956    4    0  

etterIsolere veggene mot trafikkstøy

 1     0
Skal bo i en leilighet i 3 til 4 år. Leiligheten er fra 1940 - 1950 tallet og er bygget av mur/betong. Det ligger en trafikkert vei rett utenfor vinduet og trafikkstøyen høres ganske godt inn på de ulike rommene. Hvordan kan jeg isolere veggene på soverommet midlertidig? Går det an å sette opp plater på veggene og dekke til vinduet på en måte? Må være en løsning som kan fjernes når jeg eventuelt flytter derfra. Leiligheten ligger i familien så er ikke en leilighet som leies av fremmede, da hadde dette vært vanskelig.

Jeg har null erfaring i forhold til isolering og annet, så tips til gode løsninger som vil kunne minimere støyen tar i mot med stor takk!

   #1
 38,343     Lillestrøm kommune     0
Vindusventiler er kilden til å slippe inn mye støy. Hvis du ikke har slike så kan du kanskje få det bedre med tettelister på vinduene. Midlertidig løsninger høres vanskelig ut, det må byttes/bygges om permanent. Men tetting av luftlekkasjer som beskrevet over kan gi god effekt. Du må få luft inn via andre rom e.l. hvis du stenger en vindusventil evt gå ventilasjon på annen måte.
   #2
 3,083     Gol     0
Det er som HST sier her, midlertidige løsninger blir vanskelig. Evt må man sette opp en vegg i feks 48x073, isolere den med rockwool og 2 lag gips. Med skjøter tettet med akryl. Men mye jobb for ikke så mange år. Hva med rømningsvei fra soverommet vist du stenger vindu?

En ide er sov i ro plugger i øra om natta. Kjedelig i slike situasjoner du beskriver Sad
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
En murvegg fra 1940-tallet demper vel endel støy, så jeg vil tippe at det svake punktet er vinduet? I alle fall hvis det er fra byggeåret, eller byttet for en god del år siden. Og den varige løsningen er å bytte til et bedre støyisolert vindu.

Å stenge eventuelle vindusventiler (og for så vidt også veggventiler) eller sørge for at de har et lyddempende filter i seg som slipper gjennom litt luft men demper støy, kan hjelpe. Ser gjerne ut som grovporet grå skumgummi. Sørge for å tette vinduet med tetningslister er også et godt råd.
Men noe som virkelig bør monne både som støy- og varmeisolasjon er å montere et ekstra "varevindu", altså ekstra glass i egen ramme innenfor det eksisterende vinduet. Vil koste litt i snekker- og glassmesterutgifter, da dette ikke er hyllevare hos byggevarehusene. En annen ulempe er at det blir litt komplisert å lufte.

Siden det er kjente/familie som eier leiligheten, er det absolutt en ide å foreslå for dem å oppgradere (bytte) vinduet, det vil være en verdiøkning. Men dette er kanskje noen som må gjøres for hele bygget, i regi av sameie eller borettslag?

Billigste alternativ er å legge seg å sove, sove litt dårligere i starten, men etterhvert venne seg til det. Jeg bodde en gang et sted der det i morgenrushet passerte buss hvert femte minutt fem meter fra soveromsvinduet, og tenkte først at det var fint, jeg slapp å bruke vekkerklokke. Men etter en måned våknet jeg ikke lenger av bussene, og kunne lett forsove meg til nitida, da jeg våknet av at det var så merkelig stille. Smile
Signatur
   #4
 3,614     0
Da veien forbi oss ble utvidet fikk vi Vegvesen-finansiert støydemping hos oss, og som KjellTS skriver: Lufteventilene var essensielle. Vi fikk også et par vinduer mot veien skiftet - og det gir jo en energimessig gevinst, også. Så jeg støtter KjellTS her også: Kan du få huseieren med på vindusutskifting, er det det beste. Det finnes spesielle støydempende glass, der én av de tre rutene er tykkere/tyngre enn de to andre, men det er nok noe dyrere.

Den billigste måten å spare energi / dempe støy med et varevindu er vel å snekre det selv: Kjøp dørhengsler. Plast-slissen som til vanlig sitter i døra feller du inn i eksisterende vinduskarm - de kan males over så de blir nesten usynlige (dessuten skjules de som regel av gardiner). Så kjøper du karmlister, brede nok til at får skrudd fast metall-hengselet (det som til vanlig sitter i dørkarmen) i ramma. Karmlistene skjærer du slik at ramma blir like stor som karmen til det vinduet du skal dekke.

Hos glassmesteren får du skåret til en pleksiglass-rute, et par cm mindre på hver kant enn ramma. Få glassmesteren til å drillehull for hver 10 cm langs kanten, og forsenkeh hullene slik at du kan bruke trekanthode-skruer som ikke stikker opp fra glasset.

Når du har skrudd glasset fast i ramma limer/stifter du på en passende gummilist utenfor glasskantene (det var derfor du lot ruta være et par cm på hver side.) Gummilista må være tykkere enn glasset.

Motsatt av hengslene feller du inn i den gamle vinduskarmen en eller to (avhengg av vindusstørrelse) kraftige magneter, og det samme i din nye ramme. Det er mulig du må ofre en cm eller to gummilist for å gjøre plass for magnetene, om du ikke har beregnet plass til magnetene utenfor gummien. Hvis magneten er like tykk som gummilista, eller mer, må du felle den litt inn i ramma. De små neodym-magnetene du får på CO er 4mm tykke og har 7 kg heftekraft; det holder i lange baner! CO har også noen på 2,5mm tykkelse, tidelen så sterke; det kan være tilstrekkelig.

Så er det bare å skru fast en knott på utsiden av ramma, motsatt hengslene, og tre metalltungene inn i plastslissene i karmen og lukke igjen vinduet.

Jeg lagde meg en "prototyp" etter denne oppskriften for noen år siden; det var enklere enn jeg forventet. Min hensikt var energisparing; støydemping var ikke hovedmålet. Jeg var litt redd for at tradisjonelt glass kunne sprekke opp hvis jeg var uforsiktig når jeg skrudde det fast, dessuten tenkte jeg dette kun som vintervinduer, som skulle fjernes og flyttes ned i kjelleren hver vår, opp igjen hver høst - da er pleksikglass tryggere enn vanlig glass, og lettere i vekt. Pleksiglass (akryl) er som regel dyrere enn vanlig glass. Før jeg satte igang det store vintervindu-prosjektet ble imidlertid hus-planene forandret, så jeg kan ikke vise til praktisk bruks-erfaring, dessverre.

Vær forberedt på at om du vil ha tykt glass for bedre støydemping blir glasset dyrt! Nesten uansett: Dørhengsler, karmer, magneter, gummilister etc er ikke mye mer enn vekslepenger i forhold til en stor pleksiglass-rute. Så få tak i priser fra glassmesteren før du setter i gang et prosjekt som dette. (Jeg fikk noe avkapp til min prototyp, kjøpte aldri noen stor rute.)