10,485    4    1  

Alternativ til plast dampsperre? Isbjørnpapp?

 162     0
Hei, holder på å pusse opp et gammelt hus og vil ikke ha plast i ytterveggene. Leste en artikkel fra Dag Thorstensen der han anbefalte bruk av papp i stedenfor. Husker at han ikke brukte asfaltpapp.

Kan det være isbjørnpapp han foreslo? Er det noen som har forslag til dampsperre som ikke er så tett som plast?

Hvis man bruker isbjørnpapp eller annet, skal den legges dobbelt? Mener det sto noe om det. Klarer ikke å finne ut hvor det sto skrevet.

Håper dette ikke ble alt for rotete og noen har forslag til hva jeg kan bruke.

taz
   #1
 3,840     Haugesund     0
Kan jeg først spørre hvorfor du ikke vil ha plast.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 162     0
det blir for tett synes jeg og når det blir hull på den etterhvert så er den vel til mer skade enn nytte?
taz
   #3
 3,840     Haugesund     1

Etter hva jeg forstår er isbjørnpapp ikke noe annet enn papp. på lik linje med ullpapp. Mao. den slipper like mye fuktighet inn i veggen som et rift i dampsperra ville gjort. Bare at den gjør det hele tiden.
En av grunnene til at tømmerhus (antar du har det) ikke råtnet før, er at det ikke er noe isolasjon som kan fange opp fuktigheten, og tømmeret fikk tørke hele tiden når event. kondens dannet seg i veggen. De hadde heller ikke samme tempen inne som vi krever (de hadde vel store problemer/for dyrt å opprettholde varmen, da den blåste ut gjennom veggen) Og derfor ikke samme produksjon av kondens.
Dette er skrevet veldig grovt  :)

Jeg vet noen tømrere ikke anbefalte dampsperre så sent som 98, da jeg kjøpte mitt hus (fra 1918) Jeg la derfor vaffelpapp utenpå isolasjonen i kjøkkenet, men er glad i dag at kjøkkenet er revet. Det var antydning til sopp i den gamle tapeten jeg ikke fjernet bak isolasjonen.
(mulig det hadde gått bedre hvis ALL tapeten hadde vært fjernet, da det så "bra" ut der det ikke var tapet)

Men for å runde det ned, hvis du skal isolere, ville jeg ikke tenkt tanken på å droppe dampsperra. Isoler heller i en 2 gang, med krysslekting, og dampsperr i mellom. Så slipper du frykt for rift pga. rør etc. Under rette forhold kan duggpunktet produsere ganske mange liter vann.
NBI utførte et eksperiment der de hadde 1mm rift over 6m lengde, gjennom 3 mnd. en vinter. innetemp. var +20°C. Over disse 3 mnd. ville sprekken kondensere 625 LITER vann. Shocked
Signatur