279    10    0  

Bæring i gammelt hus med valmtak

 10     0
I forbindelse med riving av alt på loftet, så har jeg begynt å fundere litt på funksjonen til en av bjelkene og om den strengt talt er nødvendig? 

Slik jeg ser det, så ser du ut som at akkurat der hvor den ligger over stolpene som går vertikalt ned til gulvbjelke, for å videre fordele kreftene til bjelken som ligger horisontalt på tvers av bjelkelaget, har en funksjon. Men det som henger i midten kan jeg ikke si at jeg ser funksjonen av?  Lurer rett og slett på om den kan sages i de partiene den kun henger fritt, men beholde den biten som overfører krefter videre ned i bjelkelag. Se bilde under.

Som dere ser er det en annen horisontal bjelke som takplankene faktisk hviler på, som videre  hviler på de vertikale bjelkene  som går opp hele veien til mønet av taket, samt lastfordeling ned til bjelkelag i punktene jeg har ringet rundt på bildene.  

Noen som vet hva denne bjelken eventuelt har som oppgave? Jeg har tenkt at den kanskje ble brukt som avstiving når taket ble bygd. 

1. Del av bjelke jeg lurer på om har noen funksjon?Bæring i gammelt hus med valmtak - Bjelke 1.jpeg - Aleksimo

2. Del av bjelke hvor det "overføres" krefter ned til bjelke i gulv. Bæring i gammelt hus med valmtak - Bjelke 2.jpeg - Aleksimo

3. Del av bjelke hvor det "overføres" krefter ned til bjelke i gulv. 
Bæring i gammelt hus med valmtak - Bjelke 3.jpeg - Aleksimo
Bæring i gammelt hus med valmtak - Bjelke 1.jpeg - Aleksimo

   #1
 5,727     OSLO     0
ville vært forsiktig med og fjerne for mye. kan være side-veis avstivning/støtte

ser dog på siste bildet at rett over den ene mellom-bjelken så ligger det også en bjelke som ru panelet er spikret i, mulig den vil overta funksjonen til den du tenker og fjerne


tror du burde få en kyndig fagmann til og se på det først, ville ikke bare saget i vei

HSt
   #2
 36,387     Lillestrøm kommune     0
Her ville jeg som beskrevet over ikke fjernet en eneste plankebit

Bæring og avstiving er to sider av samme sak
jaf
   #3
 6,287     tromsø     0
På bilde ligger isolasjon rett på treverk. Det vil hindre lufting/tørking. Hele taket kan råtne opp over tid. Det skal være 35mm lufting på innredet loft. Fra gulv til tak og ventiler. (gjennomtrekk). Foresten er det bedre å forsterke gamle konstruksjoner, ikke svekke dem.
  (trådstarter)
   #4
 10     0
På bilde ligger isolasjon rett på treverk. Det vil hindre lufting/tørking. Hele taket kan råtne opp over tid. Det skal være 35mm lufting på innredet loft. Fra gulv til tak og ventiler. (gjennomtrekk). Foresten er det bedre å forsterke gamle konstruksjoner, ikke svekke dem.

Hvilket av bildene? På andre siden av veggen for bilde 3, hvor isolasjonen ligger opp til taket, er det bygget et takopplett for 12 år siden, derav ligger isolasjonen i vegg mot loftstue. Den delen av taket er ikke i kontakt med utvendig miljø.

Det er her tenkt at vi klosser ut og legger vindperre (asfaltplate) mot de horisontale bjelkene som bærer takplankene. Dette vil gi lufting på 7 cm mellom bjelkene, og litt mindre akkurat der hvor sperren ligger "over" bjelken. Det vil da være gjennomgående luftespalte fra bunn til topp av taket, som også vil være en stor "kanal" hvor det er god ventilering. I tillegg legger vi vindsperren ned i veggkonstruksjonen hvor kneloftet blir bygd, slik at det er god gjennomlufting i bunnen av taket. Videre har vi tenkt til å isolere tilsvarende de vertikale bjelkene, dvs. 15 cm, for så å legge dampsperren mot varm side/gips. Hva tenker du om dette?

jaf
   #5
 6,287     tromsø     0
7cm luftespalte er bra. Ha. gjerne en luftespalte på rett under møne på 30 x 30 cm og ventiler i hver ende. De blir ikke for mye lufting. Ha gjerne 20cm nede i kne vegger om det er plass. De bør være "trekk" i luftingen, for at den skal "virke". Ja, de var bilde 3 som ikke så bra ut. Det er rust på spikrer, så det kan nok være litt fukt på det loftet (kondens). 
HSt
   #7
 36,387     Lillestrøm kommune     0
Det er trolig underdimensjonert både her og der men kombinasjonen holder kanskje så derfor ikke rør noe overhode

jaf
   #8
 6,287     tromsø     0
Kan en ikke bare bruke "veggen som "kaldbod". Og få litt forsterket lufting ? En får ingen oversikt over bæring med bare et bilde opp i tak. En må se vegger og alt mulig m, for å vurdere bæring.
  (trådstarter)
   #9
 10     0
jeg bare spør fordi jeg er nysgjerrig, gøy og vite

Dette er det jeg har tenkt. Bjelke merket i grønn som ligger horisontalt over den vertikale bjelken "gjentar" seg for hver 80 cm, så det er jo ikke mangel på horisontale bjelker.jaf
   #10
 6,287     tromsø     0
Teoretisk kan den muligens flyttes opp og legges parallelt med den grønne. Men vanskelig å se på bilder. Ville beholdt 1 tomme lufting i mellom. Lagt den med 5cm lufting i mellom. Så den ikke tar høyde i rommet. Vanskelig å se bare ut fra 1 bilde. Så kunne en lagt en 2 x 4 opp på hver side av horisontal stav opp i sperr. Skrudd med 90 skruer. 
Siste redigering: Monday, November 21, 2022 5:36:30 PM av jaf