur