#21
 22,342     Akershus     0

Hekter meg på denne tråden selv om jeg ikke har tømmer.

Har tenkt å benytte sommeren til å etterisolere et hus. Huset er reist med bindingsverk i begynnelsen av femtiåra. Stenderne er 5x5" skur. Siden huset benyttes som fritidsbolig, og da primært om sommeren, legger jeg inn kun 100mm Glava. Så blir det også noe lufting i og med at bindingsverket er 5". Innvendig er det rupanel, porøs huntonitt og tapet. Utvendig er det asfaltplater, forhudningspapp og liggende tømmermannskledning av 3/4x6" skur. Siden kledningen en gang i tiden er malt med noe som slipper har jeg tenkt å ta dette utenfra. Hadde ikke tenkt å ta veggene inne ennå. Hva da med diffsperre og i tilfelle hvordan?
Du skal fulle veggens hulrom helt med isolasjon ellers mister den mye av sin effekt (konveksjon).
Du trenger trolig ikke diffsperre hvis huset har platevegger og/elle et godt papplag i veggen. Dette må vurderes. Dessuten brukes vel dette huset så lite at man ikke har noen videre fuktproblematikk.

   #22
 22,342     Akershus     0


Uten plast så får huset puste og da slipper du råte.

Dette med pustende hus er noe folk lirer av seg til stadighet. Hva mener du med det?

Man bruker plast for å slippe råte, og det fungerer bra brukt riktig.
   #23
 575     Romerike     0
hans9001, hva mener du? At hvis man etterisolerer et tømmerhus utvendig så er man nødt til å legge dampbrems innvendig?
   #24
 144     0
Tja mange meninger Smile
Jeg valgt å legge 70 mm utvendig og det har holdt meget godt i vinter med over -20 kun oppvarmin via varmepumpe. tømmerveggene mine er 15 cm

Kondenseringen vil finne sted i tømmveggen "utpusting" alle veier derfor er det viktig å ikke stenge noen av dette inne med en dampbrems/sperre.  la huset puste!

Et hus av stenderverk oppfører seg helt forskjelling med tanke på kondensering og har er det viktig med dampsperre.
   #26
 59     bergen     0
shiva. tok en vurdering på det, og det var mest det økonomiske. men også fordi vinduer og dører ikke skulle få utforinger. naboen har også et gammelt tømmerhus, så fulgte litt hannes råd. han har lang erfaring som byggmester. ser at det er veldig mye uenigheter rundt dampsperre og gamle hus. har aldri blitt klok på det, for folk sier så mye forskjellig. jeg brukte ikke dampsperre og satser på at huset ikke råtner av den grunn. men en ting skal sies. før jeg skiftet kledning på huset, var det huller gliper og råte på kledningsbordene. tømmeret derimot, var knusktørt ikke noe tegn på fuktskader i det hele tatt og det har da vært der siden 1860. til hans: jeg tettet alle gliper i tømmeret med silicon fra innsiden
   #27
 22,342     Akershus     1

hans9001, hva mener du? At hvis man etterisolerer et tømmerhus utvendig så er man nødt til å legge dampbrems innvendig?
For at fiberisolasjon skal virke og for at huset ikke skal trekke er det viktig at huset er tett. Dessuten inneholder varm inneluft en god del fukt. Den kan om den kommer inn i veggen kondensere. I gamle tømmerhus var dette ikke noe problem da det var mye trekk. Det er derfor viktig at et hus er tett på innsiden (det skal være tett på utsiden også, men mere diffåpent enn inne.) Hvordan man tetter spiller egentlig mindre rolle. Grunnen til at plast har vært brukt er fordi den er billig, sterk seig og tett. Man kan godt bruke andre materialer. Tidligere brukte man mye kraftpapir ol.
Tetter du bare på utsiden kan det komme fuktig inneluft ut til den yttre sperringen. Der vil den trolig kondensere og man får et problem. (+ at isolasjonen virker dårlig)
En stor fordel for hus er riktig innemiljø. God ventilasjon er viktig og vil begrense fuktproblemer

   #28
 22,342     Akershus     0

Dette med pustende hus er noe folk lirer av seg til stadighet. Hva mener du med det?
Man bruker plast for å slippe råte, og det fungerer bra brukt riktig.

Ja du får fortelle oss det!! jeg har ennå til gode å se at plast har noe som helst å gjøre sammens med tømmervegger
Jeg er enig med deg at plast virker galt på et tømmerhus, men det har vel mest med følelser å gjøre.
Pustende hus: Hva det er, det lurer jeg også på. Jeg har mest sett det brukt om byggemetoder som er lang fra tek 07/10 osv. Dvs trekkfulle hus. Noen av løsningene synes jeg har vært direkte suspekte. (Jeg har ikke noe imot diffåpne hus, men det kan ikke erstatte ventilasjon)
Siste redigering: Thursday, May 20, 2010 5:00:55 AM av hans9001
   #29
 9,677     Kysten     0
Pustende hus er viss vass. Ingen hus puster. Varm inneluft må stenges ute fra konstruksjonen før den møter kald flate i yttervegg, da kondenserer fukten fra inneluften og går over i dråpe form. Det fører til råte og mugg/sopp. I et tømmerhus med massiv trevirke skal isolasjonen legges på utsiden ved etterisolering. Før en isolerer kan en legge en vindsperre som er lite dampåpen eller dampbrems. Ytterst kan en legge en vindsperre som er veldig dampåpen. Utlekting og kledning.
   #30
 144     0
"Før en isolerer kan en legge en vindsperre som er lite dampåpen eller dampbrems"
Dette vil etter min mening fort føre til råte!, faren for at kondensen oppstår på feil side av dampbremsen er stor, spesielt dersom man kun bruk 7-10 cm isolasjon.

Men som sagt mange meninger og mange muligheter, her finnes nok sikkert ingen fastitsvar.