153    1    0  

Planløsning ved endring av eldre bolig

 1     0
Hei Smile

Vi har et hus fra 1964, hvor vi skal gjøre noen endringer. Jeg leser på forumet her at det er mange veldig gode kommentarer på planløsninger og vi har litt problemer med å finne gode løsninger da vi er nødt å inngå flere kompromier grunnet budsjett. 

Planen er å søke om bruksendring på garasjen for å utvide boarealet, samt utvide loftet med et par arker. (1 på sørsiden for å få større soverom og et loftstue med utsikt, samt 1 liten på nordsiden for å få større takhøyde i trappen samt plass til en liten WC.

  • Huset består av en uinnredet kjeller med 2,1m takhøyde og uisolert gulv. Brukes i dag til vaskerom, et eldre bad (eneste b.areal i kjelleren), boder, samt bryggeri.  • 1.etg er 2.40m takhøyde og er modernisert de siste årene og hele etasjen er nyoppusset, med unntak av bad og et lite soverom.   • 2. etg er fra byggeår, 2.20m høyde  (til spissen), men i praksis 2.10 da det er en eldre himling med 30 cm bredde for å montere lys osv i senter. Dårlig isolert og eldre tak, og generelt må vi bytte tak utvendig og renovere hele etasjen.     På loftet tenker vi ikke å heve takhøyde grunnet store kostnader da vi kan akseptere lav takhøyde da vi på sikt tenker dette arealet er for våre 2 barn. (1 soverom hver, WC og en liten stue med oppbevaring i senter). Derfor tenker vi takvinduer og bygge arker er en fint kompromiss.


  • Kjeller må vi gjøre noe med, men det blir et fremtidig prosjekt. Vi kan evt. bruke kjeller til bi-inngang og vaskerom, men ikke noe mer enn det for øyeblikket. Langsiktig plan er å lage gjesterom og kjellerstue.  • Garasjen er helt inntil huset og omtrent 1 meter lavere. Det er stor takhøyde, så billigste løsning blir å heve gulvet 30 cm og lage trapp ned. Den er ca. 40 kvm. (PS! Vi har enda en stor dobbelt garasje, derfor vi ønsker å innlemme denne i boareal)Problemet vårt er å bestemme planløsning på eksisterende 1. etg, samt i garasjen. Jeg ønsker sterkt å flytte soverommet vårt ned dit da det kommer bort fra det bråkete delen av huset, da kan vi i tillegg få en TV-stue og større plass i hovedstuen, samt får plass til litt mer oppbevaring med f.eks en Walk-In. Vi vil også ha et kontor, men kan akseptere å kombinere det med gjesterom. Ulempe er at vårt hovedsoverom er lenger unna bad. Samtidig klarer vi ikke bestemme oss om vi ønsker å flytte vaskerom/bi-inngang opp fra kjelleren og til garasjen, det er rett og slett for mange ønsker og alternativer, og med et smalt hus blir planløsningene vanskelig. Vi ønsker også en WC.

Jeg legger ved følgende tegninger:
- Originale tegninger
- Noen ulike alternativer.

Generelt er dette problemstillingene våre:
- Vaskerom akseptabelt i kjeller? Har lyst å flytte det opp, men føler det går ut over andre ting
- WC er ønsket, men klarer ikke plassere det inn uten at det går ut over annet.
- Dersom bad i garasjen ved vårt hovedsoverom - Blir det for "isolert" fra resten av huset? Barna trenger badet for å dusje, de har kun tilgang til WC.
- Bi-inngang i kjeller, men uten vaskerom?

Jeg går ikke så mye inn på utedelen, men huset vårt er generelt ikke bygget etter moderne plassering så vi har litt utfordrende solforhold, terrassen øverst til venstre på tegningen er derfor ny for å kunne få ettermiddag/kveldssolen da den vender mot nordvest. Fremsiden av huset vender mot sør-øst med hage.

Det må også nevnes at garasjen er inntil nabogrensen (kun mot et jorde til en bonde), for å sette inn vinduer på denne veggen forstår jeg at det må søkes om disp. da det må være brannvegg og da setter det begrensninger for nabo.Planløsning ved endring av eldre bolig - 1 etg Alt 1.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - 1 etg Alt 2.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - 1 etg Alt 3.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - 1 etg Eldre forslag fra arkitekt.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - 2 etg.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - 3D alt 1.jpg - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - Ca layout 1 etg dagens.PNG - olwikePlanløsning ved endring av eldre bolig - Kjeller vårt forslag.jpg - olwike