16 479    23    1  

Bæring i tak.

 17     Akershus     1
Jeg har tenkt og pusse opp kjøkkenet vårt og da skal jeg fjerne en lettvegg(tror det er det) Når den forhåpenligvis er borte måler rommet 5,8x3,8m Bærebjelkene for taket er langsgående altså 5,8m lang. Må jeg få lagt opp en limdrager på midten eller kan jeg bare rive veggen med god samvittighet? Jeg skal senke taket etterpå, er det noe jeg kan gjøre for og forsterke bæringen?

   #1
 291     0
Først må du finne ut om dette bare er en delevegg eller en bærevegg. Dersom det er en bærevegg for takkonstruksjonen,  må du legge inn en ny bæring f.eks i form av en limtredrager eller stålbjelke.
taz
   #2
 3 840     Haugesund     0
Hvis bjelkene dine er 5,8m lange, og veggen står ca. midt på denne lengden. Kan du gå ut fra at det er en bærevegg.
Hvis bjelkene dine er 73*223 i C30 kvalitet, og har c/c 300mm er det godkjent som minimum stivhet (egenvekt 80kg/m², og nyttelast 200kg/m²)
Ellers må du opp med understøtting/darger/midtbæring kall det hva du vil.

I så fall kan jeg finne ut hvor tykk den må være, men må da ha:
-ant. etasjer
-husbredde
-type takstoler
-og snølast

Forøvrig bør du kjøpe "tømrerteori" Der står alt du trenger om konstruksjon/husbygging. ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 17     Akershus     0
Hei igjen og takk for gode svar ;D Hvordan finner jeg ut ang kvalitet, c/c, egenvekt, nyttelast? Kjøkkenet er i 1. etg og over er det soverom. Over soverommene er det bare skråtak, dvs ikke kaldloft. Den veggen som står der nå består av hel vegg ca 90 cm på hver side og en bue i midten. Hvor får jeg forøvrig kjøpt "tømrerteori" ???
taz
   #5
 3 840     Haugesund     0

Hei igjen og takk for gode svar ;D Hvordan finner jeg ut ang kvalitet, c/c, egenvekt, nyttelast? Kjøkkenet er i 1. etg og over er det soverom. Over soverommene er det bare skråtak, dvs ikke kaldloft. Den veggen som står der nå består av hel vegg ca 90 cm på hver side og en bue i midten. Hvor får jeg forøvrig kjøpt "tømrerteori" ???


"kremt" ;D Du ville flytte vegger.... ;D ;D
Ok.
-Kvalitet er hva/hvordan/hvilket trevirke huset er bygget av.
-C18 er "vanlig" lett virke.
-C24 er mer "feilfritt" virke.
-C30 er som regel "feilfri" kjerneved fra senvokst tre. Det har også med, ant. kvist, utslag av kvist, død kvist etc. Dette er med på å bestemme hvor stor motstand/styrke treet har.
Hvis huset er av nyere dato, står kvalitet påstemplet virket, er det tømrede vegger, vil nok bjelkene dine ha en kvalitet tilsvarende c30.
-c/c 300 er bare hva måler du mellom bjelkene i mm. Nyere standard er 300, og 600. men det finnes og 400. Eldre hus hadde bjelker etter hvor nødvendig det var, men som regel ca. c/c 500/550mm.

-egenvekt er hva gulvet ditt veier tomt. Bygger du med "ranti" bjelker, og kryssfiner har du ca. 40kg/m². Bygger du tradisjonelt heltre med 22mm spon, har du 80kg/m² Er du med?
-nyttelast er jo bare hvor mye du kan sette opp på gulvet uten å gå utover "tillatt" nedbøyning/styrke.
-snølast finner du ved en tlf. til kommunen. (vestlandet 2,5, østlandet 3kg/m²) Dette ligger i ordet, hvor mye snølast en dimmensjonerer med i kommunen din.

Jeg forstår det slik at veggen i dag er bæring, men det er ikke farlig. Blemmen her er lengden 5,8m.
Det enkleste du kan gjøre er å sette inn en bjelke, mao. la den øverste tømmereren stå som bæring. (jeg forstår det slik at det er tømmervegger i ditt hus) Men jeg HATER HATER HATER synlige bærebjelker i taket.
Andre alt. er å spikre/skru kryssfiner/spon på gulvet over for å hjelpe enda mer på stivhet.

Alternativt kan du dobble bjelkene med å legge nye 73*223mm utenpå de som er der i dag. Disse må spikres godt. 5*4" spiker hver 60cm. i terning 5. Tog du an!! Men det er tungt, og bjelkene må bestilles/velges på trelasten. Men da får du et helt tak uten antydning til bærebjelker.

Tømrerteori kan bestilles/kjøpes på alle bokhandlere som selger skolebøker (gjør ikke alle det ??) ISBN 82-00-45031-7
Kan nok hjelpe deg enda mer konkret, men må da ha mer data, bilder etc.

"Spør, så skal du få svar" ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 17     Akershus     0
ojojoj det var mye svar på en gang..... Wink Tusen takk for det. Grin Skal få tatt noen bilder i helga og lagt ut, samt få scannet inn orginaltegningene på huset.
Ikke det er så mye hjelp i siden huset er bygget anderledes en det som er tegnet inn. Huset er byggd i 1986. Det skulle opprinnelig bygges ut på et hus fra 50 tallet men når den nye og den gamle delen skulle sammenføyes fant de veldig mye råte, så de reiv hele det gamle. Av den grunn har jeg takhøyde på 2,75m så en evt takbjelke får jeg gjemt inni taket når jeg får senket det.
  (trådstarter)
   #7
 17     Akershus     0
Ser ikke ut som det er bærevegg. Veggen er satt opp etter at taket var lagt.

Det betyr vel at jeg ikke trenger noen ekstra bæring? eller bør jeg for sikkerhetsskyld montere 2 stk 2"x8"(2 tommerx8 tommer eller hva det heter nå ???) i tak.

Se vedlagte bilder.

taz
   #8
 3 840     Haugesund     0

Var etasjeskilleren 2*8" i dag? Lengden (lysåpning) 5,8m ?

I så fall har du ikke et stabilt gulv, kan være det de fant ut, og satte opp veggen. For 5,8m på 2*8" var ulovlig også på 80' tallet ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 17     Akershus     0
Lettveggen består bare av 2"*3" med c-c på mellom 90 og 120 cm. Så jeg tviler sterkt på at det er bærevegg. Jeg vet ikke størrelsen på etasjeskilleren.
taz
   #10
 3 840     Haugesund     0
Nei da er den nok ikke bærende. Vil nok tro du har 73*223 i taket.
Men det er jo bare å fjerne den, så går du på gulvet oppe og ser om det virker "mykere". Men noe støtter den opp uansett, og 3,8m er ganske bredt. Men skulle sett de bildene da vet du. Kan jo forsøke å sende til meg.
Signatur