30 312    62    5  

Dimensjon trebjelker i tak/terrasse

 197     Nordland     3
Jeg bygger terrasse med oppvarmet rom under. I utgangspunktet skulle jeg ha 48x198 trebjelker i konstruksjonen, men dette bygger litt for mye. Jeg lurer på om jeg kan gå for dobbel 48x148 i stedet? Det er et spenn på 3,5 meter, og hvis jeg går ned på senteravstand til 30-40 cm, vil jeg da kunne gå for dette?

Går det forresten å bruke enkel 48x148 på et spenn på 3,5 meter og cc 30 cm?

lys
   #1
 322     Bærum     1
Den forrige terrassen jeg bygget, måtte jeg være kreativ med for å unngå for mye høyde i forhold til naboer (og grunnforhold). Det endte opp med et rutemønster 48x148 cc60, altså lange dragere med nedfelte 48x148 hver 60cm. Det var mye jobb å skru, men det ble dønn solid med 28x120 terrassebord på toppen.
  (trådstarter)
   #2
 197     Nordland     0
Takk for svar, Lys.

Jeg er jo redd for at dette ikke skal bli sterkt nok. Hva hvis jeg legger cc 50 cm, og så legger jeg dobbel 48x148...? Vil dette bli like sterkt som om jeg hadde lagt enkel 48x198 med cc 60 cm?
  (trådstarter)
   #3
 197     Nordland     0
Hvis bare en snekker kunne sagt ja eller nei til dette, så hadde det vært perfekt Smile
  (trådstarter)
   #5
 197     Nordland     0

hvis du ser her, så ligger du ikke så langt unna det tabelen sier;
http://www.trelastkontrollen.no/uploads/Bjelkelagstabell.pdf

men hvorfor er det ikke plass til 198? kan du evt felle den ned evt slik at den tar litt mer plass ned, men ikke opp? bare et forslag ut av det blå :)


Takk for svar og tabell:) Jeg finner ikke noe om doble 2x6. Hvor stivt er dette i forhold til en enkel 2x8?

Felle ned, ja. Det tenkte jeg ikke på. Er det like sterkt og ok å gjøre det da? Nå har jeg vært å levert tilbake nærmere 80 meter 2x8, og kjøpt mye mer 2x6. Hvis jeg kjører cc 30 og noen doble innimellom, så må vel det gjøre susen, tror du ikke?

Var så sinnsykt mye arbeid å drive å laste av og på, frem og tilbake. Tror ikke jeg har ork til å levere tilbake og bytte igjen. Har begynt å legge utover og greier i tillegg...

Det ble ikke plass til 198 fordi det bygger opp i verandadøra når jeg legger på sløyfer, lekter, taktro og terrassegulv. Det ble litt høyere enn jeg hadde regnet med.
lys
   #6
 322     Bærum     0
Hvis du tar noen bilder eller tegner en tegning, så er det nok mye lettere å komme med fornuftige forslag til deg. Hvor sterkt du trenger å ha det, kommer jo også an på hvordan det skal brukes. Er det f eks mye gangtrafikk der? Har du tenkt å ha et digert utespa der? Smile
   #7
 5 134     OSLO     0
Jeg er absolutt ingen snekker, men ville ikke ha sovet dårlig om natta om jeg hadde brukt 2"x6", CC 30, og samtidig lagt noen avstivere på tvers, f.eks på 2 steder. Smile

  (trådstarter)
   #8
 197     Nordland     0

Hvis du tar noen bilder eller tegner en tegning, så er det nok mye lettere å komme med fornuftige forslag til deg. Hvor sterkt du trenger å ha det, kommer jo også an på hvordan det skal brukes. Er det f eks mye gangtrafikk der? Har du tenkt å ha et digert utespa der? :)


Dette skal være en terrasse med oppvarma rom under. Det kommer til å ligge litt snø der om vinteren, så dette må jeg også ta høyde for. Det kommer ikke til å være voldsomt med gangtrafikk, men det er klart at det blir brukt når det er sommer og pent vær.
Her er noen bilder. Den er cirka 6.5 meter lang, og 3.5 meter bred.


  (trådstarter)
   #9
 197     Nordland     0

Jeg er absolutt ingen snekker, men ville ikke ha sovet dårlig om natta om jeg hadde brukt 2"x6", CC 30, og samtidig lagt noen avstivere på tvers, f.eks på 2 steder. :)


Når du skriver avstivere på tvers, mener du å kubbe mellom?
   #10
 5 134     OSLO     0


Jeg er absolutt ingen snekker, men ville ikke ha sovet dårlig om natta om jeg hadde brukt 2"x6", CC 30, og samtidig lagt noen avstivere på tvers, f.eks på 2 steder. :)


Når du skriver avstivere på tvers, mener du å kubbe mellom?


ja stemmer, kom ikke på det riktige ordet i farta.

jeg ser jo av bildene dine at du her fint kunne brukt 2"x8", og bare skjært ut en bit på hver side, nederst, slik at du hadde felt den 5-6 cm ned. da hadde det også blitt veldig bra Smile