36    0    0  

Etterisolering av kombinasjon reisverk og bindingsverk

 1     0
Jeg har et hus opprinnelig i reisverk, men taket har blitt hevet i sin tid og følgelig er den øverste meteren av husets høyde i bindingsverk, isolert med 100mm glassull / glava. I omtrent femti år har det vært en dampsperre på hele veggen (samt i taket) og MDF plater utenpå. Dette har gått greit nok virker det som. Isolasjonen er litt svart her og der, men ingen synlige råteskader. Det sitter vindsperre på utsiden, antagligvis femti år den også.

Nå har tiden kommet for å renovere et soverom i andreetasje, og i samme slengen tenkte jeg å etterisolere med 50mm glava på innsiden. Dette gir meg hodepine for hvordan jeg skal få til dampsperren. I bindingsverkdelen som er øverst på veggen er det romslig med plass, og jeg kan sette inn snaut 200mm uten problemer. I tillegg så kommer 50mm jeg tenkte å sette på innsiden. Så hva med dampsperren? Jeg snakket med en snekker og han sa at om jeg var i tvil så burde jeg droppe dampsperren helt. Men her så snakker vi faktisk nesten 250mm isolasjon i deler av konstruksjonen, det kan umulig gå bra.

Noen muligheter som jeg tenker på:
1. Legge dampsperre på varm side av de 50mm. Gode muligheter for punktering når bilder, lampe, hyller og lignende skal henges opp. Med litt innsats vil denne kunne skjøtes til eksisterende dampsperre i taket.

2. Kun dekke til de 200mm med isolasjon i dampsperre. Overholder 3/4 regeleren med at de 50mm er på varm side av plasten. Ingen dampsperre på resten av veggen som da består av reisverk, papp, litt gammelt panel, 50mm glava og så gips. Kan være vanskelig å få det helt tett, men har tro på at er jeg nøye vil det være mulig.

3. Andre forslag?

Gode forslag hadde vært meget behjelpelig!