1,394    3    0  

Gøyfus?

 5,337     Tromsø     0
I en artikkel om å flytte et "gjenreisningshus" fra Finnmark til Norsk Folkemuseum (Bygdøy, Oslo) nevner de at det er "gøyfus" på veggene. Og "gøyfus" er verken muggsopp eller biller, men visstnok en type stående panel. Bildene både i den artikkelen og andre jeg googler fram tyder på at det rett og slett er stående smal (70mm?) faspanel.

Og sånn panel har vi selv både i kjelleren og loftstrappa i vårt hus i Tromsø fra 1948. Begge steder sannsynligvis fra byggeåret, kjeller og loftstrapp er relativt lite berørt av diverse oppussinger.

Men ordet "gøyfus" har jeg aldri hørt før. Det står ikke i verken nynorsk- eller bokmålsordboka. Er det noen som kjenner ordet, og opprinnelsen? Kan det være et nordnorsk begrep med røtter i samisk eller finsk/kvensk? Eller fra et annet land og språk, hvis det også er kjent i sør-Norge?
Signatur

   #1
 974     0
Søk i Nasjonalbiblioteket si "Bokhylla", gjev eitt  - 1 - tilslag. Ein roman utgjeven i Karasjok 1990.
http://www.nb.no/nbsok/nb/13bc395c95df78371b2ad8e293cf6145?index=1#33

Kan det kome av "geisfuss"? (står i Riksmålsordboka og i Svenska Akademiens ordbok).
Frå tysk (eigentleg "geitefot") og har fleire tydingar, m.a. eit "skärstål med två i vinkel ställda äggar" (Svenska Akademiens ordbok)

"verktøy med V-formet egg. Brukes ved utskjæring i tre."  https://snl.no/geissfuss

Tysk wikipedia:  https://de.wikipedia.org/wiki/Gei%C3%9Ffu%C3%9F_%28Werkzeug%29

Omvegen til namn på panel kan verke lang.... men faspanel må vel vere skore med eit verkty som minner om dette.
  (trådstarter)
   #2
 5,337     Tromsø     0
Takk, det virker sannsynlig. Når man setter to faspanelbord sammen har skjøten tilsvarende V-profil som om man skulle lage et spor med en geisfuss eller geitefot midt på et stykke tre.

Det er tydelig at endel tyske ord har blitt tatt i bruk i Norge og forvansket uten at folk har forstått tysk. Dørslag (sil som brukes på kjøkken) har ingenting med dør å gjøre, men kommer sannsynligvis fra tysk "durchschlag", noe man slår (vann) gjennom.
Signatur