425    8    6  

Etterisolere tilbygg fra 70-tallet innvendig

 4     0
Hei,

Har fulgt noen tråder her inne med stor interesse og vi står nå oppe i et vanskelig dilemma mtp. etterisolering - dvs. vi får sprikende råd fra ulike firmaer og fagpersoner.

Vi har et tilbygg fr 1978 på ca. 80 m2 hvor vi nå har revet ned alt av vegger og tak innvendig til stenderverket for å totalrehabilitere (også fjernet dampsperre og gammel isolasjon. Fra før av har det vært (innenfra og ut) dampsperre, 10 cm isolasjon i vegger, vindsperre  og stående panel (over/underligger) utvendig rett på vindsperren uten lufting bak. Vi tenker å etterisolere med 5 cm innvendig og her begynner rådene om hvordan vi skal utføre å sprike. Til nå har vi fått følgende råd:

1. 10 cm glava extreme, dampsperre, lekte ut og 5 cm ny isolasjon innenfor dampsperre (til el)
2. 10 cm glava extreme, lekte ut og 5 cm ny isolasjon, deretter dampsperre, lekte ut (for skjult el)
3. 10 cm glava extreme, lekte ut og 5 cm ny isolasjon og ingen dampsperre

Vi er som dere skjønner fryktelig i tvil her, men etter å ha lest mange tråder er vi selvfølgelig redde for kondens, sopp, råte osv. og ønsker å gjøre dette på en så optimal måte som mulig. Ytterkledningen har vi dessverre ikke råd til å ta nå, men kan være aktuelt om 5-10 år.

Noen råd?

  (trådstarter)
   #1
 4     0
Kan legge til (vet ikke om det er relevant) at dette tilbygget er hektet på et bygg fra 1938 med 10 cm isolasjon uten dampsperre (dette skal vi ikke endre på)
   #2
 5,432     Akershus     1
Minimum 15 cm isolasjon, dampsperre, lekte ut 5 cm, isolasjon og el i dette. Lufting trenger du ikke bekymre deg om, det kan tas når utvendig rehabiliteres. Det står tusenvis av eldre boliger uten nevnte lufting uten at de råtner på rot. Lufting er optimalisert byggeskikk, man bygger selvsagt ikke nytt uten, men det er ingen grunnn til panikk om det står uten noen år

Hvordan ser ytterpanelen ut i dag etter 40 år uten lufting?
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Minimum 15 cm isolasjon, dampsperre, lekte ut 5 cm, isolasjon og el i dette. Lufting trenger du ikke bekymre deg om, det kan tas når utvendig rehabiliteres. Det står tusenvis av eldre boliger uten nevnte lufting uten at de råtner på rot. Lufting er optimalisert byggeskikk, man bygger selvsagt ikke nytt uten, men det er ingen grunnn til panikk om det står uten noen år

Hvordan ser ytterpanelen ut i dag etter 40 år uten lufting?

Takker så mye for svar!

Tror dessverre ikke vi kan gå for 15+5 da vi ikke vil stjele 10 cm innvendig og utvendig har vi ikke råd til nå. Så hvis vi skal etterisolere må det bli 15 cm (fra dagens 10) i en eller annen fasong. Evt. beholde de 10 vi har hvis det å legge på 5 til vil gjøre det værre.

Etter mine begreper ser ytterpanelen grei ut. Vi har måttet fjerne noen i forbindelse med utskifting av noen vinduer. Var noen små felt med svart (svertesopp?), men tenkte ikke dette var dramatisk etter 40 år.

Tenker du det er bedre å beholde 10 + dampsperre enn å etterisolere med 5 cm til? Hvis nei, hva er den beste måten å bygge på 5 cm innvendig?

Takk igjen for svar, setter pris på det.

/A
   #4
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Med 15cm er det for lite isolasjon utenfor en evt inntrukket dampsperre
   #5
 125     4
Ville fjernet dagens isolasjon, kontrollert vindsperren fra innsiden, tettet eventuelle feil og sprekker og isolert med 100mm extreme. Lekte så inn 50mm, kryss eller stående alt etter hvilken innvendig klening som skal monteres og isolert med 50mm extreme (prøv å få til foskyving i forhold til stendere i yttervegg for å unngå kuldebroer. El monteres i innlektingen. Dampsperre monteres, i skjøter og rundt elbokser brukes dampsperretape. Inntrukket dampsperre i 70-talls konstruksjoner kan være risikabelt da bunnsvill, toppsvill og spesielt hjørner ikkje er konstruert med tanke på å unngå kuldebroer. Du kan risikere at det kondenserer mellom innvendig isolasjon og dampsperre ved kuldebroer i konstruksjonen.
   #6
 5,432     Akershus     1
Valde kommer med gode poenger. Dette med kuldebroer i 70 talls konstruksjoner kan nok være en undervurdert fare. Det ble f.eks ofte bygget med dårlige løsninger, bl.a. massive hjørnestolpe. Har ikke problemer med slik løsning i eget hus, men nabo med hus bygget omtrent samtidig, sliter med stort varmetap i hjørnekonstruksjoner.

Har du vurdert åpent el-anlegg? Kabler kan legges pent langs lister, eventuelt bak lister. Personlig har jeg ingen vegglamper og de jeg har hatt, har sjeldent vært der jeg tidligere har hatt kontaktpunkter. Fjernkontroller har for lengst tatt over for vanlige brytere på vegg. Stikkontakter langs taklist har erstattet takpunkter. Et pent lagt åpent el-anlegg kan ofte være mer praktisk enn skjult og trenger ikke være skjemmende. Det vil også være enklere å foreta forandringer. Alternativt legge en blanding, legge rørføringer til strategiske punkter nær listverk, for dereretter å gå videre med åpent.
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Takk igjen for mange gode råd!

Blir litt bekymret mtp. at dere er såpass klare på at inntrukket dampsperre i en 10+5-konstruksjon er risikabelt da dette er løsningen 2 firmaer jeg har rådført meg med og en ekspert på sopp og råte anbefaler. De mener at inntrukket dampsperre med el i de 5 på varm side er den beste løsningen, og at 2/3 av isolasjonen på kald side er bra.

Vanskelig som alt annet enn fagmann å vite hva man skal gjøre her..

   #8
 6,426     tromsø     0
Hva med å legge el i gulv. Så trekkes kabel opp av gulv og monteres over list. Da blir det 5cm som er synlig, og veggen blir ikke berørt. Litt som snektriker anbefaler. Det er fult av kuldebroer i vegg og 70talls konstruksjoner trenger hver mm isolasjon de kan få. I gulv er det ofte 20cm isolasjon og frostfritt i neste etasje. I vegg kan det være 10 blå ute og så vil en ha 22 inne.