44 057    8    71  

Behandling av treverk som har motthuller.

 1     Fiksdal     46
Jeg holder på å renovere ett tømmerhus som var bygd ca 1895 ,der har jeg fått ett lite dilemma ved att noen tømmerstokker har ett og annet mott hullet.
Det jeg lurer på er om noen har anbefalinger på middel jeg kan smøre på treverket som trekker inn slik att det blir ugunstige forhold hvis det skulle være mott der inne .

Treverk som er sterkt angrepet byttes selvsagt, problemet er selvsagt att det er vanskelig å se inni stokkene ...

Det er tre verk der jeg kan fks se 2,3 motthull ,som er veldig mye arb. å bytte .

Håper dere skjønner hva jeg mener ......

   #1
 620     Hordaland     7
Hvis du skal bo i huset og ha det oppvarmet er det antakelig ikke noe å bry seg om. Min erfaring er at "motten" eller "miten" trives best i hus som står uoppvarmet, slik at det er litt kjølig/fuktig. Når du bor der vil den stort sett forsvinne, i alle fall fra de oppvarmede delene av huset. Det fantes en gang  et stoff som het "PELLOT" som man kunne sprøyte på treverket for å gjøre det mer utrivelig for motten, hva som finnes i dag vet jeg ikke...
   #2
 9 677     Kysten     6
Jeg hørte en gang et råd mot dette, om det funker vet jeg ikke. og det kan jo bli et problem om du skal bo idet. En eldre kar sa en gang til meg at en kunne smøre på parafin på stokkene, det ville drepe miten. En sikker måte å gjøre det på er å gasse huset.
   #3
 1 570     Sunnmøre     3
Disel, fungerar som bere juling! Problemet er at det ikkje er å anbefala til anna ein gamle løer og naust..
Sikker på der er aktivitet enda, er høle svarte eller kvite?
Trivst godt i fuktig miljø,
Signatur
   #4
 5 188     Østlandet     2
Det beste middelet jeg har brukt er brukt motorolje, men du må ikke bruke det på bolighus. Det er gratis, men lukter helt "@£$€#"/!
Antiparasitt får du på 4-liters dunker, men koster litt.
Signatur
   #5
 1 570     Sunnmøre     1
God blanding av spillolje og disel..
Signatur
OMK
   #6
 98     Nordland     2
Er det tegn på at det enda er mott i treverket? (Ser hullene "nye" ut)? I et så gammelt hus, kan det godt være at det er lenge siden det var mott der.

Det er kanskje verdt å bruke noen kroner på å få sjekket veggene av et firma som driver med skadedyrsbekjempning, fremfor å kanskje bruke enda mere penger på å fylle veggene med gift, for å fjerne mott som kanskje dro sin vei for mange tiår siden.  :-\
   #7
 1 570     Sunnmøre     2
Er høla kvite og det kjem støv ut når du bankar litt på treverket, så er der aktivitet. Er høla svarte derimot, så er der ikkje aktivitet. Men pass på, kan vere mange svarter høl, så plutselig eit kvitt eit midt inni..
Signatur

   #8
 5 188     Østlandet     2
For all del, ikke bruk gearolje eller transformatorolje. Den lukta blir du aldri kvitt!
Motorolje derimot pleier gi seg etter en stund, men uansett ikke på bolighus.
Signatur