95    2    0  

Feste klatrestativ i gipsvegg med stålstendere

 1     0
Jeg har lyst til å montere opp et klatrestativ på barnerommet av denne typen: https://klatreverden.no/produkt/klatrestativer-i-metall/klatrestativer/karusell-s7
Vi bor i nybygget blokk med gipsvegger innvendig (betong tilstøtende andre leiligheter, men dessverre ingen slik vegg på barnerommet). Jeg hadde funnet frem denne fremgangsmåten fra en annen leverandør av klatrestativ - å skru fast stativet i en ekstra planke, som igjen er festet i stenderne:
- Tegning: https://www.klatrebarna.no/media/wysiwyg/Gipsplate_montering_bw.pdf
- Bilder: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.377293979365.156266.241890679365&type=1


Men nå har jeg funnet ut at vi har stålstendere i gipsveggene (fått bekreftet av utbygger). Hva i all verden gjør jeg nå? Kan jeg gjøre det samme eller noe lignende som hvis det var trestendere? Må jeg i så fall ha ha spesialverktøy/spesialskruer? Her er jeg virkelig på ukjent farvann.

Det er viktig for meg at det er trygt for småtten, og (noe som kanskje er verre å få til?) at både jeg og mannen på henholdsvis 60 og 90 kg kan bruke det (ikke samtidig Laughing) uten at veggen ryker.

Blir veldig glad for innspill, og spesielt for tips til hvor jeg kan få kjøpt de nødvendige tingene!

   #1
 2 901     OSLO     0
Ville brukt feks 36x68 trevirke, festet godt i stålstenderene

men for og feste planken i stålstenderen ville jeg brukt et stål anker, feks denne:
https://m.clasohlson.com/no/Hulromsanker-M6,-dobbel/40-9276-5

Borr da et 10mm hull gjennom gips og stålstender (så nære midt på stender som mulig)
Borr et 6,5mm hull i planken, og skru fast


Blir nesten som på skissen du hadde
wth
   #2
 116     NA     0
For å være på den sikre siden ville jeg ansett hele veggen som gips, uten noe ekstra kapasitet hvis du treffer stålstenderen.
Når du velger anker er det også viktig å være klar over at det er mye lettere å feste for skjærkraft (nedover/vertikal belastning) enn det er å feste for uttrekkskraft.
Det var en tråd her nylig om oppheng av TV i gipsvegg, som kan være nyttig å lese gjennom.

Belastning er vanskelig å si noe om, hvis stolpene skal stå på gulvet og man kun påfører vertikal belastning, så blir det ikke så ille belastning på veggfestene. Men hvis man derimot henger i toppen med beina plantet i veggen, så får du utadrettet kraft. Personlig ville jeg har sørget for at hver av de 3 øverste punktene hadde teoretisk kapasitet på 150 kg hver hvis voksne skal bruke den. Det kan du f.eks. gjøre ved å feste bord som i eksemplet ditt, 48x98 eller 48x148 avhengig av hvor mange ankre du trenger, også brukt så mange ankre som nødvendig med anbefalt senteravstand for å oppnå nødvendig kapasitet.

https://www.fischernorge.no har oppgitt kapasiteter for sine produkter inne på produktsidene, de bruker enheten kN hvor 100 kg er 1 kN. Hulromsanker som vist over har i følge fischer kapasitet på 20 kg.

De har noen ankere som er en god del kraftigere: https://www.fischernorge.no/nn-no/produkter/gips-plate-og-hulromsinnfesting/vippeanker/vippeplugg-km-10/50326-km-10. Disse er oppgitt til 1300 kg, med det forbeholdet at platen tåler det, noe gips aldri klarer, så eksakt kapasitet er vanskelig å si noe om.