72,144    105    13  

Etterisolere tømmervegg utvendig

 269     3
Noen som har vært med og etterisolert et tømmerhus?
Har en kåk ifra 1932.Det er tapet og plater inne i huset og kledning på utsiden,men inne i veggene så er det 12-15cm tykt tømmer.
Skal nå kle om huset og lurer litt på hva jeg skal gjøre og hvordan.
Skal da selfølgelig isolere ifra utsiden,men hvordan?
Har tilgang på harde Rockwol isolasjonsplater så jeg tengte jeg kunne bruke no sånt?
Håper på noen fornuftige og forstålige svar,da jeg er total grønn på det området her...

taz
   #1
 3,840     Haugesund     0

Tviler på at du har 12-15cm. tømmer. Du har nok 65/172, eller som meg 73/208 dobbelpløyd laftet (1918). De hadde ikke for mye tømmer på den tiden ;D Det er laftet som gjør at veggen virker så tykk. (de stikker ut lik bredde av tømmer i hjørnekasser, og hvor delevegger er forankret i yttervegg)

Jeg lektet ut med 48/98, la 100mm rockwol, GU9 gips utenpå der, Isola/Tyvek vindsperre (bor på vestlandet ;D ) 23/48 imp lekt, og kledning.

Gidder du, vil det være en fordel med 48/48 krysslekting, 2x50mm isolasjon, og så samme prosedyre. Da får du minst mulig kuldebro punkter. Helt nede på/ved vannstokken la jeg 48/98 horisontalt for å "lukke" åpningen til isolasjonen.

Ved vinduer og andre "åpninger" er det viktig å tenke "nedover" hvor blir vannet av, kan det komme inn, eller ledes det ut fra veggen.

Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Jeg gjør det motsatt vei  Smile River ned alt innvendig, legger Tyvek mot tømmeret, 48/98 med 10 cm Glava, fuktsperre og plater.

Fant ut at det utenfor tømmeret er en form for gammel fuktsperre, lekter med gamle kledningsbord, asfaltplater, nye lekter og ny kledning.

Vet ikke om det er særlig heldig med to fuktsperrer, men får ikke fjernet den gamle  ???

   #3
 22,342     Akershus     1

Hvis du isolerer på innsiden minker du tumleplassen din.

Det er nok vindsperre du har utefor tømmeret. To fuktsperrer vil bare gi deg råtefroblemer
   #4
 21,481     Enebolig     1
Er klar over faren men kledningen er ikke gammel, og jeg vil rette opp veggene inne. Snekkeren mente på at det er såpass luftig at det neppe vil ha noe å si.

Han mente det så mest ut som fuktsperre siden det er mye "plast" i den.
Eller virker det unaturlig å legge fuktsperre utenfor tømmeret? (synes jeg da)
På innsiden var det opprinnelig bare aviser og tapet rett på tømmeret.
   #6
 38     0
Vi tar det her vi  ;D

Dette skriver Byggforsk om Etterisolering av tømmervegger i tre:

Utvendig etterisolering
Eventuell gammel kledning bør fjernes før man etterisolerer for å hindre at kald luft trenger inn bak kledningen. På laftevegg monteres først bygningspapp med klemte skjøter, se fig. 31 a. Mineralullisolasjonen plasseres mellom spikerslag som monteres vertikalt (c/c 600 mm) eller horisontalt (c/c 600 mm eller c/c 900 mm), avhengig av om man skal bruke liggende eller stående kledning. Utenpå isolasjonen monterer man bygningspapp med klemte skjøter eller vindtette plater. Dersom veggen har innvendig papp eller plastfolie og kledning, kan man legge mineralullen direkte mot tømmeret uten mellomliggende papplag, se fig. 31 b. Hvis det ikke er maskinlaft, bør man også fylle ut hulrommene mellom stokkene med mineralull så godt som mulig. Det må tettes godt mellom nederste og øverste spikerslag og eksisterende vegg, se fig. 31 c.

Innvendig etterisolering
Hvis man velger å etterisolere innvendig, bør man montere en forhudningspapp med klemte skjøter mot den laftede veggen før isoleringsarbeidet tar til, se fig. 32. Mineralull plasseres mellom spikerslag som monteres horisontalt eller vertikalt, alt etter hvilken kledning som skal brukes. Innvendig monterer man dampsperre som klemmes i skjøtene og mot tilliggende konstruksjoner. Det er meget viktig at dampsperren blir tett i skjøtene.
   #7
 21,481     Enebolig     1
Mange fine svar her. Men sier byggforsk noe om hva man gjør dersom det er fuktsperre utenfor tømmeret eller er dette totalt usannsynlig?

Var nede i stua og kikket nå nettopp. Under den gamle kledningen (altså mellom tømmer og gammel kledning) er det papp (vindsperre?) og en tynn sort "folie" som består av papp og plast. Det er uten tvil plast, jeg kan dra og slite den istykker.

Hva gjør jeg da?  :-\ Hvis jeg fortsetter vil jeg ende opp med (utenifra) kledning / lekter / astfaltpapp / gammel kledning / tynne lekter / denne svarte plastikkfolien / papp / tømmer / vindsperre / 98x48 + glava / fuktsperre / sponplater.


slt
   #8
 699     0
Bør vel  helst unngå at fuktfølsomt materiale blir bygget inn mellom to damptette sjikt.
Er vel først og fremst denne  sorte plastfolien som er skummel, men pappen  på utsiden av tømmerveggen virker og overflødig.
Normalt isolerer en vel max 75mm innvendig pga en ønsker en viss varmetransport til tømmerveggen for å holde fukten borte.
   #9
 21,481     Enebolig     0
Jeg isolerer 10 cm.

Noen flere som har idè om hva jeg kan gjøre? Eller bør gjøre nå som det først er sånn.

Å rive av/bytte kledning er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt desverre  :-\
   #10
 21,481     Enebolig     0
Huset har jo stått uten fuktsperre (bak innvendige veggplater) i 125 år. Vil det være en mulighet å sløyfe denne eller bruke et alternativ?

Eller er det glava`n som vil gi problemer da? Den er jo hovedsaklig det eneste "nye" sjiktet i forhold til det som var før.

Før jeg rev ned veggene var det sponplater, panel og diverse tapeter før tømmeret.