4 107    9    1  

Påbygg eller tilbygg - hva lønner seg?

 4     0
Vi bor i et 100 kvm stort (lite) hus fra 1992 der alt er på ett plan. Etter hvert kommer vi til å trenge flere enn de to soverommene som det er i huset per i dag, og da vi trives veldig godt her ønsker vi å tilpasse huset framfor å selge det. Huset er også i et dyrt område, så tror det fort kan svare seg økonomisk hvis vi vil selge senere en gang.

Vi kan enten bygge på en etasje, eller bygge et tilbygg. Reguleringsplanen for området sier at vi kan ha 1,5 etasje (uten at jeg helt vet hva som er definisjonen på dette), men iallefall kan det være 7m opp til mønet. I reg.planen står det også at max utnyttelsesgrad av tomta er 20%, og i dag er det bygget akkurat 20%... Men har hatt kontakt med bygningsansvarlig for området og han sier at det sikkert går greit å unnvike fra denne reguleringsplanen så lenge det ikke kommer klager fra naboer. 

Hvis vi går for å bygge på en etasje vil vi få ca. 70 kvm mer plass, for eksempel 2 soverom, stue/spisestue og et kontor (ingen våtrom). I tillegg vil vi få litt sjøutsikt. I dag er det kaldloft med w-takstoler, så det måtte vært å rive taket, bygge en knevegg på kanskje 1-1,2 m og nye takstoler. Dette må vi ha hjelp til, men isolasjon, takpanner, kledning osv fikser vi selv. 

Hvis vi velger å bygge et tilbygg vil vi få ca. 35 kvm mer plass, så et soverom og en liten stue. Siden vi må få disp ifh til reguleringsplanen måtte vi visst ha fagfolk til å gjøre det meste, arkitekten mente vi kunne få lov til å male :p 

Så - til spørsmålet; Et tilbygg vil vel være vesentlig rimeligere enn å bygge i høyden - selv om vi ikke får lov til å gjøre så mye selv? Samtidig vil det kanskje svare seg å legge en million ekstra i og få 70 kvm ekstra plass + sjøutsikt? Og er det noen som har bygget enten det ene eller det andre og vil dele hva det kostet? Huset er jo fra 92, så håpte jo kanskje at det skulle tåle en etasje til uten at vi må forsterke alt for mye lenger nede i vegger osv. 
Alle råd tas i mot med stor takk :) 

Har laget et par tegninger, tilbygg på de to øverste tegningene og heving av tak på de to nederste. 
Påbygg eller tilbygg - hva lønner seg? - Hus 1 – Kopi.png - Iming
Påbygg eller tilbygg - hva lønner seg? - Hus 2 – Kopi.png - Iming
Påbygg eller tilbygg - hva lønner seg? - Hus 4 Heve tak – Kopi.png - Iming
Påbygg eller tilbygg - hva lønner seg? - Hus 5 Heve tak.png - Iming

   #1
 764     1
Tilbygg blir nok betydelig billigere enn en etasje til og dere kan fortsatt bo der under arbeidet.

Men så ble jo huset ganske mye stiligere med en etasje kontra tilbygg.

   #2
 529     0
Ut ifra mine erfaringer så hjelper det lite med fasade tegninger, det er som regel det du velger inni som koster ekstra.

Tipper rundt 2.5mill påbygg (pulttaket som det blir fra gammelt tak fordyrer latterlig om det ikke er bæring der fra før).
Normalt tåler alt som er bygget i 2x4 cc60 2 etasjer totalt. Det ser ut som dere tenker dere limetremønedrager i stue mot sjøen, da har du hvertfall et par punkter som må forsterkes. Blir uansett litt vanskelig å si noe spesifikt.

Tilbygg er jo mindre, men her skal du ut med grunnarbeider (som det ikke står noe om). Sikkert rundt 1.2-1.4mill.

Ville bygd på selv, spes om det gir mer utsikt.
HSt
   #3
 33 616     Lillestrøm kommune     0
Noen jeg vet om endte opp med å måtte forsterke kjeller og stendere i 1. Etasje så en skal ikke ta alt for gitt. Her i området har de ikke klart å få 1.5 etasje byggene så høye som du har men har ikke sett på detaljene hvorfor.
   #4
 11     Valdres     0
Er i samme situasjon - spent på hva som ble utfallet av dette prosjektet? Ble det stor forskjell på prisen per kvm for tilbygg og påbygg?
Signatur
   #5
 1     0
Hei, Veldig spent på hva du kommer frem til.
Vi sitter i samme situasjon med et 70-talls hus som er litt for lite.

Et utbygg i vårt tilfelle ville dratt med seg kjeller. altså å utvide kjelleren/underetasjen til under tilbygget.
Vi har ok utsikt med nå, men selvfølgelig vil dette bli mye bedre med en etasje til.

Fortell gjerne mer om progresjonen i prosjektet!

-magnus
TSt
   #6
 12 784     0
En mister litt bakke kontakten når en kommer en etasje opp er min erfaring så selv om utsikten blir enda bedre mister en litt kontakten med hagen rundt. Dette kommer enda mer frem hvis en har terasse / balkong utenfor vinduer og ved skrånende terreng men dette her visst ikke TS her. Som andre skriver må en beregne å forsterke iallfall enkelt punkter når en trolig har konstruksjoner som samler last på noen steder.
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Har vært i samme tanker selv, men endte med å flytte. Mest fordi det plutselig dukket opp en mulighet med STOR tom, stort hus, låve og strandlinje.

Påbygg kan bli rimeligst i kr/m2 dersom det ikke er store utfordringer med bæring. Men bygger man på en etasje må man også inn med trapp. Det å finne plass til trapp i en eksisterende etasje er ikke så lett. Den kommer ofte i veien uansett hvordan man snur på det. Hvis du klarer å få bærevegger i ny etasje til å stå rett over bærevegger i gammel etasje, og slipper å flytte bærevegger i gammel etasje for å få plass til trapp OG det eksisterende taket kommer til å trenge utskifting om noen år, kan et påbygg faktisk bli ganske rimelig.

Når du har en høydebegrensning på møne, vil et flatest mulig tak være å foretrekke for å maksimalt boareal. Hvis du i tillegg har høydebegrensning på gesims, er mansardtak (utbredt i sverige) gi langt større boareal enn andre takkonstruksjoner.

Grunnarbeider kan koste endel ved tilbygg. Om har uflaks med grunnen vil dette alene koste like mye som hele påbygget.

Ender du med å flytte bæringer kan påbygg bli veldig dyrt.

  (trådstarter)
   #8
 4     0
Hei!
For de som leser denne tråden - det endte med påbygg. Vi har såvidt kommet i gang med byggingen, følg gjerne fremgangen på "oddahagen" på Instagram.

Får 110 kvm ekstra, budsjett 2,5 mill.
Inkluderer: nye vinduer i hele huset, nye dører i hele huset, alt av overflater på vegger, gulv og tak innvendig blir nytt, ett nytt bad og renovering av gjestebad, nytt tak, ny kledning, nytt elektrisk, spotter i alle rom, vangeløs eiketrapp med glassrekkverk, balansert ventilasjon, mye målbestilte vinduer, blant annet et rundt vindu etc.


TS