27,103    11    1  

Dimensjonering av stål I-bjelke

 2     0
Er det noen som kan hjelpe med dimensjonering av I-bjelker. Jeg skal bygge en garasje på 10*7 meter. Porten skal være på gavlveggen og skal være 5 meter bred. Jeg skal ha en I-bjelke over porten, i tillegg skal jeg ha en I-bjelke gjennom hele bygget(10 meter). Bjelken gjennom bygget skal bære loftsgulvet. De to bjelkene skal settes sammen i en T som vist på vedlagte bilde av garasjen sett ovenfra. Når det gjelder hvor mye vekt som skal lagres på loftet kan vi regne med det som er vanlig å regne med. Hadde vært kanonbra om noen kunne forklare hvordan man går frem for å regne ut hvor kraftige bjelker som trengs.
Takk for svar  Smile

   #2
 346     0
[s]HELVETE[/s] nå forsvant alle beregningene!!!!!! Jeg fikk dratt litt hardt i paden og kom borti en av linkene til høyre. >:(
I=7000/(206*103 *0,08)* 5*104/384= 56 m4
Jeg kom frem til at du trenger en H-bjelke som er 1 meter høy hvis du skal ha en m2 last på 200 kg og en nedbøyning på 8 mm midt på. Har ikke regnet på sånne ting på mange år og garanterer ikke for svaret men det høres rimelig ut.  :-\ Kanskje noen andre her inne kan kontrollere  ???
Signatur
   #3
 529     Gjøvik     0
200kg er vel noe lite..

Jeg jobber med dette til daglig.. Det svaret du fikk virker litt på jordet, og utregningen litt for enkel.

Jeg kunne regnet på det selv, men gir pga ansvarsforhold ikke ut dimensjoner på nettet slik.

Jeg synes personlig også at det er uansvarlig å gå ut på ett forum på nettet å få utført slike beregninger.
Signatur
   #4
 346     0
Ja jeg har kikket litt i mine gamle bøker på jobben i dag og det erikke riktig!
Eplekjeks har rett, jeg er på jordet med pløksle langt over støvleskafta  :D
Jeg har en IP240 i mønet på huset vårt med max spenn på 5,20 m. Dim 1,5 meter snølast.
Jeg fant ut av at det er mye mer jobb å regne det ut  :-\
Men uansettvil denne bjelken bli kraftig når det er et så langt spenn med last på.
Signatur
taz
   #5
 3,840     Haugesund     0

Jeg synes personlig også at det er uansvarlig å gå ut på ett forum på nettet å få utført slike beregninger.


Jeg synes ikke det er uansvarlig å legge ut slike beregningsresultat på forum, da dette gir en pekepinn på hva en kan vente seg. Det er en del som vet de må ha drager, men ikke vet hvor i pristerrenget denne vil ligge.
Da er det greit å vite at denne "jeg" trenger koster 10', 20', eller 50'.

Men det ville være uansvarlig å benytte resutatene uten kvalitetssikring av kompetent personell i tilknyttning til det aktuelle bygget.
Der er vi nok helt enige. ;)

Dette må og bli presisert i de aktuelle trådene.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 2     0
Beklager hvis noen syntes inlegget mitt var uansvarlig. Håpet å treffe noen som har kontroll på beregninger her inne for å diskutere frem til beste løsning. Jeg ville selfølgelig ha kvalitetsikret tallene.

Har nå fått en kompis til å beregne at jeg trenger en 10 m lang ipe 450 og en 5 m lang ipe 280 bjelke over porten. Husk på at bjelken gjennom bygget kun skal bære gulvet, vi har regnet med 200kg nyttelast pr m2 og 60 kg egenvekt av gulvet pr m2

   #7
 529     Gjøvik     0

Jeg er enig i at overslagsberegninger kan være kjekt, men man har ingen garanti for at det ikke er noen som tar svarene dine å bruker de i byggingen (selv om du presiserer det). Og på saker som i værste fall har fatale konsekvenser er det beste å la de som har ansvaret gjøre jobben.
Signatur

taz
   #8
 3,840     Haugesund     0

Eplekjeks: Nå begynner det å lukte "vettug" diskusjon her... ;D

Det vil alltid være fare for at noen tar slike beregninger for fasit, men den jevne mann bygger da ikke leke hytter, og vet nok at det er tyngder i elementene som vil påvirke hverandre i negativ/positiv grad.

Derfor vil alltid en kontroll beregning være påkrevd, med byggestedsmåling.

Det er heller ikke noen mindre fare i å forklare hvordan vann og avløpsystemet skal koples, eller hvordan de forskjellige kursene i sikringskapet skal utføres.
Dette gjøres jo for at legfolk på spørsmål skal ha en forståelse for hva som egentlig skjer inne i veggen/grunnen/skapet.

Hvis ikke kompetent personell/fagarbeidere skal kunne bidra med sin kompetanse, vil det heller ikke være noe behov for et forum, annet enn for å diskutere de "nye" fargene på f. eks Ikea kjøkken.

Man kan jo ikke kalle seg rakettforsker på hemmlig oppdrag av Nasa, fordi en kan utføre beregninger av stålbjelker til bruk som understøtting i bygg (som i dette tilfellet). Bare fordi en vet hvilke laster som skal beregnes inn i totalen.
Ofte vil faktisk en limtre/kontruksjonsvirke bjelke kunne utføre samme jobb.

Men igjen: at legfolk ikke har peiling på hvilke krefter som i verste fall spiller inn på en slik understøtting. Der er vi fortsatt enig, og resultater må tas KUN som info...

Kanskje noe for admin, En ny boks i påloggingen "Husk at alt du leser her inne vil kun være å betengne som informasjon"  ;D
Signatur
   #9
 223     0
Ser på tegningene mine at arkitekten har lagt inn diverse ståldragere med forskjellige betegnelser.  Hva betyr disse?
(HEB220, HEB300, HEA220, HEA200 etc.)
Det finnes vel tabeller som angir laster osv.  Noen som har link til info om dette?
Signatur
   #10
 22,342     Akershus     1
HEA og HEB angir profil. Bjelkene er H formet HEB er tykkere i godset enn HEA. Tallene er dimensjonen på bjelken i mm.