10,213    10    7  

Bytte råtten bunnsvill og delvis råtne gulvbjelker

 209     Eiksmarka     2
Grunnet kondens i en krypkjeller under vårt hus med en etasje, har vi idag fått konstatert råte i hele bunnsvillen og delvis innover på gulvbjelkene som strekker seg fra bunnsvill og inn til midtmur (ringmur).
Vi får installert avfukter så årsaken til råten og problemet er løst.

Så lurer vi på hvordan vi kan reparere bunnsviller i lengde 10 x 8 x 10 meter og (delvis) råtne gulvbjelker.

Det hører med til historien at det er en krypkjeller dette gjelder.

Kan man ta av 2-3 av bord på liggende ytterkledning (panel) og fjerne gjennområtten bunnsvill i lengde ca. 1 meter og skyve inn ny bjelke i parallell med delvis råtten bjelke som så legges på midtmur med papp under. Gjenta dette i 28 meter?

Jeg har lett tilgang til utsiden hele veien og kan ha en mann inne i krypkjeller samtidig så det er mulig å "ta imot og føre" bjelken oppå midtmur.

Mulig det må jekkes litt opp.


Håper noen har erfaring med tilsvarende.

På forhånd takk!

   #1
 237     0
Du er nok på sporet av rett løsning, men kan nok være lurt å rådføre seg med en tømrer som har vært gjennom denne øvelsen før.

Hadde tilsvarende problem på hytta vår og da løste tømrer det på omtrent denne måten. Gulvbjelker ble også skiftet fra undersiden.
  (trådstarter)
   #2
 209     Eiksmarka     1
Så det vil ikke svekke bunnsvill om den består av mange deler?

Et annet spørsmål er hvor man putter jekken jeg har kjøpt. Mulig det er lurt å sette den på grunnen med en helle eller noe hardt ned mot jorden i kjelleren, og bruke en 4"4 f.eks. å støtte under delvis råtten gulvbjelke.
Man ta en og en gulvbjelke slik?
   #3
 38,344     Lillestrøm kommune     1
Både bruker Cheffen og jeg har byttet bunnsvill, men trolig på litt eldre hus tror jeg (ca '33 modell den jeg reparerte).  Hvor gammelt er ditt, noe mer om dimensjoner på bunnsvill/bjelker ?

Jeg kan prøve å søke ut våre svar senere, mitt svar er gammelt, Cheffen tror jeg gjorde dette i høst (husker han skrev at han hadde sett min beskrivelse tildigere)..

Sikker på at det er kondens og ikke fukt oppå murkronen ?  I huset jeg reparerte så var det fukt inn oppå muren som var årsaken.  Vi understøttet 3-4 gulvbjelker der de var dårlige, fordelen var at de bare hang i gulvbordene, totalt uten noe bæring så det var ikke så farlig med understøttelse...  Vi skjøtte våre bjelker (med lask) da det kun var enden som var skadet.

Edit: I denne tråden er min beskrivelse :

http://www.byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/rate-i-bunnstokk-krise
Siste redigering: Wednesday, November 11, 2015 7:19:09 PM av HSt
   #4
 6,705     Akershus     0
Jeg gjorde det omtrent som HSt beskriver i tråden han lenker til, så det er en fin fremgangsmåte. På det lille stykket jeg jobbet med hadde jeg tilgang både inne og ute. Det var en fordel, men ikke en forutsetning.

For min del var det også snakk om reisverk med stående plank. Hus fra 1924. Jeg gjorde ikke noe jekking.

Så synes du skal ta utgangspunkt i HSts fremgangsmåte så langt det er mulig. Du får åpne opp og sjekke konstruksjonen.
  (trådstarter)
   #5
 209     Eiksmarka     0
Takk for svar. Hus fra 1958, dimensjon på gulvbjelker er 2/3" 8"...

Rev opp litt av stubbloftet unnenifra idag og det er ikke synlig råte og det fremstår som intakt etter de 2-3 nederste cm av gulvbjelken.

Jeg slo inn en 2"8" i parallell med den delvis råtne som var der og understøttet med 2"6" ned mot fjell (boret og satt på Stolpesko). Litt jekking gjorde jeg.
Fjernet en del stubbloftsbord og glassvatt og la inn glava og svart vindpapp. Skal sette på nye bord imorgen.

Ble veldig solid, så da er det bare å fortsette bortover.


   #6
 6,705     Akershus     0
Bra! Fortsett gjerne å oppdatere - det er nok mange som er interessert i å lese om slike prosjekter. Det er jo egentlig ikke så vanskelig, men krever gjerne en del innsats og pågangsmot Smile