14,868
10
0
Fremgangsmåte for spongulv nedfelt i bjelkelag?
176
Norge
0
For å unngå for store forskjeller mellom gang og bad har jeg hørt at det er greit å felle ned sponlaget mellom bjelkene. Det høres jo i utgangspunktet greit ut, men jeg kan ikke helt forstå hvordan dette kan bli solid nok. Sponplatene blir jo ikke limt og skrudd i alle retninger som på vanlig vis.
Jeg lurte på om noen hadde kunne tatt seg bryet med å forklare en fremgangsmåte for å lage et spongulv felt ned i et 60 cc bjelkelag på best måte? Hvilke dimensjoner? Hvor skal det skrues og hvor skal det limes? Bør det legges noen andre plater over? Bør sponplatene dobles?
Jeg lurte på om noen hadde kunne tatt seg bryet med å forklare en fremgangsmåte for å lage et spongulv felt ned i et 60 cc bjelkelag på best måte? Hvilke dimensjoner? Hvor skal det skrues og hvor skal det limes? Bør det legges noen andre plater over? Bør sponplatene dobles?
Ingen som har betenkeligheter med styrken på dette gulvet ift et gulv som er lagt på vanlig vis?
Er det automatisk gitt at et slikt nedfelt gulv kunne tåle en tynn fiberstøp på med armering og varmekabler på samlet høyde på kanskje 30 mm? Eller løper jeg en betydlig risiko for at membran, lim, fliser eller fuger som blir lagt på dette dekket vil sprekke opp?
Om dette er problematisk i ditt tilfelle vet jeg ikke. Jeg har ungått denne løsningen pga faren for sprekker.
Skal du derimot legge påstøp (5-6cm) med armering, er dette en grei løsning. Du må da alikevel være sikker på at dimensjonen på bjelkene (bl.a. ift spenn) tillater betongens egenvekt..?
Men hva er vitsen med å felle ned spongulvet hvis en trenger mer 3 cm mer påstøp enn hva tilfellet er med lavtbyggende fiberarmert avrettingsmasse? Det er vel liten vits i å styre så mye for å spare 8 mm gulvhøyde?
I en ny bolig, har du kanskje 8" bjelker som hoved-dimensjon på bjelkelaget. Skal du da ha 5 cm påstøp på bad og ønsker å ha ferdig gulv i samme høyde som resten av huset, kan du da bytte ut bjelkene i badet til f.eks 6". Da har du "spart" 5 cm.
Men, ofte er ikke 6" tilstrekkelig pga f.eks. spennet. Da velger noen å endre f.eks til 7" bjelker, + å felle sponplatene mellom bjelkene. Ergo så har du fortsatt spart 5 cm, og får "ferdig gulv" på bad i noenlunde samme høyde som på gang.
Men hvis du gidder er det alikevel en fordel å forsterket hele bjelkelaget med kubbinger og legge sponplatene på ny, hvis det er stort spenn på bjelkene.
Høres kanskje vel komplisert ut dette, men det er kjedelig å legge flis på hele gulvet, og oppleve at disse sprekker pga at gulvet ikke er tilstrekkelig forsterket.
I nye hus bestemmes dette når konstruksjonen planlegges. Skal det være flis og tynnpuss, brukes høy stivhet på bjelker og kubbing mellom bjelkene i tillegg.
(edit: dette må du selv vurdere i ditt tilfelle. Er det et lite bad, med bærevegg under bjelkelaget som gjør at spennet er kort, har du ikke store bevegelser i bjelkelaget og ekstra forsterkning er dermed ikke nødvendig)
Jeg hadde planlagt å legge varmekabler i gangen, hvor jeg nå har spongolv med laminat. Tanken var å legge DEVImat varmekabelmatte rett på sponen, avrettingsmasse, og så fliser, noe som i teorien vil bygge ca 3+8+12=23mm. Men så snakket jeg med en erfaren herreman på Norfloor, som sa at dette ikke vil være stabilt nok og forårsake sprekker. Han anbefalte å enten droppe flis, eller felle ned spongolvet mellom bjelkelagene, og så legge armeringsjern med varmekabler og 2-3 cm med støp. Hans erfaring var at varmekabler rett på spon aldri var en god ide, så dermed ble jeg plutselig veldig usikker. Yttergangen grenser til en gang og en stue som jeg aller helst vil være på nivå med, så det er viktig at det ikke bygger for høyt.
Er det virkelig slik at golvet blir mer stabilt ved å felle ned spongulvet?