22,401    40    2  

Tilbygg og ny etasje

 25     1
Holder på med ett større prosjekt med en god del egeninnsats, og tenker en tråd hvor jeg kan rådføre meg og kanskje inspirere andre kunne være greit. Smile

Huset er et Lardalshus (elementhus) fra 1977. Vi har bodd i huset i 10 år i år, og har vel mer eller mindre renovert og utført div. utbedringer på boligen hele denne perioden.

En drøm gjennom mange år har vært å bygge på huset. Vi startet en beskjeden planlegging av dette for ca. 2år siden. Dette falt i grus som ikke gjennomførbart pga. flere årsaker, men hovedsakelig pga. et lufstrekk som var til hindre for det planlagte tilbygget. Mønehøyden ble for nærme luftspennet.

Etter denne skuffelsen gikk vi til arkitekt for ny plan. Da ble løsningen ett mindre tilbygg og et tak løft på hele huset. Som vil gi huset et helt nytt og mer tradisjonelt design. Legger ved tegninger av huset slik det var og slik det kommer til å bli når ferdig.

Egeninnsatsen består av:
- All utvendig kledning
- All innvendig arbeid
- All Maling
- Deler av blikkenslagerjobben (israfter, takrenner og nedløp, samt snøfangere.)
- All graving og planering
- All støp
- Og sikker noe mer som dukker opp under prosessen.

Tidsaspekt: ca. 1 år fra byggestart i april i år. (Prosjektet er gått i gang, skal får lagt ut bilder av prosessen så langt)

Tilbygg og ny etasje -  - cb-600Tilbygg og ny etasje -  - cb-600

   #1
 4     0
Jeg har også et elementhus, men fra 1983. Må du dimmensjonere opp det gamle bygget for å tåle den nye etasjen?
Ser ut til å bli flott forresten!!
Hvordan gjør du det i praksis med fordeling av arbeidsoppgaver mellom deg og fagfolk? Jeg regner med du ikke har ansvarsrett?
Mvh
Lars
  (trådstarter)
   #2
 25     0
Takker for kompliment på det "nye" huset. SmileVi fikk i runde to tegnet huset av arkitekt, og engasjerte et byggmesterfirma til jobben, altså alt utenom egeninnsatsen.

Så alt av styrkeberegninger har blitt utført av byggmesterfirmaet og takstol produsenten.
De har beregnet det dithen at den eksisterende konstruksjonen skal kunne bære vekten uten større endringer enn hva de nye takstolene vil gi.

Den største bæringen som er lagt inn ekstra er en 5,5m lang H-bjelke i stue delen som manglet noe bæring. Denne ble det ikke opplyst om, så det ble en liten overraskelse da snekkeren plutselig kom inn og begynte å planlegge hvordan han skulle utføre jobben. Så enten var det en forglemmelse i beregningene, ellers å har dem bare ikke informert oss godt nok under planleggingsprosessen. Utenom det lever jeg i den tro at byggmester og takstol produsenten vet hva de gjør.
For øvrig så står byggmesterfirmaet som ansvarlig for prosjektet, og fører en løpende kontroll av egeninnsatsen, noe som jeg må betale som en konsulenttjeneste. Når prosjektet ferdigstilles og alle parter har gjennomgått og godkjent det, leverer byggmesterfirmaet 5års garanti, i tillegg til reklamasjonsretten.
   #3
 4     0
Det hørtes ut som en god løsning. Betyr det at du gjør det aller meste selv, eller leier du inn snekkere eller andre ved behov?
Det jeg virkelig lurer på er om du må oppfylle kravene i Tek10 for den gamle delen av bygget??? Det har nemlig jeg fått beskjed om, men det er da det begynner å lønne seg å rive alt.... Smile
Takk for svar!
Mvh
Lars
  (trådstarter)
   #4
 25     0
Vi har leid inn murer, snekkere, elektriker, rørlegger, blikkenslager til de oppgavene som krever en del fagkunnskaper.

Der jeg har mulighet og evner til å gjøre en egeninnsats, eller stille opp som hjelpemann, så har jeg gjennom veiledning utført dette. Slik som, all graving, israftbeslag, takrenner, rydding, sortering og fjerning av avfall osv.. Jeg har for øvrig all rivning etter anvisning som egeninnsats også. F.eks. så har jeg revet ned hele den opprinnelige tak-konstruksjonen på egenhånd.

Når det gjelder Tek10, er det slik at alt som blir nyoppført må møte disse kravene. Det eksisterende bygget trenger ikke å møte kravene til Tek10.

F.eks. så måtte jeg ha radonsperre i plattingen til tilbygget, selv om bygget for øvrig ikke har noe slikt. Det ble en litt fordyrende ekstra kostnad.
  (trådstarter)
   #5
 25     0
I april startet vi med graving og støpning av platting til tilbygget.

Av en eller annen grunn har forrige huseier funnet ut at det var veldig lurt å lage en betongtrapp som gikk hel 158cm ned under bakkenivå. Vi hadde forsøkt å fjerne den i fjor når vi tok dreneringen rundt huset, men uten mulighet for å pigge var det ingen sjans. Gikk mye bedre i år med riktig verktøy. Smile
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Når hullet var fylt opp med pukk og kult, ble det lagt på radonsperre.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Med litt stillaser på plass i slutten av mai og eternittplater fra taket omhyggelig fjernet, pakket inn og levert, var det bare å begynne å rive resterende tak-konstruksjon.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Snekkerne satt opp råbygget til tilbygget.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Med taket revet ned, var enda en del av egeninnsatsen gjort.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
   #6
 205     Sandnes, Rogaland     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....
   #7
 6,401     Akershus     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....

Stillase med tak! Det er verd hver eneste krone Smile
.Thag

  (trådstarter)
   #8
 25     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....

Er en viss risiko å rive taket slik at det blir åpent for vær og vind. Men for oss var det ikke et alternativ å sette opp stilas med tak pga. kostnadene med en slik løsning.
Så løsningen ble å følge med på værmeldingene time for time og langtidsvarslingen.
Når takstolene var kommet og det var meldt opphold til godt vær for ca. en uke, begynte jeg å rive en fredag og var ferdig søndagen. Mandagen begynte byggefirmaet med å klargjøre for de nye takstolene, det var en del avretting som måtte gjøres, så mandag og tirsdag fikk de opp takstolene og sikret konstruksjonen.
Onsdag begynte de med undertaket og lekting, torsdags morgen/formiddag var taket tett.
Her var byggefirmaet suverent, de pøste på med 4-5 ekstra mann og jobbe sene kvelder alle dagene frem til taket var tett. Jeg var på dette tidspunktet svært glad for å ha leid inn folk til dette.
Når det er sagt, må jeg vel nevne at vi var litt uheldige med været under rivningen av taket, som selvfølgelig da var vårt ansvar pga. dette var egeninnsats i sin helhet. Jeg hadde begynt å rive den ene gavlen og noen stoler på nord siden av huset for å kartlegge arbeidsomfanget, ettersom jeg ikke hadde gjort dette før. Jeg hadde dekket til godt med presenninger, OB Wiik, men den ene dagen kom det ett uvær så raskt at værmeldinga nesten ikke fikk det med seg. Dette uværet blåste regnet opp under presenningen og bak kledningen på huset slik at vannet sprutet inn. Dette på gikk i ca. 1 time så var det hele over.

Vi fikk også inn litt vann når ca. halve taket var revet. Også da var taket godt tildekket med presenninger, men pga. taket nå var flatt ble det vannansamlinger av vannet som kom natt til lørdagen. Dette vannet da selvfølgelig veier under presenningene. Vi fikk kommet oss opp på taket og svabbet av vannet, så det ble ikke så alt for mye vann som kom inn. Det var såpass lite at jeg tok det hele med ro, og regnet med at det ville tørke når taket var på plass. Men da jeg oppdaget at noen fukt flekker der vannet hadde kommet inn ble større, sjekket jeg dette. Fant da at vannet hadde kommet under fukt-/dampsperren så ligger over takplatene, så da var det å få fjernet isolasjon og denne plasten. Når har alt tørket og er i orden igjen.
Ble mye skriverier dette, men ja Pålen, det går fint å ta taket uten stilas med tak. Bare man tar sine forholdsregler. Og har innleid hjelp til minimum oppsett av takstoler og undertaket, slik at det ikke står åpent for lenge.
  (trådstarter)
   #9
 25     0
Noen bilder fra  de første dagene med takstol løftet.
Tilbygg og ny etasje - DSC06138.JPG - cb-600
Tilbygg og ny etasje - DSC06137.JPG - cb-600
Noen bilder fra status i dag, har begynt å rive gammel kledning, satte opp vindtett, lekt og spikerslag.
Tilbygg og ny etasje - 2015-07-05 13.58.06.jpg - cb-600