22,631    40    2  

Tilbygg og ny etasje

 25     1
Holder på med ett større prosjekt med en god del egeninnsats, og tenker en tråd hvor jeg kan rådføre meg og kanskje inspirere andre kunne være greit. Smile

Huset er et Lardalshus (elementhus) fra 1977. Vi har bodd i huset i 10 år i år, og har vel mer eller mindre renovert og utført div. utbedringer på boligen hele denne perioden.

En drøm gjennom mange år har vært å bygge på huset. Vi startet en beskjeden planlegging av dette for ca. 2år siden. Dette falt i grus som ikke gjennomførbart pga. flere årsaker, men hovedsakelig pga. et lufstrekk som var til hindre for det planlagte tilbygget. Mønehøyden ble for nærme luftspennet.

Etter denne skuffelsen gikk vi til arkitekt for ny plan. Da ble løsningen ett mindre tilbygg og et tak løft på hele huset. Som vil gi huset et helt nytt og mer tradisjonelt design. Legger ved tegninger av huset slik det var og slik det kommer til å bli når ferdig.

Egeninnsatsen består av:
- All utvendig kledning
- All innvendig arbeid
- All Maling
- Deler av blikkenslagerjobben (israfter, takrenner og nedløp, samt snøfangere.)
- All graving og planering
- All støp
- Og sikker noe mer som dukker opp under prosessen.

Tidsaspekt: ca. 1 år fra byggestart i april i år. (Prosjektet er gått i gang, skal får lagt ut bilder av prosessen så langt)

Tilbygg og ny etasje -  - cb-600Tilbygg og ny etasje -  - cb-600

   #1
 4     0
Jeg har også et elementhus, men fra 1983. Må du dimmensjonere opp det gamle bygget for å tåle den nye etasjen?
Ser ut til å bli flott forresten!!
Hvordan gjør du det i praksis med fordeling av arbeidsoppgaver mellom deg og fagfolk? Jeg regner med du ikke har ansvarsrett?
Mvh
Lars
  (trådstarter)
   #2
 25     0
Takker for kompliment på det "nye" huset. SmileVi fikk i runde to tegnet huset av arkitekt, og engasjerte et byggmesterfirma til jobben, altså alt utenom egeninnsatsen.

Så alt av styrkeberegninger har blitt utført av byggmesterfirmaet og takstol produsenten.
De har beregnet det dithen at den eksisterende konstruksjonen skal kunne bære vekten uten større endringer enn hva de nye takstolene vil gi.

Den største bæringen som er lagt inn ekstra er en 5,5m lang H-bjelke i stue delen som manglet noe bæring. Denne ble det ikke opplyst om, så det ble en liten overraskelse da snekkeren plutselig kom inn og begynte å planlegge hvordan han skulle utføre jobben. Så enten var det en forglemmelse i beregningene, ellers å har dem bare ikke informert oss godt nok under planleggingsprosessen. Utenom det lever jeg i den tro at byggmester og takstol produsenten vet hva de gjør.
For øvrig så står byggmesterfirmaet som ansvarlig for prosjektet, og fører en løpende kontroll av egeninnsatsen, noe som jeg må betale som en konsulenttjeneste. Når prosjektet ferdigstilles og alle parter har gjennomgått og godkjent det, leverer byggmesterfirmaet 5års garanti, i tillegg til reklamasjonsretten.
   #3
 4     0
Det hørtes ut som en god løsning. Betyr det at du gjør det aller meste selv, eller leier du inn snekkere eller andre ved behov?
Det jeg virkelig lurer på er om du må oppfylle kravene i Tek10 for den gamle delen av bygget??? Det har nemlig jeg fått beskjed om, men det er da det begynner å lønne seg å rive alt.... Smile
Takk for svar!
Mvh
Lars
  (trådstarter)
   #4
 25     0
Vi har leid inn murer, snekkere, elektriker, rørlegger, blikkenslager til de oppgavene som krever en del fagkunnskaper.

Der jeg har mulighet og evner til å gjøre en egeninnsats, eller stille opp som hjelpemann, så har jeg gjennom veiledning utført dette. Slik som, all graving, israftbeslag, takrenner, rydding, sortering og fjerning av avfall osv.. Jeg har for øvrig all rivning etter anvisning som egeninnsats også. F.eks. så har jeg revet ned hele den opprinnelige tak-konstruksjonen på egenhånd.

Når det gjelder Tek10, er det slik at alt som blir nyoppført må møte disse kravene. Det eksisterende bygget trenger ikke å møte kravene til Tek10.

F.eks. så måtte jeg ha radonsperre i plattingen til tilbygget, selv om bygget for øvrig ikke har noe slikt. Det ble en litt fordyrende ekstra kostnad.
  (trådstarter)
   #5
 25     0
I april startet vi med graving og støpning av platting til tilbygget.

Av en eller annen grunn har forrige huseier funnet ut at det var veldig lurt å lage en betongtrapp som gikk hel 158cm ned under bakkenivå. Vi hadde forsøkt å fjerne den i fjor når vi tok dreneringen rundt huset, men uten mulighet for å pigge var det ingen sjans. Gikk mye bedre i år med riktig verktøy. Smile
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Når hullet var fylt opp med pukk og kult, ble det lagt på radonsperre.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Med litt stillaser på plass i slutten av mai og eternittplater fra taket omhyggelig fjernet, pakket inn og levert, var det bare å begynne å rive resterende tak-konstruksjon.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Snekkerne satt opp råbygget til tilbygget.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
Med taket revet ned, var enda en del av egeninnsatsen gjort.
Tilbygg og ny etasje -  - cb-600
   #6
 205     Sandnes, Rogaland     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....
   #7
 6,923     Akershus     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....

Stillase med tak! Det er verd hver eneste krone Smile
.Thag

  (trådstarter)
   #8
 25     0
Spennende prosjekt! Skal selv til med takoppløft, og lurte på et par ting:
Er det ikke risikabelt å rive taket før det nye er bygget over? Blir forholdsvis lenge stående åpent?
Ser for meg at rivingen blir letter da men....

Er en viss risiko å rive taket slik at det blir åpent for vær og vind. Men for oss var det ikke et alternativ å sette opp stilas med tak pga. kostnadene med en slik løsning.
Så løsningen ble å følge med på værmeldingene time for time og langtidsvarslingen.
Når takstolene var kommet og det var meldt opphold til godt vær for ca. en uke, begynte jeg å rive en fredag og var ferdig søndagen. Mandagen begynte byggefirmaet med å klargjøre for de nye takstolene, det var en del avretting som måtte gjøres, så mandag og tirsdag fikk de opp takstolene og sikret konstruksjonen.
Onsdag begynte de med undertaket og lekting, torsdags morgen/formiddag var taket tett.
Her var byggefirmaet suverent, de pøste på med 4-5 ekstra mann og jobbe sene kvelder alle dagene frem til taket var tett. Jeg var på dette tidspunktet svært glad for å ha leid inn folk til dette.
Når det er sagt, må jeg vel nevne at vi var litt uheldige med været under rivningen av taket, som selvfølgelig da var vårt ansvar pga. dette var egeninnsats i sin helhet. Jeg hadde begynt å rive den ene gavlen og noen stoler på nord siden av huset for å kartlegge arbeidsomfanget, ettersom jeg ikke hadde gjort dette før. Jeg hadde dekket til godt med presenninger, OB Wiik, men den ene dagen kom det ett uvær så raskt at værmeldinga nesten ikke fikk det med seg. Dette uværet blåste regnet opp under presenningen og bak kledningen på huset slik at vannet sprutet inn. Dette på gikk i ca. 1 time så var det hele over.

Vi fikk også inn litt vann når ca. halve taket var revet. Også da var taket godt tildekket med presenninger, men pga. taket nå var flatt ble det vannansamlinger av vannet som kom natt til lørdagen. Dette vannet da selvfølgelig veier under presenningene. Vi fikk kommet oss opp på taket og svabbet av vannet, så det ble ikke så alt for mye vann som kom inn. Det var såpass lite at jeg tok det hele med ro, og regnet med at det ville tørke når taket var på plass. Men da jeg oppdaget at noen fukt flekker der vannet hadde kommet inn ble større, sjekket jeg dette. Fant da at vannet hadde kommet under fukt-/dampsperren så ligger over takplatene, så da var det å få fjernet isolasjon og denne plasten. Når har alt tørket og er i orden igjen.
Ble mye skriverier dette, men ja Pålen, det går fint å ta taket uten stilas med tak. Bare man tar sine forholdsregler. Og har innleid hjelp til minimum oppsett av takstoler og undertaket, slik at det ikke står åpent for lenge.
  (trådstarter)
   #9
 25     0
Noen bilder fra  de første dagene med takstol løftet.
Tilbygg og ny etasje - DSC06138.JPG - cb-600
Tilbygg og ny etasje - DSC06137.JPG - cb-600
Noen bilder fra status i dag, har begynt å rive gammel kledning, satte opp vindtett, lekt og spikerslag.
Tilbygg og ny etasje - 2015-07-05 13.58.06.jpg - cb-600
  (trådstarter)
   #11
 25     1
Slenger ut en liten oppdatering. ting går tregt og har "stoppet" litt opp, venter nå på at blikkenslageren skal få laget vannbrettbeslagene slik at jeg kan fortsette med å sette på kledning. Uansett, slik ser det ut i dag.


  (trådstarter)
   #12
 25     0
Kjapt spørsmål, er det noen som har en anelse hva "normal" (ca.) kostnad for forlengelse av en pipe er? Pipen må forlenges med 5,5m, og pga. det er en eldre Leca/(Icopal?) pipe med firkant hull må det settes inn pipefornyer med ny askeluke i bunn og tilkobling av to ildsteder.

Har fått en pris, men vil veldig gjerne/håper på å få noen innspill her før jeg takker ja til tilbudet.

Legger med bilde av pipen slik den står i dag. Legger med noen ekstra bilder som viser andre etasjen ferdig gulvet Smile





   #13
 5,111     Sørnorge     0
Jeg blir ikke overrasket om det er billigere å rive pipa og sette inn en pipe av stål. Det kan jo være noe å undersøke om prisen på forlenging er avskrekkende. Kanskje det også går an å rive eksisterende pipe ned til etasjeskillet og la øvre del være stål, mens du beholder lecaen nede?
  (trådstarter)
   #14
 25     0
Takker for innspill petterg. Smile

Pris tilbudet jeg har fått går utpå at jeg står for rivningen av eksisterende pipe til etasjeskille. Så gjør mureren resten. Mureren som har gitt meg pristilbudet mente at den beste løsningen er å mure opp ny pipe over tak med pipefornyer inni. Må nok kanskje forhøre meg med flere aktører, men hadde håpet noen her på forumet hadde noen erfaringer rundt tilsvarende problemstilling...
   #15
 5,111     Sørnorge     0
En murer vil nok aldri anbefale en løsning som gjør ham selv arbeidsledig. Det er ikke dermed sagt at hans løsning ikke er den beste, men selv om den ikke hadde vært det, ville han nok ha foreslått det samme.
Jeg har dessverre ingen erfaring eller kunnskap som kan være til nytte her, men jeg regner med å havne i samme problemstilling (forlenging av teglsteinspipe) om et par år og håper å kunne nyte godt av andres erfaringer når den tid kommer. Uten å ha undersøkt noe om saken ennå, håper jeg at stål fra etasjeskillet og opp er en akseptabel (teknisk/økonomisk/arkitektonisk) løsning da det opptar minst areal, og blir minst kuldebro.
   #16
 205     Sandnes, Rogaland     0
Har fått inn pris på det samme hos meg. Har en pipe med firkant hovedløp og i tillegg et lufteløp (som ikke er i bruk etter ombygging av ildsted).
Planen fra murer er å ta av pipen i etasjeskillet og gå videre med enkeltløp Lecapipe. Han sier dette må godkjennes av brannvesenet da det er en ombygging.
Pris på dette er nesten 40.000 (inkl beslag) Blir det krevd innvendig foring blir det 40.000 ekstra??). Murer var imidlertid (faktisk) 98% sikker på at det ville gå greit.Har fått inn pris på det samme hos meg. Har en pipe med firkant hovedløp og i tillegg et lufteløp (som ikke er i bruk etter ombygging av ildsted).
Planen fra murer er å ta av pipen i etasjeskillet og gå videre med enkeltløp Lecapipe. Han sier dette må godkjennes av brannvesenet da det er en ombygging.
Pris på dette er nesten 40.000. Blir det krevd innvendig foring blir det 40.000 ekstra??). Murer var imidlertid (faktisk) 98% sikker på at det ville gå greit.

Hvilken pris har du fått?

Kan jeg spørre om hvorfor du ikke har full takhøyde helt ut, er det pga reguleringsplan ift høyde?

Vet du om det er begrensninger på antall ildsted dersom pipe føres videre i stål? Jeg har ovn både i kjeller og første etasje.

Hvilken pris har du fått?

Kan jeg spørre om hvorfor du ikke har full takhøyde helt ut, er det pga reguleringsplan ift høyde?
  (trådstarter)
   #17
 25     0
Vi har fått en pris på 45000,- på overnevnt beskrivelse av jobben. Så en pris tilnærmet 80tusen høres ekstremt ut. Vi har to ildsteder, en i kjeller og en i første etasje, og det skal visst gå fint. Men vi synes 45tusen er i overkant, prøver pr. nå å få inn flere tilbud gjennom mitt anbud.no.

Litt usikker på hva du tenker på angående takhøyden. Men vi har hatt arkitekt til å tegne huset, vil tro at knevegg løsningen slik den er i dag er med tanke på hva den gamle konstruksjonen tåler av last. Og estetisk så ser huset bedre ut fra utsiden slik det er nå, synes vi. Når det er sagt så hadde vi ønske om at kneveggene skulle være lengre ut, men det lot seg ikke gjøre i følge byggmesteren og takstolkonstruktøren.
   #18
 205     Sandnes, Rogaland     0
Altså 45.000 for 5,5 meter forlenging av pipe og innvendig foring av pipen fra bunn til topp?

(innlegget mitt var litt rotete ser jeg nå, skulle være inludert beslag, ikke pilegrimer, hehe).
Beslag utgjør fort en 10.000,- av denne prisen.

   #19
 5,416     Langhus     0
Autokorrektur lager noen fine setninger av og til, ja. Redigerte bort pilgrimsferden Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 25     0
Ja stemmer det Pålen, 45tusen for forlengelsen av pipen inkl. innvendig foring. Vi må selv stå for rivning av eksisterende pipe, tilkobling av ildsteder, og utvendig beslag/pipehatt. Dette er noe som vi ønsker å få med i prisen, derav forsøket med å innhente tilbud andre steder.

Hvis noen her på forumet kjenner til seriøse aktører som gjør jobber på Østlandet(Vestfold), tips meg gjerne. Smile
   #21
 15,372     0
Skal du sette inn ny innvendig foring bør de som gjør det også tilkoble eksisterende ildsteder.
   #22
 5,111     Sørnorge     0
Forsto jeg rett at hvis man skal forlenge en slik pipe, må røykrøret byttes i hele pipens lengde? I så fall regner jeg med at eksisterende ildsteder må tas bort og settes tilbake?
  (trådstarter)
   #23
 25     0
@TSt: Har ingen ønsker om gjøre tilkobling av ildstedene selv, derav jaktene etter tilbud fra andre aktører.

@petterg: Er ikke sikker på hvordan det er hvis du har røykrør/foring i pipen fr før, men vår pipe er firkantet innvendig og har en litt større dimensjon enn dagens standard, ble meg fortalt, derfor må vi ha en innvendig foring i hele pipens lengde. Ildstedene må nok flyttes frem og tilkobles på nytt. Er nevnt i det tilbudet jeg har pr. i dag.

En liten oppdatering på prosessen pr. i dag: Ting går generelt tregt, har som nevnt tidligere påtatt meg alt utvendig kledning, fra rivning av gammelt til montering av alt fra vindtett og ut selv. Dette inkl. da trekking av K-rør til lys og utvendige stikkontakter, flytting og tilpassing av telefonledning som kommer inn på den ene gavlen.

Hadde regnet med å få en del hjelp, men på grunn av mange omstendigheter har jeg holdt på alene. Og med jobb, to barn og kone som jobber kveld to til tre dager i uken, tar ting tid. Men har fått kledd ferdig en gavl, monter telefonledningen i en fin og lite synlig plass på gavlen. Har også fått montert det meste av vindbrettbeslagene slik at det nå stort sett er bare selve kledningen igjen.

Har studiedag i dag som er fritt tatt oppmøte på HiOA, man skal selvfølgelig studere ved siden av jobb og alt annet ellers blir ting for enkelt. Så er nå på vei ut for å kjøre på en 10 til 12 timers økt, samt gasse på lørdag og søndag, burde få gjort en del denne helgen.

Ønsker alle her på forumet en fortreffelig god helg! Smile
  (trådstarter)
   #24
 25     0
Hei godt folk.

Her har ting gått nokså tregt. Men har fått på alt av kledning og malt ett strøk, så det er vell og bra.

Men, firmaet som vi har leid inn har siden sommerferien kun vært sporadisk og jobbet med huset, noe som delvis var planlagt, til en viss grad. Og i uke 40, som er straks ferdig, skulle firmaet ha ferdigstilt absolutt alt av sitt arbeid i prosjektet, pakket og dratt. Dette har de ikke gjort, de sendte en mann i tre dager som fikk da til oppgave å juster trappeåpning fra skarve 80cm til 102cm, en feil som de hadde gjort og måtte rette opp i.

Igjen står resten. En del av denne ukens avtale var blant annet at jeg hadde leid en mann fra firmaet til å hjelpe meg med å sette inn vinduer og balkongdør i den gamle delen av huset, som følge av at jeg hadde tid og mulighet nå i høstferien. De skulle også, som sagt, fullføre det resterende arbeidet som vi har skrevet kontrakt på, slik som ferdigstilles av balkong, montering av vinduer i nytt tilbygg, montering av takvindu, bekledning og bygging av raftekasser osv. osv..

Mye syting og klaging dette, kanskje, men det jeg lurer på er hvilke rettigheter har vi her?
I utgangspunktet skulle alt være klart på de nye delene av huset i utgangen av uke 28, slik at vi skulle kunne gjøre om byggelån til ordinært lån. Når jeg ser på byggelånet nå så har renter og kostnader etter uke 28 beløpet seg til i underkant av 17000,-. Kan vi kreve noen form for kompensasjoner av byggefirmaet for dette? Forsinkelsesrenter? Skjønner at det kan være tvils spørsmål fra uke 28, men tenker mer i tiden fremover, nå som alt skulle ha vært 100% ferdig iht. kontrakt.

En annet spørsmål. Jeg har som sagt en skriftlig avtale på at jeg skulle få hjelp til innsetning av to vinduer og en balkongdør i uke 40. Kan jeg nå kreve at firmaet utfører denne jobben i sin helhet, ettersom jeg ikke har muligheter nå som ferien er over.

Skal snart få lagt ut noen bilder av huset slik det står i dag.
   #25
 705     0
Å kreve dagbøter og at de skal sette inn vinduer osv blir nok vanskelig hvis dette ikke er kontraktsfestet. Alternativt kan du sette byggestopp/melde at du holder igjen penger(jeg går ut fra at du har fortløpende fakturering etterskuddsvis) evt. true med kansellere resten av oppdraget, men da bør du selvsagt ha en ny byggmester som er klar til å overta prosjektet dersom de ikke ønsker å sluttføre prosjektet.
  (trådstarter)
   #26
 25     0
Tilbygg og ny etasje - DSC02729.JPG - cb-600Tilbygg og ny etasje - DSC02735.JPG - cb-600Tilbygg og ny etasje - DSC02741.JPG - cb-600Tilbygg og ny etasje - DSC02734.JPG - cb-600
Slik ser altså prosjektet ut i dag. Hvis byggefirmaet nå ferdigstiller sin del av prosjektet og tar med seg sitt og drar, er det bare å få montert snøfangere, takstige og pipehatt(når pipen er forlenget). Og en real opp rydding rundt husveggene slik at snøen kan komme.
   #27
 9     Alta, finnmark     0
heisann:)
spennende prosjekt.. holder faktisk på å tegne på ny etasje i eget hus.. har et hus fra -79 på cm 90kvm i grunnflate hvor det skal bygges ut en del nede og på med ny etasje.
Fikk pris hos en byggmester på etg.skill, ferdig utvendig i 2.etg med panel, listede vinduer og komplett decra tak, inkl forlenging av pipe og beslag.
kom på omlag 1.250.000 kr, så kommer elektrikker, rør og all innvendig arbeid + matriell i tillegg..
hvilket budsjett er det du opererer med her ?
  (trådstarter)
   #28
 25     0
Prosjektet har to kostnadsrammer, kan man kanskje si.

1: Tjenester som kjøpes av hoved entreprenør er på ca. 900 000,-, dette dekker oppsett av takstoler, tilbygg, legging av takstein, innsetting av nye vinduer, listing av vinduer i 2 etg. og tilbygg, innsetting av ny dør i tilbygg, kledning av alle gesimser/raftekasser, oppsett av balkong mot syd, isolering i gulv og gulving hele 2etg.

2: ca. 270-300 000 alt som skal gjøres selv, altså alt vi tar som egeninnsats og de tjenestene som vi må kjøpe utenom hoved entreprenør. Slik som en del blikkenslager jobb, forlenging av pipe, rørarbeid inne, elektriker arbeid inne/ute. Graving og støp til tilbygget, endringer av strøminntaket til huset, isolering av vegger og tak, osv..

Så ett spørsmål. Trenger gode råd for hva eller hvordan det er best, og kostnadseffektivt, å løse utlufting/ventilasjon til hele huset, utenom kjeller. Har byttet vinduene i 1etg. noe som effektivt fjernet alle ventiler i 1etg. siden vinduene hadde integrerte ventiler på seg. Det har ikke de nye vinduene. Uansett, alle tips og råd tas i mot med stor takk!.
   #29
 4,452     Vestlandet     0
Dersom du ikke har balansert ventilasjon så må du sette inn lifteventiler i vegg for å kompensere for luftespaltene i de gamle vinduene.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 25     0
Ok. Da duger det? Altså man må ikke ha et eget ventilasjonsanlegg, noe som er vell og bra for et allerede presset budsjett.

Skyter ut noen flere spørsmål. Jeg skal sette inn ventilasjonsluker uten spjeld/luke som skal sørge for gjennomluftingen over isolasjon i taket. Er det noen krav, eller teknisk krav som sier hvor store disse skal være? Jeg har ett par ny ventiler som er på 15x15. Blir det for smått med en slik på hver gavlvegg?

Når det gjelder resten av huset, hvor mange ventiler skal man ha i vært rom, og holder det med kun mekaniske ventiler, altså ingen ventiler med vifter i.
   #31
 1,962     Sandefjord     0
Jeg ville hatt vifte (fuktstyrt) på badet. Da får man fukten ut, effektivt og hver gang noen har dusjet.
   #32
 10,486     Akershus     0
Jeg har selv ettermontert balansert ventilasjon, og merket hva det gjør med inneluften, særlig på soverom. Ville glatt gjort det igjen, og i hvert fall ved en slik ombygging som du har gjort her.
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 25     0
Hvilke kostnader er det snakk om for balansert ventilasjon? Hvordan utføres det? Kan det kun installeres av godkjente installatører?
   #34
 38,250     Lillestrøm kommune     0
Som FrodeS kan du installere ventilasjon selv. Du kan kanskje trenge en tilkobling av elektriker, usikker her om hvordan anleggene leveres.
   #35
 10,486     Akershus     0
Mitt var det bare å plugge i en kontakt.

Du må installere et "aggregat" et sted, som blåser brukt luft ut av huset, og henter inn ny. Du kobler også til rør som fordeler den nye luften inn på oppholdsrom, normalt soverom og stue, samt rør som trekker brukt luft ut av andre rom, normalt kjøkken og bad.
Siden du ettermonterer, kan du gjøre det akkurat sånn som du selv føler for. For mitt vedkommende var det mest om å gjøre å få friskluft inn på soverommene.
I aggregatet skjer en varmeveksling, så luften som blåses inn varmes opp av den som blåses ut. Da beholder du 60-80% av varmen.
Signatur
   #36
 705     0
På vårt ventilasjonsaggregat som ble levert med huset, er det også kun en stikkontakt.
Men uansett, dersom du må ha en elektriker til å koble for deg, er det ikke snakk om store summen..
  (trådstarter)
   #37
 25     0
Tenker ikke bare på kostnadene for monteringen, men mer på selve kostnadene for rør og aggregat.

Er det noen som har erfaring med dette produktet: http://www.miba.no/miniventilasjon/ Kommer nokså rimelig ut av det ved å installere en i hver etasje i tillegg til ordinære lufteluker med og uten viftetrekk.
   #38
 10,486     Akershus     0
Søk på miniventilasjon her i forumet. Jeg har installert på hytta til svigers, og der gjorde den underverker med inneklimaet.

Hvis du ser under "til salgs", så har storfe lagt ut ganske mye der. Rør og bend og koblinger og greier koster en del, men trenger ikke bli så dyrt hvis du gjør litt selv. Titter du gjennom tråden min under prosjekter, om oppgradering fra råkjeller til beboelig rom, så står det litt om ventilasjon der også. 100% hjemmemekk, men fungerer veldig bra.
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 25     0
Nå er byggefirmaet ferdig med sitt og ønsker snarest mulig å få utført en overtagelsesforretning.

Kan noen enkelt forklare hva dette dreier seg om, hva man bør passe på osv.. Har en litt dårlig følelse ettersom byggmesteren forsøkte torsdag og fredag å få gjort dette med en 2-3 timers varsel og med avsatt tid til ca.15-20min.

Uansett, alle tips tas i mot med takk.
   #40
 1     0
Hei trådstarter.
Jeg vet ikke om du fremdeles er her, siden det er lenge siden du skrev.
Kort fortalt så har jeg et Lardalshus som ble kjøpt brukt og flyttet til et annet sted. Men jeg mangler tegninger av huset som behøves til godkjenning hos kommunen. Har du tegninger av huset før du bygde om, og kunne jeg fått lov til å få kopier av dem?
Mvh Anne-Heidi Hope.