1,067    19    5  

Frosset frostfri utekran

 10     0
Jeg trenger gode råd.
I fjor fikk vi pusset opp deler av huset og blant annet etterisolert innvendig. Den gamle utekranen med stenge- og tappesystem inne ble skiftet ut med frostfri utekran.

Nå i vinter har den frostfrie utekranen frosset. Heldigvis ser det ut til at vi oppdaget dette før frostproppen gikk videre inn i pexrørene (krysser fingrene, kursen er i alle fall koblet av for sikkerhets skyld).

Den nye utekranen ble lagt på gammel innside av yttermur (se illustrasjon). Det er en liten luftespalte mellom yttermur og innvendig etterisolasjon på 5cm.
Den andre ytterveggen på bildet er trevegg og også etterisolert innvendig (her er det ingen luftespalte naturligvis, men dampsperre). Se bort fra feil på forhold i tegningen.

Med så lite etterisolasjon skal vel ikke "varm side" være flyttet?

Når jeg måler temperatur i dag er den på 19,5 grader i rommet, mens inne i veggen, der utekranen er, så måler jeg 2,3 grader (utetemperatur -5 grader). Da kranen frøs lå utetemperaturen på -10.

Her tenker jeg følgende: 
At det er så stor temperaturforskjell på to sider av gips og 5cm isolasjon tyder på at det er en feil i konstruksjonen et sted slik at jeg i prinsippet fyrer for kråkene.
Videre risikerer jeg vel også kondens her når det er så stor forskjell på innsiden av mur og rommet?
Noen bud på hva som kan ha skjedd eller medført at veggen blir så kald?

 Frosset frostfri utekran - Uten navn.jpg - BeBiRø


   #1
 562     Nord-Jæren     0
Jeg vet ikke helt hvilken type og tykkelse på murveggen din, men jeg får ca. -3,6 grader C mellom betong og 50mm isolasjon, så syns det virker realistisk. Tilsvarende med -10 grader C ute får jeg -8 grader mellom betong og mineralull.
Frosset frostfri utekran - f15b1c57d11f4466ac7731d73a769a55.png - BeBiRø
   #2
 645     Gjøvik     0
Du har nok fått røren på i en for kald sone, så di fryser. Om du kunne isolert muren utvending så er alle problemer løst, inkluder kondens Smile
Signatur
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er jo ikke lov med noe som helst isolasjon på innsiden av den frostfrie kranen, den må eksponeres for innetemperatur

Ellers er luftlekkasjer inne i hulrom som ikke er isolert en klassisk feil. Viktig både med vindtetting og ikke sette igjen hulrom
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Takk for svar alle tre!
Jeg kan ikke tro at dette er gjort i henhold til krav og standarder? Slik jeg får inntrykk av her er vannrør lagt i et hulrom som enten er på kald side eller så er arbeidet som har blitt gjort av så dårlig kvalitet at hulrommet ikke holder på varmen.

Målte forresten 0 grader i veggen i går og da var det 16,7 grader i rommet. Så da er det ikke rart rørene fryser Sad Holder tempereraturen over 22 grader der nå for sikker hets skyld, men føler jeg fyrer for kråkene nå.

ovstebo Murveggen er 25cm tykk og er murt opp av noen blokker som sikkert kan sammenlignes med lettbetong ift isolasjon - trodde jeg i alle fall. Har du noen tanker om det hadde vært annerledes om mineralullen lå mot inntil veggen og det ikke var mellomrom der (2,5-5cm luftrom mellom mineralull og mur)? Det vil si at rørene ville ligget klemt inn i mineralullen og inntil veggen.

Isoteks Det er dessverre ikke aktuelt å etterisolere utvendig. Veggen er oppmurt gavlvegg og over bakken. Å gjøre endringer på denne utvendig er et veldig mye større prosjekt enn det som var tanken da vi valgte å etterisolere innvendig.

HSt Det er forsåvidt ikke isolasjon mellom den frostfrie kranen og rommet på innsiden, kun et dekklokk for inspeksjonsluken, men det er tydeligvis som du hinter til, en eller annen form for lekkasje et sted.
   #5
 562     Nord-Jæren     0
Lettbetong har en veldig mye bedre varmeisoleringsevne enn hva betong har, så da havnet jeg så vidt i plussgrader (4-5 plussgrader) for eksempelet over. Forutsatt at lettbetongen har en lambda på ca. 0,2. https://www.byggogbevar.no/enoek/artikler/isolasjonsmaterialer-a-å

Ikke lett å si hvem som har gjort feil, da det iht. linken over kan variere veldig med lambdaverdien på lettbetong, og hvilken du legger til grunn kan diktere resultatet. Hadde nok ikke betydd noe særlig om mineralullen lå tett på betongen og det hele var klemt sammen.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Skissen til TS viser etterisolering i taket opp mot rør lekker det kald luft der røret er så er resultatet som her
   #7
 562     Nord-Jæren     0
Skissen til TS viser etterisolering i taket opp mot rør lekker det kald luft der røret er så er resultatet som her

Eller i hvert fall ut mot vegg (er et horisontalsnitt/plantegning, og ikke et vertikalsnitt). Men kan godt være både luftlekkasje gjennom murveggen, samt at kobber leder varme ganske godt.

   #8
 24,668     Akershus     1
En har påvist at røret ligger på kald side i veggen. Hva ønsker en å gjøre med dette?
- Blåse tomt røret om vinteren?
- Rive innvendig isolasjon og legge varmekabel langs røret?
- Flytte røret til varm side og fremføre det langs gulvlist eller taklist?
- Grave ned røret i bakken ute, ev sammen med varmekabel?
- ?
Signatur
TSt
   #9
 14,509     1
Både skisse og tekst sier at det er isolasjon på innersiden av røret og at det er en luftlomme der ytterkranen ender.
"Den nye utekranen ble lagt på gammel innside av yttermur (se illustrasjon). Det er en liten luftespalte mellom yttermur og innvendig etterisolasjon på 5cm"

Dette er jo nødt til å fryse, skulle det gått bra måtte røret endt på innersiden av tilleggsisolasjonen og kranen vært så lang at det som ikke må fryse må stikke ut på varm side.
  (trådstarter)
   #10
 10     0
ovstebo Takk for fin link. Den har jeg lagret for senere. Det er "vokskaktetegl" som er brukt i dette tilfellet. Er helt enig, det er ikke lett å si om eller hvem som har gjort feil her. Foreløpig blir det å finne ut av problemet og løse det. Så får vi se på ansvar i etterkant.

TSt Det stemmer at det er isolasjon der. Ettersom det kun er en inspeksjonsluke i blikk utenpå akkurat der selve røret er så mistenker jeg at de med det har tenkt at det like bak blikklokket skal ha samme temperatur som resten av rommet.

KjellG Ja, på en eller annen måte må jeg få en løsning på det. Det letteste er kanskje å sette på en tappekrane i andre enden av vannrøret og så tømme før frosten kommer hvert år - MEN det kjenner jeg er litt irriterende når det nettopp var slik det gamle anlegget her var og som jeg ble anbefalt å fikse opp i med en "frostfri" krane. Det andre her er vel at jeg har en relativt stor varmelekkasje et sted.

Har tatt et bilde inn i inspeksjonsluken mot ytterveggen. Uten å være fagmann ser det ikke ut til å være isolert skikkelig. For fra der rørene er så ser jeg forbi en stender og bort på dampsperren (den grønne tapen) og det ser ut som det er et greit luftrom mellom stender og dampsperre der også. Det er ytterveggen i mur som er hvit og inni bak stenderen så skimter man den grønne tapen som jeg tror er dampsperre i yttervegg av tre (håper det ikke er vindsperretapen for da er det ikke rart det er kaldt) Frosset frostfri utekran - Screenshot_20210209-192738.png - BeBiRø