#11
 3,258     Akershus     0
Siden du skal renovere alle vegger, vegg for vegg, så ville jeg også satt meg ned og gått nøye i gjennom hva jeg ønsket, også på sikt.

Skal dere feks bytte farge på huset så er det veldig praktisk å planlegge det inn. Skal dere legge om til liggende kledning, som vil spare deg for arbeid nå, og i fremtiden (enklere å bytte de nedre borda når råten begynner komme), samt at det gjør at krysslekting og brudd av kuldebro til noe som er "naturlig å gjøre" nå.

Og har dere mye vind på tomta så gir det mer nedbør inn på vegg, og da er det fordelaktig med liggende kledning.

Plassering og type vinduer med tanke på fremtidig rominndeling og evt tilbygg?

Mye å tenke på men dere er unge og nye behov og endringer av boligen melder seg som regel temmelig kjapt og da er det litt dumt å rigge seg slik at man gjør om ting man gjorde for kun kort tid siden osv. (Snakker av erfaring.... med unntak for alderen da.. Grin).

Tenk langsiktige løsninger. Men samtidig skal man jo bo frem til man evt. gjør noe mer så man må jo uansett regne med å gjøre en del dobbelt opp, særlig hvis man må gjøre ting bit for bit, eller krone for krone.
-----------------------------

Ang gammel vindsperre så valgte jeg selv å la den gamle vindsperra, tjærepapp, stå sammen med den gamle isolasjonen. Jeg krysslekta rett utenpå, isolerte + vindsperre og sløyfer for lufting bak kledningen, og la om til liggende kledning.

Det var nok arbeid med å rette av veggen osv så jeg river alltid med andakt, vil ikke lage alt for mye ekstra- arbeid og kostnader.

Mange løsninger på eldre boliger som ikke er ett dagens standard og krav men som kan ses på som gode nok. Dere lærer fort hva som er den gyldne middelvei og da gjelder det også å ha bestemt seg og "stå litt i mot" når man snakker med håndtverkere som sier "riv alt, riv hele sjiten, det er billigere å bygge nytt".

For skal man ha det som nytt så må man bygge nytt. Bor man i eldre bolig så bor man i eldre bolig og må tilpasse seg det.

Lykke til.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 392     Akershus     0
Mange gode forslag her Pingle.

Fargen byttet vi i fjor, så sånn sett er det dumt å begynne å rive ned kledning nå men men..

Interessant dette med liggende kledning, men tror jeg ender opp med å beholde den stående. Takutstikket på kortsidene er veldig lite, og det er en del regn/vind på denne veggen. Så sånnsett så burde jeg kanskje hatt liggende panel.

Den ene veggen ble kledningen byttet i 2006. Der gidder jeg ikke etterisolere i denne omgang. Har ikke planer om å bo i dette huset så fryktelig lenge, da jeg har odel på (nabo)gården til far min og antagelig tar over ett av husene der om noen år. Så det er litt begrenset av hva jeg vil legge ned av penger/arbeid i dette huset. Men kan jo ikke la det forfalle helt heller. Nye vinduer og vegger bør holde verdien på det oppe, i beste fall øke den litt. I tilegg til at vi får mer komfort og kanskje mindre strømregning.

En liten problemstilling som dukket opp i går er hva jeg skal gjøre med dørterskelen på de dørene som må flytte ut. Det blir jo 5cm glippe mellom gulv og dørkarm.
   #13
 20     Namsos     0
Interessant tråd. Ville bare komme med et innspill i forhold til hvorvidt en skal ende opp med vertikale eller horisontale lekter ved stående kledning.

Ettersom jeg har forstått det, skal det være fullt mulig å ende opp med vertikale lekter, som en legger isolasjon mellom. Over der kommer eventuelt asfaltplater og vindsperre, så kommer sløyfer som en klemmer fast vindsperra med. I neste omgang kommer 36 x 48 mm lekter som en bruker til å lufte ut bak panelet. Disse legges som horisontale spikerslag og festes i nevnte verikale lekter.

Konklusjonen blir da at stående panel selvfølgelig må ha liggende spikerslag, men det betyr ikke at uforing til isolasjon må ende opp liggende.


Korriger meg hvis dette er feil.