14,297    11    1  

Forsterking av bjelkelag, CC30 osv osv

 15     Os, Hordaland     0
Hei folkens

Har bjelkelag av 48X223mm (C30 kvalitet) i gulvet i overetasjen som utgjør himling i etasjen under der kjøkken, stue og andre oppholdsrom er. Nå er det slik at gulvet svikter mer en jeg synest er akseptabelt og det er god sving i kjøkkenlampen når noen "danser" på gulvet i etasjen over  ;)

Spennet er på ca 420cm og han som bygget huset sa at dimensjonen var "mer enn kraftig nok." I ettertid har jeg sett i tabeller at kvakksalveren tok feil og at dette bare såvidt er innenfor tabeller for "minimum stivhet".

Nå er det sånn at hele overetasjen skal renoveres og i den forbindelse vil alt bli strippet ned til reisverk/bjelker og det vil også bli lagt nytt gulv med vannbåren varme. I den forbindelse er jo muligheten tilstede for å legge inn ekstra bjelker tilstedet. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt dobble opp bjelkelaget med akkurat samme dimensjon og av samme kvalitet.

Så leser man i tabeller at dersom jeg dobler mitt bjelkelag så kan jeg altså med CC30 få en lengde på 505cm for minimums stivhet og en lengde på 405cm for høy stivhet. Min lysåpning er altså ca 420cm.

Så noen spørsmål rundt disse forholdene:

1.  Tabellen spesifiserer jo CC30 for denne styrken. Nå er det sånn at det går en hel del ventilasjons kanaler inni bjelkelaget samt kasser for downlights osv. Hvordan er det å legge de nye bjelkene rett ved siden av de gamle isteden for CC30. Hvordan påvirker dette den endelige styrken kontra å spre dem med CC30

2.  Dersom man skal legge CC30, hvordan skal en forholde seg til det faktum at resiverket i støtteveggene under bare har reisverk med CC60 og vil da mangle understøtting for de nye bjelkene?

2.  Hvor nærme er jeg "høy stivhet" med denne dimensjoneringen og vil dette holde for normale oppholdsrom uten at det er sjenerende i underetasjen når ungene hopper på gulvet i etasjen over.

3.  Avhengig av spørsmål 2, er det noen ekstar tiltak jeg kan gjøre for å forbedre stivheten når jeg først har gulvet oppe og full tilgang til bjelkelagene? Det er som sagt begrenset tilgang til avstivere mellom bjelkene siden det går endel kanaler inn i dem. Nå skal det jo sies at derom jeg må så kan ventilasjonen legges om men vil jo helst ikke det.

Takker for svar.


   #1
 7,686     Bærum     0
Ville ikke tro det betyr så mye om du legger de ny bjelkene inntil de eksisterende. Du kan med fordel også kubbe mellom bjelkene.
   #2
 9,677     Kysten     0
Har du mulighet for å legge inn drager, da vil du redusere spennet og få vesentlig bedre stivhet.
   #3
 61     0
Det knekker ikke. Men problemet blir lyd. Høyere stivhet mindre støy. Om det er dobbel toppsvill som bjelkelaget ligger på så er det iallefall ikke noe problem med cc30. Har vært borti et lignende tilfelle. Der bjelkelaget var feil dimensjonert. Svikt og nedsenk. Jeg under støttet hele bjelkelaget  og kappet bjelkene på tvers i midten av lys åpningen underifra. Til spongulv. La inn limtre-drager. Slo bjelkesko på bjelkelaget og festet til limtre-drageren. Beste løsning i mitt tilfelle. Det hele tok en dag. Det hele kommer ann på understøtting for limtre og lengde. For å hindre lyd forringing bør du bruke trinnlydsplater og lydbøyler. Vil hjelpe mye. Kubbing blir jobb uten mye effekt tror jeg da.
   #4
 1,323     Østlandet     0
Det burde vært benyttet 73x223 i utgangspunktet, så om du limer og skrur nye 36/48x223 inntil de gamle så vil det jo hjelpe. - 73x223 med CC60 tåler ca samme spenn som 48x223 med CC40.

CC30 går greit om det er dobbel toppsvill i veggene, hvis ikke kan du fort få knirk og ulyder fra opplagringen.

Undergulv og himling kan være med å stive av en god del. Hellimt spon (gjerne 28/30mm) og himling i tre lagt rett på bjelkelag er langt stivere enn himlingsplater spikret på lekter f.eks. Dette er ofte redningen i gamle hus med underdimensjonert bjelkelag.

En understøttende drager er selvfølgelig det sikreste om det er en mulighet.
  (trådstarter)
   #5
 15     Os, Hordaland     0
Nei, jeg også tror at styrken vil bli tilsvarende lik dersom jeg legger de nye dragerene inntil de gamle. Noe redusert vil det kanskje bli. Om man tenker seg at sponplaten oppå er dønn stivså vil vel dette stemme. I virkeligheten er den ikke det og lasten villegge seg på de nærmeste opplagringene som da vil bli ett lag med 48X223, som jo er det jeg fra før. Man må da ytterligere trykke ned denne opplagringen for å få nytte av de nye bjelkene som ligger ved siden av. Om man limer de sammen vil jeg tro at effekten av denne mekanismen blir redusert de de to vil jobbe i par. Så liming/skruing vil vel være påkrvd i denne sammenheng. Kubbing kan jo gjøres der det er plass men som sagt så er det ganske mange vantilasjons kanaler mellom dem allerede.

Drager er desverre ikke en mulighetda spennet andre veien er enda lengre og ender i en karnapp på vindus siden av rommet. "Kvakksalveren" hadde ikke rettet opp spenn betong elementet i gulvet så vi måtte gå på med flytmasse på gulvene. Vi har vel en takhøyde på ca 236 eller så. Jeg er alergisk nok som det er mot lave tak så noe mer nedforing kommer ikke på tale. Drømmehuset har en takhøyde på minst 360 i alle rom, men der bor jeg altså ikke  ;D enda ihvertfall.

Dobbel toppsvill ja. Dere kan jo gjette hva husbyggeren har valgt som løsning. Ett kjapt regnestykke sier at han sparte "minst" 800 kroner på å å velge løsningen som er brukt. Sannsynligvis mindre. Ufattelig spør du meg. Så det blir vel å legge nye bjelker inntil de gamle og lime dem sammen med de gamle. Trinnlydsplater skal jeg nok legge ja i forbindelse med vannbåren varme.

Helt klart at det burde vert 73X223 med CC60 fra børjan eller 48X223 med CC30 med dobbel underlagring. Ett alternativ kan jo være å gå på med 73X223 og lime de inntil den 48X223 som er der fra før. Best hadde vert å sette 73X223 i CC60 og i kombinasjon med de 48X223 som er der i ett CC30 mønster totalt. Så var det dette med opplagringen da.

Nytt undergulv på loftet tenker jeg å ta i spon ja. Det finnes kanskje noe plater som er 30mm med freste spor for vannbåren varme? Alternativt kan jeg frese dem selv og legge aluplater for varmefordeling.

Så skal det jo nevnes at loftets takhøyde ikke har så mye å gå på. Gulvet må rettes endel da det er bygget skjevt så bare her forsvinner det noen cm. Kombinert med min alergi så er det ikke noen god ting nei  :-\

Men bra blir det lell.



   #6
 61     1
Jeg hadde uansett lagt det forsterkede bjelkelaget litt høyere en eksisterende. min 1cm.
Med tanke på knirk som kan oppstå når bjelkelaget (tørker) krabber under eksisterende. Fest sponplatene kun til det nye bjelkelaget. Det er hva jeg mener, men kan være andre mener noe annet.

Ville ikke latt nytt og gammelt bjelkelag flukte noe sted. Slik jeg forstår ville du rette opp etasjen så da er det faller det seg vel naturlig og ikke flukte.
   #7
 6,428     tromsø     0
Jeg la det nye bjelkelget med C/C 30. I praksis i senter mellom det gamle. Noen plasser la jeg en bjelke intill den gamle i tillegg. Alt fluktet med det gamle. "jekket" opp nye bjelker noen millimeter for at de skull"ta" vekt og la noe hutonitt på 3 millimeter under dem i hver ende etter montering. Kappet ikke bjelker, men lot dem gå "dobbelt" over midtvegg. Gulvet vart "stivt" som et betongulv. Utvalgte bjelker med mye belastning kan forterkes med Lindab bjelker:Det kan være en ide å kun bruke en 48*140 som "bjelke" og forsterke den med Lindab bjelke på siden (da får skruene bedre feste, 3 millimeter gjennom lindab bjelken og resten inn i 48*148) Litt sikaflex kan påføres før fast skruing.http://www.lindab.com/no/pro/products/Pages/C-purlin.aspx
Lindab bjelker er veldig stiv og gir ikke etter uansett. Som underlagring tror jeg en enkel svill er nok, det er jo bare 20cm "spenn" på svillen. Poenget med bjelken er å redusere vibrasjoner i gulvet som er 420cm og som gir lyd. Prøv deg fram. Eventuelt legg en 2*4 eller 4*4 under gammel svil.Skru noen 90 skruer først gjennom svill gammel svill og "trekk" opp den nye svillbiten som må være biter på 55cm?.Støtt den opp med 1" bord i hver ende som er festet på stender.

   #8
 7,686     Bærum     0
Godt råd å bruke de nye bjelkene til å avrette. Skru og lim dem godt til eksisterende med skummende polyuretanlim. Gulvspon er så stivt at jeg ikke tror det blir noen forskjell på om du legger dem inntil eller har cc30. Lindabprofiler er foreslått i andre tråder. Jeg har aldri brukt dem selv, men det kan være verdt å sjekke.

Edit: Ser jaf snek seg foran.
  (trådstarter)
   #9
 15     Os, Hordaland     0

Jeg hadde uansett lagt det forsterkede bjelkelaget litt høyere en eksisterende. min 1cm.
Med tanke på knirk som kan oppstå når bjelkelaget (tørker) krabber under eksisterende. Fest sponplatene kun til det nye bjelkelaget. Det er hva jeg mener, men kan være andre mener noe annet.

Ville ikke latt nytt og gammelt bjelkelag flukte noe sted. Slik jeg forstår ville du rette opp etasjen så da er det faller det seg vel naturlig og ikke flukte.


Regner med at det er i det tilfellet der de nye bjelkene blir limt sammen med de gamle? Hvis ikke vil jo bare de nye ta lasten mens de gamle ikke bidrar i det hele tatt. Hvis jeg dobler bjelkelaget mitt på denne måten med CC30 er jeg jo tilbake der jeg startet?

Elller var det 1mm du mente og ikke 1 cm?

   #10
 7,686     Bærum     0
Hvis du legger de nye bjelkene høyere enn de gamle må de limes og skrus til de gamle. Ellers er du som du skriver, like langt.