307    3    0  

1896 Sveitserhus - Dampsperre eller vindsperre med innvendig etterisolering

 77     Eidsvoll     0
Jeg har sett flere tråd om dette men ingen konklusjoner. Jeg pusser opp et rom på 2. etg. Og skal isolere veggene og takk. Halvparten av veggene er tømmer, halvparten reisverk (se bilder) Jeg har fjernet innvendig panel (som skal settes opp igjen) og tatt ut sagflis som var isolasjonen. Nå er veggen åpent helt til baksiden av utvendig panel.

Hva er anbefalt til vindsperre eller dampsperre? Jeg har lest at plast er en dårlig løsning pga fukt, men er Tyvek vindsperre anbefalt? Og skal den installeres først inntil utvendig kledning og så isolasjonen, eller isolasjon først? (har tenkt å bruke Rockwool til isolasjon).

(Jeg skal først forbedre konstruksjonen) 

På forhånd takk. 1896 Sveitserhus - Dampsperre eller vindsperre med innvendig etterisolering - 15267.jpg - richragan1896 Sveitserhus - Dampsperre eller vindsperre med innvendig etterisolering - IMG_20210408_164933.jpg - richragan
Signatur

   #1
 293     0
Når du monterer vindsperra fra innsiden så klarer du ikke å få det bra uansett hvordan du gjør det. Men bruk ihvertfall ikke plast som vindsperre. Bruk enten Tyvek eller asfaltplater. Eller gjerne begge deler. Og ikke monter vindsperra rett på baksiden av kledningen, men sørg for at det er et par cm luftespalte imellom.

Hvis du skal ha dette skikkelig gjort - med en vindsperre som er tett og hindrer trekk inn i veggen - så må du:
- rive av kledningen og montere vindsperra på utsiden av veggen
- deretter lekte ut på utsiden av vindsperra slik at du får luftespalte, og
- til slutt kledning
Når det er ferdig utvendig kan du:
- isolere fra innsiden, og
- montere plastfolie på innsiden av veggen, og til slutt
- innvendig panel

Vær nøye med vindsperra. Det har du igjen for når du slipper å fyre ekstra fordi det blåser kald luft rett inn i veggen. Bruk gjerne dobbelt vindsperre, asfaltplater først og Tyvek utenpå. Det koster litt ekstra, men du sparer det inn på fyringskostnadene. Trekk forårsaker mye større varmetap enn mange tror. I valget mellom et godt isolert men trekkfullt hus, og et dårlig isolert men trekkfritt hus tror jeg at jeg ville valgt det siste.

Det var slik jeg gjorde det selv, på mitt Sveitserhus - også fra 1896 - og ble veldig godt fornøyd med et gammelt og flott hus helt uten antydning til trekk uansett hvor mye det blåser ute. I tillegg til det jeg beskrev over la jeg også på ekstra remser med Vaflex over alle plateskjøter og rundt alle hjørner og klemte Vaflexen og Tyveken godt til asfaltplatene med sløyfer (bor litt vindutsatt). I tillegg byttet jeg vinduer og sørget for at vindsperra ble klemt godt til vinduskarmene så det ikke trekker der. Var rett og slett ekstremt nøye med vindsperra. Etter oppussingen har jeg knapt brukt strøm til fyring, bare en liten panelovn på badet, forøvrig har jeg holdt huset godt og varmt med bare en vedovn og merker ikke antydning til trekk. Isolasjonstykkelsen er kun 15 cm i tak og vegger i 2.etg og i gulvet. I veggene i 1.etg er det ingen isolasjon i det hele tatt, bare plank. Jeg ble overrasket over hvor godt huset holdet på varmen.
   #3
 74     0
Vindsperre monterer du fra utsida. Den slipper ikke vann inn, men lar evt. fukt på innsida diffundere ut. Dampsperre monterer du fra innsida gjerne på stavene mot isolasjonen du planlegger i ytterveggen. Denne hindrer varm fuktig inneluft å vandre inn i isolasjonen slik at du ikke får kondens ved duggpunktet.

Før du bryter på med ny isolasjon innvendig ville jeg forsikre meg om at ikke vann kan komme til utenfra. Da er det av med utvendig kledning, inn med isolasjon, på med vindsperre (tenk gjennom om du evt. skal skjøte den på et undertak i fremtida), klemlekter og deretter ny kledning. Etter dette kan du gå innvendig med mer isolasjon, dampsperre og innvendig kledning.