298    8    2  

Brannfarlige plater på fasaden.

 1,674     0
Vi trenger egen tråd for div. brannsikkerhet. Finner ingen steder å plassere dette!
https://www.tu.no/artikler/lekket-rapport-renoveringen-gjorde-hoyblokka-til-en-brannfelle-hvor-71-dode/435845

   #1
 3,613     0
Skal en slik tråd være ensidig å promotere ekstrem-panikk-tiltak som gir DSB-folk våte drømmer?

I flere tiår har vi hatt en skarpt fallende tendens i både antall branner og i de skader de gjør. Brann-statisitikken viser av vi i Norge har signifikant færre branner enn våre naboland med røfft regnet like betingelser. Mye av dette er takket være at det er iverksatt vesentlige tiltak, f.eks. krav til brannsikkerhet i bygningsmaterialer (som er relevant for linken TS presenterer). Krav om røykvarslere er et annet meget fornuftig tiltak.

Men det virker som om DSB "har fått blod på tann": Fordi disse fornuftige tiltakene har gitt en vesentlig reell reduksjon i brannskader, kan det synes som om de vil bruke det som argument for at da kan absolutt alt som de måtte finne på av advarseler, krav til utstyr, og ikke minst diktat av vi sivilister opptrer, begrunnes ut fra den positive effekten av helt andre tiltak!

Et konkret eksempel: Min vaskemaskin står på et betong-golv, i et rom med betong-vegger, og minimum en halv meters avstand til noe som helst annet, i alle retninger. Den handterer våte tekstiler i naturfiber, innelukket i en trommel av stål, som er innelukket i en boks av stålplater. Varmeelementet har ingen kontakt med (de våte) tekstilene. Ja, hvis vannet forsvinner og varmeelementet ikke reagerer på noen termostat, da kan tekstilene bli uttørket, og i helt ekstreme tilfeller bli så sterkt oppvarmet av et løpsk element at de blir misfaget, og senere forkullet. I teorien.

Ville det noen sinne komme utenfor vaskemaskinen? Jeg stiller meg ekstremt kritisk. Kanksje varmelelement some ikke reagerer på noen termostat ville føre til at ytteridene av vaskemaskinen ville bli varmere enn de skulle være. Men hvor sannsynlig er det at det skulle skje?

LIkevel har DSBs panikk-propaganda gjort at hvis jeg skulle nevne på jobben at jeg lar maskienen gå mens jeg er på jobben, sitter et halvt dusin kollegaer med skrekk i øynene og gapende munn: Jammen tenk om... Våger du virkelig å starte vaskemaskinen uten å sitte og stirre på den helt til vasken er ferdig?

Det er en direkte konsekvens av den irrasjonelle panikken DSB har skapt. (Og sjansene er ganske store for at dette innlegget provoserer andre til å hevde at 'jammen det er slik - tar du ikke ansvar?')

Hvis det overhodet kan vises til så mye som en eneste liten brunsvidd flekk i et lite hjørne av et putevar, da ender det opp i DSBs statistikker som et 'Branntilløp som kunne ført til store materielle skader, med mulige tap av menneskeliv, men som ble avverget i dette tilfellet'.

Jeg har over flere år forsøkt å finne detaljer i brann-statistikkene om hvordan branner har oppstått, og hvor store følger de har hatt, f.eks. i ulike former for elektrisk utstyr, i hvilken grad det har ført til brannrelaterte skader utenfor apparatet, og eventuelle personskader. Det er praktisk talt umulig å finne slik informasjon, ihvertfall på nettet. Det virker som at DSB ønsker at vi skal stole på at alt de hevder er Gudsens Sanning (tm), og at alt de hevder er Livsfarlig (tm) reelt er livsfarlig. Graver du ned i det og finner at det var ihvertfall ett tilfelle i 2004, men det er det eneste vi finner med skader utenfor vaskemaskinen... Da blir vi ikke hjemme for å stirre på vaskemaskinen i timesvis!

DSB har hatt enorm effekt på brann-panikken i Norge, på en måte som har hindret store deler av befolkningen i å tenke rasjonelt, undersøke og vurdere reell brann-risiko, og skade-risiko. Vi godtar blindt slike "krav" som at vi skal sitte og strire på vaskemaskinen fra den startes til den har kjørt seg ferdig. Ihvertfall ikke gå legge oss, uansett hva vi har av røyvarslere etc Og slett ikke ta oss en øl - når eksplosjonen kommer må vi være edrue! Går vi på jobb, da er garantert huset en rykende ruin før vi er hjemme igjen...

En tråd, eller et forum, for brannsikkerhet, kan ende opp som en kanal for å formidle DSB-panikk uten aksept for kritiske motforestillinger. Eller det kan bli et forum for å diskutere hva som virkelig er av betydning, som reelt betyr noe for brann-risikoen. Jeg ønsker velkommen en kritisk tråd. Hvis det "blir slått ned på" ethvert kritisk spørsmål til skrekk-propaganda, det være seg fra DSB eller andrte, da vil jeg personlig kaste hele tråden i minnehullet.
   #2
 38,314     Lillestrøm kommune     1
keal, les artikkelen , når de tetter 15cm brede åpninger med brennbar isolasjon og dette går ut mot ventilert hulrom bak lett antennelig kledning så er jo dette forsåvidt interresant informasjon.
   #3
 3,613     0
Nettopp!

Det er nødvendig å skille mellom grove feilgrep, store brann-risikoer osv. og det som brannsikkerhetsmessig sett er ren kosmetikk, og knapt det. At vi kommer oss ut av den grøfta DSB har skremt oss ned i.

Det er altfor mange som når jeg forteller at jeg gjerne kjører vaskemaskinen når jeg sover eller er på jobb skriker opp om at "tenker du ikke på at det er noen som setter opp bygninger der de tetter 15 cm brede åpninger med brennbar isolasjon og dette går ut mot ventilert hulrom bak lett antennelig kledning - våger du virkelig da å kjøre vaskemaskinen om natta??" - slik argumentasjon er jo så "ergo er mor lille en sten" som det går an å bli.

Når TS åpnet tråden med "Vi trenger egen tråd for div. brannsikkerhet", støtter jeg dette for å få litt nøkternhet inn i debatten, slik at flere kan skjønne at å sitte barnevakt ved siden av vaskemasinen når den kjører er ren kosmetikk, og knapt nok det. At det som fortjener vår oppmerksomhet er de grove brølerne, som i den refererte artikkelen. Ingen er tjent ved at vi roper "Ulv! Ulv!" hver gang vi ser naboens mops. Det er jo sant; genetisk sett er den en ulv. Det kan også hende at det en gang på 1990-tallet var en som fikk brunsvidd et dynetrekk i en vaskemaskin. Men ulvehatere bryr seg ikke om naboens mops, og brannsikkerhets-folk bør ikke bruke energi på en tjue år gammel historie om noen brune merker på et dynetrekk. Om tråden som TS etterlyser klarer å få fram litt mer nøkterne vurderinger, vil det være bra.
  (trådstarter)
   #4
 1,674     1
Det er mest i elektronikken i maskinen det tar fyr i, har sett bilder av svidde styringspaneler.
Er vel oftest feil under produksjonen i utgangspunkt.
Det har vært mange branner i en type vaskemaskiner i England, husker ikke merket, men selges muligens ikke i Norge, mulig jeg har linken et sted.
   #5
 431     0
Ja, tror det er mest elektronikken i vaskemaskiner, men hvorfor denne elektronikken skal være så mye farligere enn elektronikken i kjøleskapet, eller varmepumen for å ta et eksempel der elektronikken styrer like store strømmer, forstår ikke jeg heller. Har riktignok vært en god del tilfeller av panelovner med branntilløp i styringselektronikk, men det er ingen som sier at man ikke skal bruke panelovner når man ikke er hjemme.

   #6
 3,613     0
Det er mest i elektronikken i maskinen det tar fyr i, har sett bilder av svidde styringspaneler.
Er vel oftest feil under produksjonen i utgangspunkt.
Det har vært mange branner i en type vaskemaskiner i England, husker ikke merket, men selges muligens ikke i Norge, mulig jeg har linken et sted.

Jeg opplevde selv for et års tid siden at maskinen var stoppet midt i vasken og vaskerommet stinket av sprengt elektrolytt-kondensator. (Den lukten er jeg godt kjent med etter en ungdomstid som elektronikk-interessert!) Kanskje jeg ville sett svidde komponenter om jeg hadde åpnet maskinen, men alt som var synlig utenfra var at maskinen var totalt død, samt lett gjenkjennelig lukt. Hadde jeg meldt fra til DSB ville det garantert gått inn i statistkken som "Branntilløp i vaskemaskin". uansett om det bare var én eneste sprengt kondis. Jeg meldte ikke fra.

Maskinen var tretten-fjorten år gammel, og siden jeg uansett hadde planer om å kjøpe ny gjorde jeg ingen forsøk på å få den fikset. Men i og med at den har fungert såpass lenge nøler jeg med å regne det som produksjonsfeil.

Kommer du borti folk med AMS-panikk får du ofte høre om et stort antall branntilløp i AMS-målere - de er livsfarlige! Ja, det er sant at det både i Canada og USA har vært branner i flere titalls målere, med tildels store materielle skader. Graver du litt dypere i sakene, ser du at samtlige branner oppstod i målere fra én spesifikk leverandør. Jeg tror det var snakk om to ulike modeller fra denne leverandøren. I andre modeller, og i målere fra andre leverandører, har det aldri oppstått brann. Så kan man velge å bruke dette som man vil: En del mennesker skriker opp og protesterer mot AMS, fordi AMS av prinsipp er brannfarlig. Andre trekker konklusjonen at det er to måler-modeller som er brannfarlige, ikke AMS som sådan.

Gransking av slike saker, i stil med faktisk.no, kunne komme til å falle noen brann-panikk-folk tungt for brystet. Og til en viss grad skrekkpropaganda-folkene i DSB.
   #7
 15,443     0
Er enig at det ikke alltid er Ulv hver gang det ropes, er litt overrasket når vi får krav om erstatning av vannskade på hytte fordi frostvakten på 300W ikke har virket.  Heldigvis sendte de den inn slik at vi kunne forsatt teste at thermostat var OK og at den trakk ca 300W når den var på.  Problemet var at dette var eneste oppvarming i en hytte....  Dette som eksempel på hva en kan få fra eksperter.
Men jeg har også vært vitne til at lo filter i en maskin var helt tett etter å ha vasket en duk,  aldri tømt det hverken før eller etterpå.  Hvis en får slike overraskelser og det er feil på sensor som detekterer vann f.eks.  kan en plutselig få store problemer. Tørketromler er også skumle med lofiltre.  Derfor er nok maskinen på vaskerom mere utsatt enn andre.  I oppvaskmaskiner med åpne varmeelement og feilplasserte plastbokser i nedeste kurv trenger heller ikke å bli noen suksess men ellers vasker de "harde" ting.  

   #8
 325     Sørlandet     0
Brannsikkerhet er nok en av få bygge-relaterte fag jeg føler at jeg (grunnet utdanning og erfaring) har tilstrekkelig kunnskap til å diskutere, så personlig ville jeg fått anledning til å være mer aktiv bruker enn passiv leser på dette forumet.
(Med det sagt har jeg ikke jobbet med brannsikkerhet for boliger, så kan ikke gi gode svar på regelverk og slik).

For å koble til denne diskusjonen, som nå ikke virker gå på brannspredning i fasade?, så er der mange inneboende risikofaktorer ved en vaskemaskin. El, vann, støv, varme, vibrasjoner, roterende deler, feilaktig bruk etc.
En kjapp googling på «washing machine fire viser en god del ting.

Syns det er en grei anbefaling å ikke kjøre vaskemaskin/ tørketrommel etc. på natten eller om man er borte, da det risikotiltaket ikke medfører mye styr for folk flest.
Å plassere maskinen sikkert mtp. brannrisiko er et ennå bedre tiltak, men det er ikke mulig å få til i alle boliger.