1,936    10    0  

Bæring

 5     0
Hei! Har noen et godt tips til noen som enkelt, greit og rimelig kan gjennomføre beregninger av bæring, og stå ansvarlig overfor kommunen (Oslo) for søknad om ombygging av bæring?

Jeg skal (som så mange før meg) fjerne veggen mellom kjøkken og stue. Veggen er ikke egentlig bærevegg, men det går en limtredrager (148x74 eller noe sånt) tvers over taket, som støttes opp av 2 stk 2" x 4" inne i veggen. Planen er å dytte inn en H-bjelke istedet, som vi understøtter på hver sinside der det har vært vegg.

I prinsippet er nok dette den aller enkleste form for bæringsspørsmål noensinne, H-bjelken skal tåle like mye som dagens to 2"-4- bjelker klarer å å holde oppe, noe jeg regner med at de aller fleste H-bjelker klarer. -Og når jeg da støtter opp det med tilsvarende bæring som det er i dag på begge sider (det er murvegg i etasjen under, så bæring videre nedover er ikke noe problem), er det vel svært liten fare for at det skal bli for dårlig.

   #1
 15,374     0
Det er nok ikke så lett regnestykke dette når du skal beregne hva 2 stk 2x4 har hjulpet dagens bjelke med. Du vil få nedbøyning på begge bjelkene noe du ikke har hatt på limtredrager i dag så begge må dimensjoneres samlet tror jeg. Når en holder en limtre drager oppe på midten så stiver dette av begge de to spennene på hver side også. Trykkes bjelken ned i ene feltet så vil den måtte gå opp på andre siden, men dette hidrer vekten som ligger oppå denne delen. Derfor er det mye større samvirke enn det du har fått med.
   #2
 325     Sørlandet     0
Slikt jeg ser det så har du en kontinuerlig bjelke som vært støttet opp på to opplag i endene, samt to stendere der imellom (totalt 4 opplag, avstander ikke oppgitt). Dette vil du erstatte med en stålbjelke som bæres av to opplag.

Bæring tar jeg kun som "om det holder eller ikke" (bruddgrensetilstand).
I tillegg kommer svikt/nedbøying slik TSt nevner (bruksgrensetilstand).

Man må utvilsomt se hva laster som kommer på dette, for å kunne dimensjonere den H-bjelken (syns for øvrig 148x74 var både et merklig mål på limtre og på en bjelke).

Med utbredt last og lik avstand mellom opplagene så er forskjellen i nedbøying med 2 opplag/4 opplag (gitt samme bjelke) større med faktor ~153 og for maksimal moment større med faktor 11,25. M.a.o så hjelper søyler veldig godt for å redusere laster og nedbøyinger.

Nåvel.. jeg kjenner ingen i Oslo i det hele tatt.. Alt er jo relativt, men dette skal ikke være et vanskelig regnestykke hvis man bare har tilstrekkelig (=mer) info og jobber med beregninger av konstruksjoner.
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Hei!

Jeg skjønner at jeg er elendig på å forklare Smile Jeg har en 3,8 m limtredrager som IKKE skal fjernes, som går tvers over taket på kjøkkenet. Etter å ha sjekket tabellen til Byggforsk på størrelser i forhold til det jeg måler med tommestokk, er det en 73x148mm drager. Den ene enden av drageren går inn i den veggen jeg skal fjerne, og holdes her oppe av to stk 2x4 som er spikret sammen. Denne "søylen" på 4x4" går rett ned i mot en gulvås som ligger på en betongvegg.

Søylen her tenker jeg å bytte med en H-bjelke (som naturlig nok kommer 90 grader på limtredrageren), og støtte opp H-bjelken med tilsvarende 4x4" søyle på hver side.

Grunnen til at jeg mener at dette er enkelt, er at jeg vil mene at den 3,20 m lange H-bjelken vil være såpass mye stivere og sterkere enn limtredrageren den skal holde oppe, og at når jeg må ha to søyler istedet for den ene som holdt det oppe tidligere, så kan jeg gå ut fra at én søyle klarer med enn den rene vekta på H-bjelken. Dermed blir bæringen med f.eks. en HEB160 helt klart sterkere enn den bæringen som er der i dag.

   #4
 325     Sørlandet     0
Ok.. skjønner hva du mener nå (tror jeg), selv om jeg fortsatt syns den bjelken har rare mål. Bare 6" for 3,8m spann?

Åter igjen handler det ( I hvert fall teoretisk) om hvordan lastene kommer.. Om lastene på den limtrebjelken kommer fremst ved den enden som er støttet opp av veggen, (eks. noe veldig tungt ovenpå) så tar limtrebjelken fremst skjærkrefter som sen går ned i søylen som trykk.
Hvis h-bjelken skal ta den her limtrebjelken som punktlast på midten, så tar den fremst bøyemoment. Da er det ikke mulig å sammenligne bjelkenes funksjon.

Om vi nå ANTAR at limtrebjelken tar en fordelt last q kN/m, så vil det gi maksmoment q3,8^2/8 = 1,805q i midten og opplagskraft 1,9q ved veggenden.
Gitt at H-bjelken tar lasten i midten og ikke tar andre laster, så får den maksmoment 1,9q*3,2/4 = 1,52q i midten.
Om du klarer 1,9q med limtre så klarer du fint 1,52q med tilsvarende limtre.. kanskje blir penere?

Uansett bør du her få inn noen som ser på hvordan lastene kommer ned, for å kunne beregne det.
   #5
 25,349     Akershus     0
Du er sikker på at den limtrebjelken ikke er høyere? Forsbinner opp i bjelkelaget over? I vårt hyttetak er bjelken 100*300 over et spenn på 3600.

Er ikke sikker på om Werecar ser på aktuelt problem? 
Jeg antar:
Her skal limtrebjelken fortsatt ligge der med ukjent last. I den ene enden skal dagens bærestolpe, en 4*4, fjerne i sin helhet. Limtrebjelkens ende skal i stedet bæres av en ny, horisontal H-bjelke på 3200. Hvor lasten fra limtrebjelken kommer ned på H-bjelken er ukjent. H-bjelken skal i hver ende bæres av hver sin 2*4. 
Under disse forutsetningene er det ikke en sammenlignende beregning, men en helt ny med uklare forutsetninger.

Når det gjelder bæring skal en være forsiktig med å konsultere et forum. Her kan være forutsetninger som ikke klart fremgår.
Signatur
   #6
 325     Sørlandet     0
1. Jeg nevnte ganske tydelig at det ikke er mulig å sammenligne bjelkenes funksjon, med mindre man antar lastene.

2. Hvis man ANTAR eks. utbredt last på limtrebjelken (det mest vanlige, men ikke sikkert.. bjelken har rare mål) og punktlast på midten av h-bjelken (det siste er iaf. konservativt) så kan man sammenligne bjelkene - da er det statiske problemet så å si gitt.

3. Man skal selvfølgelig ikke anta når det gjelder konstruksjoner.. man skal vite og derfor så avsluttet jeg med å si at noen bør (burde skrevet må) se hvordan lastene kommer ned. Men kan inte se at dette skal være en vanskelig beregning for en konstruktør, hvis han bare får oversikt på problemet.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Takk for spennende svar! Mulig jeg fremdeles ikke har forklart dette godt nok, for det høres ut som at dere overkompliserer det voldsomt.

Ja, størrelsen på limtredrageren er sikker. Jeg ser både toppen go enden av den nå etter at veggen har blitt åpnet. Jeg har også originaltegningene på huset, der finnes ikke drageren, men alle andre limtredragere i huset er nevnt. Det forekommer derfor for meg som at denne drageren har blitt lagt til underveis, sannsynligvis da det ble bestemt at det skulle stå et hjørneboblebad på 150x150 i rommet over (selv om badekaret faktisk er tegnet inn i de tegningene jeg har).

Det som skal byttes ut her, er en dobbel 2"x4". Finnes det tabeller over hvor mye last man kan plassere på en sånn? Min hypotese er at en HEB160 kan bære vesentlig mer enn en søyle på 96x96mm, uansett hvor på H-bjelken du plasserer lasten. (Nå kommer den rimelig i midten av bjelken i dette tilfellet.) Jeg mener også at hvis jeg da setter opp tilsvarende søyler, på 96x96mm (sammensatt av to stk 2"x4") i hver ende, har jeg doblet kraften i søylen(e) i forhold til opprinnelig bæring, uten at vekten den skal bære er doblet.


   #8
 325     Sørlandet     0
Hvor mye en tresøyle kan bære (trykk) er avhengig virkeskvalitet, hvor avstivet den er for knekking, hvor lang den er, hvordan den er festet inn i topp og bunn.
Når du slår sammen to 2"4" kommer det også an på hvor godt de er festet til hverandre.

Jeg er usikker på hvordan man regner på slike søyler, men jeg er relativt sikker på at den er overdimensjonert.

Hvis du da dimensjonerer denne h-bjelken etter å ha mer kapasitet i bøying enn søylen har i trykk tror jeg det er risiko for at du ender opp med en overdimensjonert bjelke, som både blir dyr og tung/vanskelig å bære inn og installere.

Bedre å dimensjonere bjelken etter de faktiske lastene, som en konstruktør må (ikke bør:)) se på.




   #9
 15,374     0
Du skal lage en T  der den vertikale delen består av dagens limtredrager og horisontale delen oppe på T-en skal være en ståldrager.  Limtredrager er tengt lagt inn på H bjelkens flenser ?  Eller skal den ligge under ?   Litt uklart.  Jeg trodde i første innlegg at disse dannet et kryss og at opplegget i begge ender på var uendret. 

Du må ha noen til å se på dette for deg, det er det eneste som er helt sikkert.  
  (trådstarter)
   #10
 5     0
Ok, takk for svar. Siden det ikke virker som at det kommer noen tips herfra om noen som kan gjøre dette i Oslo, prøver jeg nå anbudstorget. -Og kommer selvfølgelig til å sjekke at de som eventuelt svarer står på lista over godkjente aktører fra kommunen.