592    13    1  

Feste terrassetak til veggbjelke

 86     Farsund     0
Skal feste en liggende 6" til stående kledning når jeg får funnet ut hvor reisverk befinner seg bak. Tenkte å gjøre dette med mange 5x150mm treskruer, eller 4-6 stk kraftige franske sekskantbolter. 

Utfordringen min er at jeg ikke får plass i høyden over vinduer opp til gesims til å legge taksperrer på toppen av den (trenger 35cm inkl. tverrlekter, har maks 30 å gå på). Jeg må bruke bjelkesko i stedet, men disse er utformet til 90 grader horisontalbruk. Er det feil å legge taksperrer som kommer til å ha et lite fall i dem? (ca 15cm over 4 meter).  Er jo ikke så mye om å gjøre men hovedvekten faller jo da på kanten av skoen.

Tenkte jumbolite på 50cc 23x48 lekter over ca 1m cc 6" sperrer. Burde passe greit iht snøsone helt i sør.

Legger ved bilde av tak jeg vil bygge, samt sko jeg tenker er aktuelt.
Feste terrassetak til veggbjelke - 608393_pb.jpeg - OSva
Feste terrassetak til veggbjelke - 4c8431f615a2c758cd4340d546bb91d4.jpg - OSva

   #1
 284     Sørlandet     0
Hvis jeg skjønner deg rett her.. 4m spenn med 6" høres ikke i det hele tatt greit ut, spes med den lave takvinkelen. Du har sikkert noe takutstikk så spennet  ikke blir riktig så langt, men du må nok opp til minst 8" på cc600 og det bør sjekkes opp mot aktuelt spenn.  
Farsund har 2,5kN/m2 snølast (jeg bor i nabokommune Laughing. Var akkurat en fyr på forumet her med samme snølast og 4m spenn som jeg fant ut at 48x223 på cc600 var riktig ihht. tabell (riktignok svensk tabell).

Hva gjelder å sette bjelkene litt snett i bjelkeskoen så går det greit, men det kan alikevel være lurt å enden legge kiler med riktig vinkel i bunn, eller å lage uttak i bjelkeendene slik at de ligger horisontalt. Bjelkene bør gjæres i riktig vinkel i endene, slik at skruer fra siden i bjelkeskoen ikke kommer så nær endetre. 
  (trådstarter)
   #2
 86     Farsund     0
SINTEF byggforsk angir for bjelkelag mellom etasjeskiller, 0,7 kN/m2 (Egenlast) + 3,0 nyttelast + 0,5 tilleggslast/skillevegger, til sammen 4,2 kN/m2. For terrassebjelker er det lagt inn snølast på 4,5 kN/m2 som også skal dekke vanlig nyttelast.

Med disse tallene og cc600 er 48x148 god for 2 meter strekk og 48x223 til 3 meter. Hvis du senker lasten til ca 2,5 bør jeg klare fint 4 meter når det kun er et plast tak, særlig hvis jeg øker fallet litt. Må også ta med tverrlekt c/c litt som fordeler enda mer.

Får se hva det blir med feste..
   #3
 284     Sørlandet     0
Først, Dette er ikke et bjelkelag for etasjeskiller og nyttelast er ikke så relevant for dette taket (men er jo greit om det holder for å gå på).  Jeg tviler derimot ikke på tallene; har ikke tilgang til SINTEF byggforsk men tenker at det vil være ganske tilsvarende den svenske tabellen jeg refererte til.

At lektene binder sammen sperrene er veldig fint for en punktlast, men for en utbredt last (ala snø) så gir det ikke noen større forskjell. Det er fortsatt lurt i ditt tilfelle, da sperrene blir sikret mot vipping, men det gir altså ikke mer bøyemotstand (Her utgår jeg fra at bjelkene skal klare lasten alene og regner ikke på hva evt. samvirkebidrag du får fra takplatene, hvilket jeg ikke tenker er vanlig å gjøre). 

Hvis du vil ha litt omtrentlige beregninger; for fritt opplagt bjelke, cc1000; 4m spenn;   C24; 48x148;  2,5 kN/m2 snølast; 0,1kN/m2 egenvekt (=veldig lavt) :
Bruddgrensetilstand (EC0 lastfaktorer):
Utbredt last = 0,1*1,2 + 2,5*1,5 = 3,87 kN/m2
Linjelast per sperre; kontinuitetsfaktor 1,05 = 3,87*1*1,05 = 4 kN/m
Moment midtspenn: M = (WL^2/8) = 4*4^2/8 kNm= 8*10^6 Nmm
Annen areamoment: I = (48x148^3)/12 = 1,3*10^7 mm^4
Nøytralakse - ytrefiber: y = 75mm
Spenning, ytrefiber: M*y/I = 8*10^6*75/1,30*10^7 = 46MPa
46 MPa >> 24 MPa (Bjelken går av i bøying).
  (trådstarter)
   #4
 86     Farsund     0
Går nok ned til cc600 som sagt. En fordelt gruppe mennesker anser jeg som ca det samme som en fordelt mengde snølast når det kommer til hvordan bjelkelaget vil måtte støtte det. Skjønner ingenting av at tverrlekter skal gjøre vondt verre. Hvis du belaster et enkelt punkt uten tverrlekter, går hele den lasten på den ene bjelken. Med tverrbord, enten det er terrassebord eller tverrlekter i et tak, fordeles vekten først utover tverrbordet, hvor flere bjelker da belastes under, men på en måte man vil at det skal gjøre. Personen eller gruppen av personer (utbredt last) blir ikke tyngre for det nederste bjelkelaget, kun spredt utover. Jeg klarer ikke se noe annet enn at ting blir sterkere så lenge dimensjonene er i orden.

Går ned til cc600, legger på litt ekstra fall, og senker kanskje strekket til 3,5m. Da vil det kreve mer enn formler fra en ukjent person for å bevise meg om at det ikke er sterkt nok til å gjøre jobben som plasttak.

Fremdeles festet i veggen jeg er litt usikker på. Lite lysten på 2 ekstra støtter i stedet men anser det som alternativ. Har ikke brukt sko så mye før, så usikker på hvor godt de bærer.
   #5
 284     Sørlandet     0
Du har helt rett i at ikke stole på ukjente personer, det har jeg selv sagt noen ganger her. (Jeg kan eks. ha regnet feil).  Smile. Alikevel så prøver jeg fremst å hjelpe.


CC600 vil redusere mine beregninger til 60% av 46MPa, dvs. 27,6 MPa.  3,5m spenn vil redusere det videre, med en faktor (3,5^2/4^2) dvs. da blir spenninger i ytrefiber 21 MPa < 24MPa.
Dette er da innenfor, hvis du ignorerer materialfaktorer for treet, men så lenge som du passer på å ta vekk snøen ved ekstremsnø så er det nok helt greit.  cc1000 eller cc600 og 3,5 el. 4m spenn utgjør altså en veldig forskjell!
Å øke fallet litt gir ikke noen større forskjell i last, men kan hjelpe snøen å skli av lettere.

Ved store snømengder vil nok fortsatt få nedbøying utover hva som er anbefalt  (skal ikke regne ut den for deg, ta det med ro Laughing.

Tror ikke at jeg sagt at lekter gjør saken verre; les igjen.
Men i en (innlegget ble raskt editert for jeg syntes mitt svar kunde missforstås) tidligere tekst så nevnte jeg at lekter gir en ørlitt last på inre sperrer pga taket blir mer kontinuerlig. Men alt i alt så gir lekter en positiv effekt med å sikre mot vipping.

Skoene vil bære langt mer enn hva din planlagte innfesting av 2"6" mot vegg gjør. 
TSt
   #6
 7 099     0
Forstår ikke at en får til noe snølast på dette men. Jeg har tak over garasje med terrasse oppå og det er snølasten som bestemte dimensjonering. Bjelkeskoen er nok ikke det første som går. Men kan velge den med skruene på yttersiden. Et dekkebord dekker til disse på undersiden. Men hva festes disse i festes i ? Er det noe mere enn et kledningsbord ?
   #7
 284     Sørlandet     0
Forstår ikke at en får til noe snølast på dette men. Jeg har tak over garasje med terrasse oppå og det er snølasten som bestemte dimensjonering. Bjelkeskoen er nok ikke det første som går. Men kan velge den med skruene på yttersiden. Et dekkebord dekker til disse på undersiden. Men hva festes disse i festes i ? Er det noe mere enn et kledningsbord ?


Forstår du ikke:
a) at der kan bli snølast på et nærmest flatt tak?
b) at denne konstruksjon kan tåle noe snølast? (tenker det er denne?)

Slik jeg ser det så tror jeg ikke taket er greit ihht. dim. snølast selv med cc600 og 3,5 spenn utfra nedbøying.
Men gitt at der ikke blir betydelige snøfonner, eller nedras fra annet tak så bør sperrene holde (vil ikke derimot spekulere rundt hva som skjer med takplatene ved maks. nedbøying).


TSt
   #8
 7 099     0
Ja alle steder i Norge er det krav til at tak skal tåle snølast. Nå er dimensjonen redusert fra 4 til 3,5 m så da kan det hende det begynner å hjelpe. Den gangen en reiser på 14 dagers ferie og det kommer rekord nedbør på sørlandet skal taket også holde. Er ikke mange år siden vi sjekket hytta på sørlandet i romjulen og da var det bart over alt. 3 uker etterpå var det behov for å måke av taket noe vi kun har gjort 4 ganger siden 1974. Men en slik vinter skal også taket ditt tåle.

Viktig du tenker på snøras men det var ikke noe problem hos deg, i nabolaget hos meg ble det laget et liknende tak i fjor høst og det ble totalt knust av et snøras i løpet av vinteren. Heldigvis var det ikke noen under da dette skjedde.
  (trådstarter)
   #9
 86     Farsund     0
Mulig jeg beveger meg opp mot 48x198. Er fan av overdimensjonering, bare redd det vil se for massivt ut. Må måle litt og se mer på bilder. Har hatt snøras på tidligere bygget terrasse, men den var cc500 og 48x223, ga ikke så mye som et ynk.

Takker for alle innspill hittil.

@TSt Skal festes i reisverk bak stående kledning, som er egentlig det posten reiste spørsmål om ang riktige sko etc.
HSt
   #10
 24 898     Lillestrøm kommune     0
Er det skruehold i en stender for et slikt beslag? jeg tviler. Det er vel beregnet for innfesting i en horisontal bjelke hvor skruene ikke kommer nær kanten.