386    16    0  

Er "triple leaf"-effekten reell?

 179     0
Hei!

Holder på å lydisolere en vegg, og har fått mange hendige tips her. Likevel har jeg en bekymring: the triple leaf effect! Lite å lese om denne på norsk, men den går ut på at hulrom i isolasjon er OK mens to er krise.

Veggen jeg vil isolere består kun av utlektet kledningspanel på mur. Har lurt på o bare bygge et nytt stenderverk og fylle med glava og deretter ei gipsplate: men siden det er hulrom mellom eksisterende panel og murvegg og nytt hulrom mellom eksisterende panel og ny veggplate (det er hulrom selv om man fyller med glava el.) blir dette et perfekt eksempel på denne effekten. Bør jeg styre unna?

Alternativt kan den gamle veggen rives, men folk advarer mot dette da den sitter bom fast i spikerslagene bak, mens spikerslagene antakelig har dårlig feste i muren. Å lage et nytt stenderverk der er noe skit, og overgår mine evner. Alternativt kan jeg sage av panelen ( la de delene som er festet i stenderne stå igjen) men dette er litt usikkert. Dog sparer jeg plass på den måten. Men altså: triple leaf. Noen som har hørt om denne?

   #1
 1 408     I huset mitt     0
Hulrom som er tomt gir klang (derfor så skal man legge isolasjon i innervegger i huset selv om det ikke trengs for isoleringen selv; det er for å hindre klang), så fyller du opp hulrom med isolasjon så er det jo dempende.
Eks Rockwool demper mere enn Glava iht mine erfaringer.
Sånne hulrom uten isolasjon kan fint gi resonans på ulike frekvenser ja.
  (trådstarter)
   #2
 179     0
Ja - det er merkbart at hulrommet som er der fra før spiller som bare det. Men i følge triple-leaf vil det bli ena verre om jeg lager en ny vegg. Og så langt jeg forstår det, regnes det som "hulrom" selv om jeg fyller med isolasjon. Vanskelig å tro det blir verre, men et kjapt googlesøk sier det vil bli det - i alle fall ved lave frekvenser. Spørsmålet er dermed om jeg bør rive eksisterende, slik at det bare blir ETT tomrom. Ah, skulle ønske jeg aldri hadde sett denne potensielle faren, den gjør alt litt mer kronglete.
   #3
 7 591     Bærum     0
Det er riktig at ett dypt hulrom har lavere resonansfrekvens enn to smalere. Hvor mye det har å si i praksis vet jeg ikke. Har du spesielt store krav til dempning? Hvor dype hulrom er det snakk om?
  (trådstarter)
   #4
 179     0
Relativt viktig med god demping. Ytterveggen deler vi nemlig med restaurant i kjelleren (tre leiligheter ned!) og støy setter seg i denne og spiller ut vår spinkle, uisolerte panelvegg. Hulrommet mellom yttervegg i mur og kledningen er vanskelig å si, ikke mer enn tre centimeter. Mistenker at spikerslagene er murt inn i veggen. Det er faktisk mer stille helt nede i sprekken mellom vegg og gulv enn ut fra veggen: det må skje en skikkelig gitarkasseeffekt der inne. Redd en ny vegg utenpå ikke vil hjelpe. Lyden er moderat, men av og til svært høy. Og om det skulle komme et utested i stedet i fremtiden, vil det være svært bråkete. Greit å få alt gjort med en gang. Om jeg lager vegg utenpå vil det nye tomrommet bli omtrent akkurat 10cm.
   #5
 7 591     Bærum     0
Du må sørge for at innerveggen ikke har kontakt med ytterveggen. Det hjelper lite med isolasjon hvis lyden forplanter seg gjennom reisverket. Kan du bygge en innervegg som kun er festet i gulv og tak?
  (trådstarter)
   #6
 179     0
Ja, dette er det jeg lurer på å gjøre:

Bygge nytt stenderverk utenpå den eksisterende veggen, med min 10mm avstand mellom vegg og stenderverk. Fylle alt med isolasjon og lukke. Men det blir to mellomrom:

Er "triple leaf"-effekten reell? - IMG_5308.jpg - blåvingEvt kan jeg rive den eksisterende veggen og enten bruke stendere som står der, bygge ut ekstra på disse eller bygge nytt. Det KAN være vanskelig å feste dette i taket, men det kan jo festes i de to veggene på hver side som ikke er lytt?
Her blir det bare et tomrom. Mer pinglete opplegg, men kanskje bedre dersom triple leaf-opplegget spolerer alt.


Er "triple leaf"-effekten reell? - IMG_5309.jpg - blåving
   #7
 7 591     Bærum     0
Jeg tror det er viktigere å isolere innervegg og yttervegg fra hverandre enn å ha så stort hulrom som mulig. Det er også en fordel med tung innervegg f.eks. to lag gips.

  (trådstarter)
   #8
 179     0
Ja. Den nye innerveggen blir et par lag fermacell. Har gjort mye undersøkelse på materialet, og det er massivt og isolerende.

Men å isolere dem fra hverandre: dette kan jeg gjøre både dersom jeg lar den gamle veggen stå eller om jeg river den. Det nye stenderverket skal uansett bygges med støtte fra vegger rundt og ikke veggen bak. Jeg kan fjerne alt: panel, gamle stendere...og bygge en ny litt ut fra murveggen. Om det holder. Usikker på om jeg bør kle murveggen først, det bør jeg kanskje, men det blir umulig å finne særlig feste.

Dersom jeg fjerner alt må jeg imidlertid også fjerne stukkaturlista, da den ikke har noe feste lenger. Må undersøke hva det vil koste å lage en ny.
jaf
   #9
 4 255     tromsø     0
Hva med å isolere slik som på side 50. Mur kald vegg, styrofoam blå og rockwool ? Fra gulv til tak. Ville ikke brukt plast på insiden og om mulig ikke gips. Gips mygler så lett.Side 50, 53,54. Vente med å lukke til lyden har forsvunnet.
  (trådstarter)
   #10
 179     0
Hva med å isolere slik som på side 50. Mur kald vegg, styrofoam blå og rockwool ? Fra gulv til tak. Ville ikke brukt plast på insiden og om mulig ikke gips. Gips mygler så lett.Side 50, 53,54. Vente med å lukke til lyden har forsvunnet.


Dette er jeg veldig interessert i, men hva mener du med side 50? Bladde meg tilbake til side 50 her, men fant lite. Et annet sted?