2,409    12    3  

Etterisolering av hus 1977.

 155     0
Mange tråder om dette med mye god informasjon. Jeg hadde i utgangspunktet bestemt meg for å lekte ut med 48x98, ny isolasjon (20cm totalt), ny vindsperre, lekter og kledning. Men, så ble jeg litt usikker på om takutstikk blir for lite. Legger ved noen bilder.
Noen som har gjort noe lignende som har erfaringer å dele? Bør jeg vurdere 5 på utsiden og 5 på innsiden i stede? Mye arbeid da!

Skal på sikt legge decra tak. Mulig jeg kan forlenge utstikk da..
Etterisolering av hus 1977. - nedside.JPG - Qrt1Etterisolering av hus 1977. - oppside.JPG - Qrt1

   #1
 6,429     tromsø     2
Tok av kledning og papp helt til asfaltplate for å sikre lufting. La markplate utvendig uten kulde bro. Det vil si skjøt i skjøt. Egentlig det samme som rockvegg. http://www.rockwool.no/r%C3%A5dgivning/fasadeisolasjon/rockvegg
Fantastisk effekt. La stående 28-128 bord stående utenpå (skrudd med 140mm skruer i stav)og så kledning. Platene er harde og det fungerer 100%. Vil påstå at forbruket ble redusert med 50% og det ble 10 grader varmere på stua. Bruker mindre og mindre strøm for hver vegg som blir isolert. Isolerte med ny rockwool i vegg og lektet inn med 50mm. Greit å isolere med flere lag og forskjøvet skjøter. Skiftet ut vannbord med 36x136 for å få mer plass. Vannbord har bare et beslag over seg.
  (trådstarter)
   #2
 155     0
Ja jeg har også sett på de platene, men jeg er usikker på hvor effektiv de er kontra 10cm ekstra isolasjon pluss vindtetting. Vi kommer til å bo i det huset i sikkert 40år fremover så jeg vil gjøre dette skikkelig og få huset opp mot dagens standard.
La du isolasjon i de 50mm innvendig, så du kom opp på 15cm? Ny dampsperre?
   #4
 15,472     1
Forlenging av takflate "nedover" må en bare huske på å sjekke vinduer som kan åpnes og høyde over disse. Har vært borti at de etterpå treffer raftekassen og det var ikke noe praktisk.....
Forlenge på kortveggene er mer uproblematisk.
Jeg har hus fra 77 og tenker det er bedre å få et lag utenpå det hele (og vindtetting utenpå der igjen så jeg tror mest på jaf sin løsning. Skal en gå for tykkere vegg tror jeg en bør åpne helt for å sjekke hvordan det er innenfor. Men med asfalt plater på vegg manger ofte skrå avstivning hvis platen blir tatt bort. Derfor er ikke dette så god løsning heller, må iallfall huske på å lage det hvis plater blir fjernet. Det finnes mye fint i skruer i dag som var nesten utilgjenelig for 10-15 år siden som enkelt fester ting utenpå slik isolasjon.
   #5
 6,429     tromsø     0
La 5 på utsiden av asfaltplate, 10 inne i vegg og 5 innover i bygg. Totalt 20 cm. Flyttet nye vindu 3,5cm inn i vegg. Klarte å få det til å se ut som det alltid har vært sånn ved å fordele isolasjonen. Behold asfaltplaten. Den stiver  sideveis. Tok kun av papp ( duk) for å bedre lufting på kald side. Det 5cm rookwoolm plate er så varme, at hånden blir varm, når en holder den lenge på isolasjons bit (om sommeren). Den reflekterer varme og vindtetter, når den legges helt mot vinduer, som jeg hengte lengre ut i vegg før utvendig isolering.
  (trådstarter)
   #6
 155     0
Ble veldig usikker nå på hvilken løsning jeg skal gå for. Men tror jeg haller mot 98mm utlekting. Det er jo mye gavlvegger på huset og takutstikk der er enkle å forlenge. Garasjedelen (tilbygge oppover) har jeg mulighet til å isolere innover, evt 48mm på hver side. I tillegg skal vi bygge på nedover også, se tegning. Så da blir det ennå mindre langvegger med kort takutstikk.


Etterisolering av hus 1977. - framside.JPG - Qrt1
Siste redigering: Thursday, January 7, 2016 10:14:44 AM av Qrt1
   #7
 6,429     tromsø     0
Fint hus. Det var veldig mye vinduer. Vinduer har 10 ? ganger mer varmetap en en 20cm isolert yttervegg. Selv om det er nye vinduer. Kanskje en ide å rekne på varmetap ? Slik huset framstår på bilde vil det nye bruke like mye strøm som det gamle, for meg ved første øyekast. Og være like kaldt. Det er greit å doble vinduareal, men ikke femdoble..

   #8
 62     0
Nja, en eldre vegg med 20 cm isolasjon har kanskje en u-verdi mellom 0,2 og 0,3 W/m2*K avhengig av utførelse. Dagens vinduer med fast karm får du lett ned i 0,7-0,8 uten at det blir helt hysterisk dyrt. Det er heller ikke sånn at man ikke får effekt av etterisolering selv om det er mye vindusareal som riktig nok vil gi et økt varmetap. Men klart, sånn som dette er tegnet blir det veldig mye kuldebroer, vinkler og overganger mellom vindu og vegg, og som typisk gir mer varmetap og utettheter enn det kanskje teoretisk skulle tilsi.
   #9
 6,429     tromsø     0
Ville bare synliggjøre at en ny 20cm vegg har u-verdi på 0,16 og vindu har en u-verdi på, la en si i praksis på 1.0 Så uansett hvor mye en isolerer veggen, så har vinduet og innramming (svak punkt) stort varmetap. Så varmetapet på vinduer er 6,5 ganger større ved 20cm rocwoll i vegg ved u-verdi 0,16 (vegg) og 1.0 (vindu).6,5 x (0,16Vegg 20cm)=1.04= nesten u-verdi på vinduer.
  (trådstarter)
   #10
 155     0
Vel nå blir det nødvendigvis ikke slik som det er tegnet. Det var bare noe jeg smalt sammen uten å ta så mye teknisk hensyn. Men vi ønsker oss mye vindusflate nedover og i hjørnene som tegnet. Vi har vurdert å trekke inn en arkitekt for å få mest ut av prosjektet. Men kjekt å gjøre ting selv også Smile
Men om noen har noen tips i forhold til å unngå kuldebroer, evt andre tips, så er det bare å slenge dem på bordet.