531    8    1  

Fukt bak dampsperre i yttertak

 10     0
Hei,

har bygd på huset med et tilbygg med 4,5meter fra gulv til tak med store vinduer i front.
Isolerte og tok dampsperre i taket i januar 2019, og begynte å plate taket med gips idag(24.07.19)

Oppdaget da at det plutselig var lett fukt bak dampsperren, mot isolasjon. Jeg har vært årevåken å sett etter slikt siden januar da dette var ferdig, men ALDRI vært anntydning til dette tidligere. Dampsperren er tettet i hvert eneste stiftehull og skøyter.

Idag er det over 30 grader ute her, noe som ikke er helt normalt her på vestlandet. Kan dette være en årsak?

Er dette normalt...? Eller er det noe fryktelig galt her? Har isolert etter råd fra enova-snekker.

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hvor tørre var taksperrene før du isolerte og kledde igjen?  Og hva er taktekking og undertak ?Luftet tak eller diffusjonsåpent undertak ?

Vi åpnet opp innervegg i et hus i fjor, det hadde plast på begge sider (feil) og en skråavstiver var her litt fuktig, ca 20 år siden det var en liten lekkasje i kjøkkenskapet der så fukten har vært der hele tiden
  (trådstarter)
   #2
 10     0
La nytt decra-tak i fjor vår, og da ble det lagt diffusjonsåpent undertak. Så isolasjonen ligger helt i taktro.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Høye nok sløyfer for luftingen? Hvordan lufter du på møne ?
  (trådstarter)
   #4
 10     0

På møne brukte taktekkerne luftenede mønerull. Ser nå i kveld etter at den ekstreme varmen ute gikk ned til rundt 20 gr at kondensen nå er borte. Har vært langt over 30 grader på dagtid idag.

Taket er bygd opp slik : Decra,lekter,rekter,diffusjonsåpent undertak, taktro, 200mm isolasjon, dampsperre, lekter, gips.

Ifølge Enova-rådgiveren var dette rett. Isolasjon helt i taktro uten luftspalte siden undertaket er diffusjonsåpent.
KRB
   #5
 60     1
Det du har her er nok "sommer dugg". Fukten som er i konstruksjonen tørker bestandig mot den siden av veggen/taket som er kaldest. Mesteparten av året er det varmere inne enn ute, så da vil fukten tørke mot utsiden. Det er derfor vi bruker diffusjons åpen vindtetting og ikke plast på utsiden. Men de dagene i året når det er varmere ute enn inne reverseres denne prosessen og fukten begynner å trekke mot innsiden, men blir stoppet av dampsperra. Og da vil man kunne se fukten der. Dette vil nok tørke utover igjen, så snart temperaturen ute synker. Så jeg ville ikke bekymret meg for mye om dette.

En ting jeg lurer på er, hvordan taktro er brukt? Bord eller osb?
  (trådstarter)
   #6
 10     0


Du har nok et veldig godt poeng der KRB! For la merke til idag tidlig når jeg sto opp så er fukten borte fra dampsperra. Er mye kaldere idag enn i går, i tillegg til vind.

Er brukt bordt/rupanel til undertak
KRB
   #7
 60     0
Visst det er rupanel som er brukt ville jeg vertfall ikke bekymret meg. Osb plater på undersiden av undertaket vil jeg ikke anbefale, da dette kan bremse uttørkingen. Men bordene tørker fukten gjennom.
:)