jaf
   #81
 5 140     tromsø     0
Understøttelse: Legge en 2x4 på gulvet. https://www.biltema.no/bil---mc/verkstedsutstyr/lofteutstyr/jekker/hydraulisk-jekk-2000017058  En dyrere jekk med 4 hjul er bedre/mer stabil. Legg en hydraulisk biljekk over 2 x 4. Lagg en støtte mellom biljekk og underside bjelke. Jekk opp til snor/laser. For eksempel 3mm. Lag en ny støtte på rett lenge og understøtt. Ta bort biljekk og den egnede støtten. Den trenger du til neste bjelke. 

Skal du løfte hele huset.? Da kan du bruke løfteputer. https://www.youtube.com/watch?v=5kLzOMPINWk
https://www.youtube.com/watch?v=bm2PK2l-xlY

  (trådstarter)
   #82
 1 731     0
Supert.

Da er det bare å vente på tilbakemelding og endelig pris på bjelkene jeg trenger for å se om det i det hele tatt er aktuelt å gjøre det på denne måten. Alternativet er jo en h-bjelke for å understøtte hele bjelkelaget. Limtre tror jeg vil bygge for mye. Ulempen med en h-bjelke er jo at det bygger litt ned om den ikke felles inn, samt at jeg kommer ikke utenom stolper i rommet.

Om det blir løsningen med h-bjelke så vil denne understøttes der vegger likevel kommer slik at stolpen blir kledd inn i veggen. Men med tanke på at hele gulvet skal støpes her når veggen er vekke hvordan blir det da med en stolpe satt opp før det støpes? Det er vel ikke helt optimalt å støpe inn en trestople i gulvet på den måten, men jeg må jo ha dette opp før jeg kan støpe. Sikkert en veldig enkel løsning på dette som ikke jeg har tenkt på Tongue

Siste redigering: 17. juli 2020 18:22:37 av ProphetSe7en
  (trådstarter)
   #83
 1 731     0
Ble nevnt tidligere i tråden at å kubbe i mellom bjelkelaget hjelper på stivheten i gulvet. Kan dette være en løsning i andre halvdel av huset der jeg ikke får opp noen stålprofiler? Knirk i gulvet her å mye bevegelse i glass osv når en går over gulvet som jeg ønsker å bli kvitt når jeg nå holder på.
  (trådstarter)
   #84
 1 731     0
Nevnte jo i den andre tråden min at jeg var innom hos en nabo for å se hvordan han hadde løst ting i kjelleren.

Han erstattet veggen det er snakk om i denne tråden med en IPE140 bjelke. La den på en 2x4 som er skrudd på høykant mot mur i ene enden, og på en stolpe etter 5 meter. De siste to meterene hadde han en vegg stående hvor han hadde kubbet opp mot de siste to takbjelkene.

Så mitt spørsmål er da.

Hva er forskjellen på en IPE og HEB bjelke som jeg i utgangspunktet vurderte?

Er 5 meter strekk uten understøtte godt nok slik han har gjort det?
wth
   #85
 230     NA     0
IPE smalere og mer økonomisk, gir mindre kg/m enn HEB for lik bøyestivhet.
Men det betyr også at du må ha en høyere profil sammenlignet med HEB.
  (trådstarter)
   #87
 1 731     0
Oppdaterer denne tråden også siden det i utgangspunktet er denne som omhandler å erstatte den bærende konstruksjonen.

Tror jeg følger et av rådene jeg fikk her inne tidligere fra jaf, eller kanskje det var zippy i en av de andre trådene mine.

Støper fire klosser. To der stolpene blir skjult i vegg, og to der stolpene skal festes til sideveggene. Lager disse 1-3 cm lavere enn ferdig gulv slik at stolpene blir støpt ned tilsvarende i ferdig gulv. Legger armering igjennom kassene og ut på sidene slik at det blir festet inn sammen med ferdig gulv.

Noen spørsmål før jeg setter i gang i dag Smile

- Dimensjon på klossene jeg støper på eksisterende kjellergulv?
- Bør stolpene festes inn i klossene eller er det nok at de blir støpt ned 1-3 cm i ferdig gulv?
- Hvordan feste stolpene mot stålbjelke så alt står stabilt frem til det blir bygd vegg rundt stolpene? Vil absolutt ikke at stolpen sklir av eller faller nedunderveis.

Sett for meg å løse det på denne måten.

To ståldragere, en på 520 cm og en på 240 cm.

Ståldrager på 520 cm understøttes av vinkel skrudd i mur, som igjen understøttes av 2x4" festet i yttervegg og på støpt kloss i bunn. I tillegg får den to understøtter av 2 stk 2x3" limt og skrudd sammen. Disse blir den av vegg når gulvet er ferdig støpt og rominndeling starter. Vil 2x3" være nok eller må en opp i to stk 2x4"?

Ståldrager på 240 cm understøttes av vinkel skurdd i muir, som igjen understøttes av 2x4" festet i yttervegg og på støpt kloss i bunn. Motsatt vil den hvile på samme vegg som 520 drageren avsluttes mot.- Støpe fundament der stolpene kommer. To stolper i rommet som blir kledd i vegger og to langs ytterveggene.
- Inn med ståldrager. Kiler denne opp i endene til ønsket posisjon, fester den midlertidig med HE-beslag/anker i bjelkelaget. Papp mellom alle kontaktpunkt. Om det er mellomrom mellom bjelkelag og ståldrager kiles det i mellom her.
- Når alt av understøtter er på plass fjernes midlertidige støtter
- Gulv støpes

  (trådstarter)
   #88
 1 731     0
Tror jeg har kontroll på det meste nå Smile

En ting jeg er usikker på og ønsker litt veiledning rundt.

Ståldrager ved trappen skal hvile på en stolpe. Stolpen skal være synlig og blir ikke kledd inn i noen vegg. Hvordan skal ståldrager festes i toppen av stolpen for å hindre at stolpen faller fordi noen dunker i den eller lener seg til den eller tilsvarende eller at ståldrager på et merkelig vis skulle velte/falle utforbi stolpen?
jaf
   #89
 5 140     tromsø     0
De som selger kan vel gi forslag til montering. Du er sikkert ikke den første som spør ? Et flat jern på 1cm x 5cm og noen bolter ?