2,339    18    0  

Forskjell på IPE, HEB, HEA og styrke sammenlignet med 2x4

 2,426     0
Lurer litt på hva forskjell er på IPE, HEB og HEA bjelker.

Ta feks en bjelke på 2 meter, hvor stor forskjell er det da på disse i lik dimensjon (100mm), og hvor mye må en opp i dimensjon på de ulike for at de skal gi lik styrke mot nedbøying?

Etter hva jeg har forstått så er IPE den svakeste av disse bjelkene. Hvordan blir da sammenligningen av IPE 100 mot to stk 2x4 skrudd og limt sammen? Svakere eller sterkere?


HSt
   #1
 37,286     Lillestrøm kommune     0
IPE er jo betydelig sterkere, men det er som du skriver mere stål i topp og bunn flens på HEB enn HEA og IPE er svakere enn begge disse. Jeg har ikke dette i hodet så jeg må lete frem data og simulering programmet når jeg ser på slikt, bortsett fra litt stål i et garasje tak har jeg holdt meg til limtre og Kerto i det jeg har dimensjonert.
  (trådstarter)
   #2
 2,426     0
Jeg har dessverre ingen forutsetning for å dimensjonere dette selv.

Skal erstatte konstruksjonen som er på bildene under. To skjøter av bjelkelaget i tillegg til at det i etasjen over er det en bærevegg på samme sted. Vertikal bjelke flyttes lengre ut når dette nå endres for å få større åpning, så den vil ikke komme rett under bjelkelaget lengre.

Forskjell på IPE, HEB, HEA og styrke sammenlignet med 2x4 - rundll32_KDIdY30fBr.jpg - ProphetSe7enForskjell på IPE, HEB, HEA og styrke sammenlignet med 2x4 - rundll32_TMaHriMAlR.jpg - ProphetSe7en
HSt
   #3
 37,286     Lillestrøm kommune     0
Jeg har ikke tilgang til pc der jeg gjorde mine beregninger men søker du i google

bæreevne hea ipe

finner du en byggebolig link til stålbjelker fra byggforsk. Klarer ikke å lage en fornuftig link til dokumentet her. Håper noen som kanskje har dette mere i hodet klarer å hjelpe deg litt.
HSt
   #5
 37,286     Lillestrøm kommune     0
Ja men kanskje er det også mere i dette søket, jeg fant bare denne og var ikke fornøyd da jeg ikke klarte å linke til den.
wth
   #6
 268     NA     0
Formel for nedbøying av enfelts bjelker er 5qL^4/(384EI) (finn en online kalkulator så slipper du bry deg om enheter).
q er last
L spennvidde
E er e-modul (210000 MPa for stål). Tre varierer, men du havner under 20 MPa.
I annet arealmoment, finnes for ulike profiler i tabeller hos f.eks. norsk stål.
Det er også eneste variabelen i ditt tilfelle.

Ville gått for minst L/300 nedbøying så du unngår bevegelse i gulvet.

Personlig ville jeg hørt med de du kjøper stål av om de kan hjelpe deg med profilstørrelse, eller kjøpt/anskaffet Byggforskbladet for stålbjelker. 
jaf
   #7
 6,413     tromsø     0
Det er her spenn under 2 meter som skal holde 2 bjelker ? Jeg tror du bare kan gå på en byggvare foretning og få kapp av en limtre. Den kan du legge med den brede siden opp og 10cm ned. Si en 300 eller 400mm limtre. Spennet skal endres 30cm til høyre ? Det er ingenting ! Om du øker tversnittet med 50% fra det som er i dag, så er motstand mot nedbøying mer en nok.
Siste redigering: Wednesday, July 29, 2020 9:05:31 AM av jaf

jaf
   #9
 6,413     tromsø     0
Limtredrager består av sammenlimte bord. Det er tverrsnittet av treet som avgjør motstand mot stivhet. Nå har du en uhøvlet 2 x 8 ? På bildet ser det ut som 2,5 x 8, 5 ? Erstattes den med en liggende 90 x 400 limtre, så overdimensjonerer du sikkert 250 %. Du skal bare øke spennet 30cm. Limtrekapp får du billig (gratis? ) på byggvare forretning. Jeg ville prøvd . Vil si at sjangsen er mindre 1% for at det blir nedbøying. Spennet er så lavt. Skal du støpe dekke på gulvet ? 
  (trådstarter)
   #10
 2,426     0
Om det var bie tvil så er det bjelken på toppen som skal erstattes med en lengre, og stolpen vertikalt skal flyttes ut til mur. De med rød pil på. Den blir den vel ca 30 cm lengre enn i dag, og rundt 150 cm totalt

Den som ligger på toppen i dag er en 2x4, samme med den som understøtter.

Bjelkelaget er en blanding av 2x8 og 2,5x8 om jeg husker riktig.