1,924    2    0  

Avslutning av skillemur mellom vertikaldelte enheter

 225     0
Jeg har nylig overtatt en vertikaldelt bolig fra det glade 60-tall, og har i så måte et lustusen småprosjekter å ta tak i.

Et av dem er skillemuren mellom de to enhetene. Denne er oppført (som grunnmuren) i betongstein og ført opp til taktroa på kaldloftet. Da det kun er brukt hele stein i skiftene er det følgelig en del avstand mellom taktroa og muren i skråavslutningen mot taket (klarer å stikke hodet inn å kike over til naboen enkelte steder). Burde man gjort noe med dette? Ville f.eks. å fylle mellomrommet med steinull eller lignende vært aktuelt? Skulle man gjort noe som har større brannteknisk verdi må man vel føre muren opp over tak. "Dessverre" er taktekkingen i god forfatning (i alle fall på min side), så det blir ikke aktuelt med det første.

Motivasjonen er i hovedsak at naboen er fornøyd med 10cm klattvis av noe gammel steinull uten dampsperre mens jeg skal etterisolere loftet og legge den manglende dampsperren. Ventilasjonen på loftet er i hovedsak gjennomtrekk mellom ventiler i gavlen i hver halvpart (hele loftet for begge seksjonene luftes i praksis som et felles loft), og til nød hva som trekker gjennom isolasjonen ut mot raftene (selvfølgelig fullpakket og tett). Jeg har tenkt å rydde opp i dette på min side, men gjør meg ingen ting å få på plass tiltak til å sperre fuktig luft fra naboen inne på hans halvpart. Dessuten kan man jo tenke en tanke på å skape i alle fall noe brannhemming, selv om det ikke er fullgodt.

Noen forslag eller synspunkt?

Et annet spørsmål er dampsperre. Det er nemlig lagt dampsperre fra kjellergulv til kaldloft på skillemuren, og jeg formoder det er gjort det samme hos naboen. Er ikke dette feil at en invendig mur med (separat) boseksjon på hver side er pakket inn i dampsperrer på begge sider?

Og når dampsperrer var nevnt, er det noen negative element med å legge dampsperre på kaldloft fra loftsiden? Takstolene er plassbygd og har ingen støttebjelker slik at det kun er pipa, avlufting og hemsluka som forhindrer å legge totalt heldekkende duk. Tenkte å fjerne gammel isolasjon, rulle ut PE-duk, og så legge ny isolasjon. Kan ikke se andre forskjeller fra standarden enn at de horisontale bjelkene vil komme på varm side i stedet for kald (skal uansett legge isolasjon i kryssbaner) og man slipper umasse spikerhull. Taket under bjelkelaget er et lag rupanel og et lag ordinære malte takplater. Det er for øvrig totalt uaktuelt å ettermontere dampsperre nedenfra, da må jo samtlige tak renoveres...

   #1
 22,342     Akershus     0
Hvis du fører muren nesten helt opp til tretaket og fuger toppen med elastisk ikke brennbart fugemasse blir huset mye mere brannsikkert. Da hindrer du varme og røykgasser å spre seg på loftet. (Hvordan er det med utvendigeveggenr?)

Du kan godt legge dampsperre slik du beskriver, ha gjerne noe isolasjon over bjelkene. Den fuktige luften fra nabo er ikke noe problem. Den vil ikke avgi fuktighet i din isolasjon.

Er du sikker på at det er dampsperre? Er det plastfolie? Hvis det er sort papp er den ofte diffusjonsåpen.
  (trådstarter)
   #2
 225     0

Da blir det vel muring og bading i gammel steinull til sommeren :)
Mot ytterveggene er jeg mer fornøyd med skillemuren, der er muren ført ut til ytterkledningen så der er det ikke så mye å hente der.

Dampsperren (eller hva man vil kalle det) er samme stoffet som er brukt i ytterveggene. Det er noe svart, glatt plastaktig papp som minner om papirutgaven av oljelerret, samt er utført med tynn plastfolie på den varme siden. Plastlaget kan man delamineres ved mekanisk slitasje. Pappen uten plastfolien kunne fint overbevist meg å være gavepapiret man brukte for å pakke inn våpen i fett under krigen...