#11
 24,678     Akershus     0
Du viser til en moderene definisjon av en konsoll. Her http://snl.no/konsoll/kragstein

Finner en en nyanse: enten en kragestein (ditt eksempel) eller en utmurt knekt fra vegglivet som bærer en balkong.

Det er min antagelse at Slottsaltanen ikke bæres av en slik utmurt knekt, men av diverse søyler under. Den aktuelle innfestningen er imo her av mindre betydning, altanen svever ikke fritt ut fra veggen men er underbygget mot bakken under.
Signatur

   #12
 3,412     Akershus     0

Det er min antagelse at Slottsaltanen ikke bæres av en slik utmurt knekt, men av diverse søyler under.


Ja, jeg mener også at søylene under er med på å bære konstruksjonen.

Så kan man spørre seg om det er lagt et tak oppå disse søylene, og det så er laget et nytt sett søyler oppå det, eller om det er samme sett med søyler som går hele veien fra bakkenivå og opp gjennom gulvet på Slottsbalkongen, med konsoller midtveis (definert ut fra tegningene jeg linket til) som gulvet hviler på. 


altanen svever ikke fritt ut fra veggen men er underbygget mot bakken under.


Ingen har sagt at balkongen svever fritt ut fra veggen.  I definisjonen fra Språkrådet har balkonger lov å hvile på konsoller, og konsoller henger på søyler i tegningen jeg linket til.  Søylene står på bakken under, det er vi enige om. 

Hvis tingen som vinkefamilien står på først og fremst er et gulv, er det et argument i retning balkong, hvis tingen først og fremst er et tak i buegangen under, er det et argument i retning altan.  Hvis det er ett og bare ett sett med søyler er det et argument i retning balkong, hvis det er et sett med søyler som står oppå en konstruksjon med et annet sett med søyler, er det er argument i retning altan.  Hvis tegningen jeg fant definerer "konsoll" per idag, er det et argument i retning balkong, mens det virker som om du mener at definisjonen du fant sier noe annet og at det derfor er et argument i retning altan.  Hvis buene bærer gulvet (evt. taket) er det et sterkt argument for altan. 

Jeg tror ikke vi kommer lengre her.  Jeg kan ikke bevise at Slottsbalkongen ikke er en altan (Bortsett fra at den er kjent som en balkong), og ser ikke noe bevis for at Slottsbalkongen ikke er en balkong, etter noenlunde moderne definisjoner på hva en balkong og en konsoll er. 

Hadde tid og sted vært litt annerledes, ville dette vært tiden for en Skål! og skifte av tema :-) 
Signatur
   #13
 24,678     Akershus     0
Tror heller jeg tar natta jeg.  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 12     Bergen     0
Takker for svar på mitt spørsmål. Da leverer jeg søknad på veranda  Grin