206    6    0  

Grunnmur i betongelementer

 20     0
Skal bygge (tegne/prosjektere først) ny enebolig av betongelementer i tre etasjer der underetasjen skal bli en fullt brukbar sokkeletasje. Det er fjellskjæring i bakkant og på sidene som skal fylles igjen og så blir det terreng/terrasse over dette. De resterende etasjene i huset skal bygges med elementer og hulldekker til etasjeskiller fra en per nå ikke kjent produsent.

Er det vanlig/mulig å bruke isolerte betongelementer til grunnmur? Altså samme type elementer som skal i etasjene over. Eller kanskje bare mulig med uisolerte elementer beregnet for grunnmur og så isolere i etterkant? Eller er det bare dumt/ulønnsomt å bruke prefab elementer til grunnmur? Er plasstøpte løsninger det eneste fornuftige (jackon thermomur etc.)?

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du må se på total belastningen og hvis du mener at huset over skal være i betong elementer så må det kjerne isoleres og du må få prosjektert skjøten/bæringen mellom kjeller og hoved etasje

Jeg ville nok valgt og murt alt i Jackon eller KUB og droppet elementene.

Husk alternativet med løs Leca som fylling mot muren 
Siste redigering: Tuesday, March 8, 2022 5:34:38 PM av HSt
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Gitt forutsetningene at det skal bli en betongvilla på tre etasjer og man prosjekterer nok bæreevne, egner/anbefales isolerte prefabelementer seg som grunnmur da? Er prisen for dyr? Kravene til armering for strenge/for dyr? Jeg er ute etter å forstå grunnen.

Hvorfor ville du gått for Jackon eller KUB?
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jackon og KUB o.l gir ingen kuldebroer, dine betong element vil gi mye kuldebroer, vil tro du må isolere noe inne i tillegg

Problemet ditt er jo at bæringen på thermomur er jo i midten mens jeg aner ikke hvor betongelementer skal ha bæring

Hvor tykke er elementene dine ?
   #4
 627     Bærum     0
Jeg har grunnmur i betongelementer med etasjeskille i hulldekker. Elementene er sandwich, altså med innstøpt isolasjon. Mesteparten av veggene er under terreng, men er noe skrånende, så endevegg har også utgang ut.
Fordelen for meg var rask montasje (det var et tilbygg, og vi hadde fjernet en vegg for å bygge videre), og at det var lite/minimalt etterarbeid. Har bare malt veggene på innsiden og utsiden (tapetsert en innervegg).
Jeg synes ikke prisen var spesielt dyr, vurderte dette blant opp mot varianter av murblokker osv.

Kan selvsagt sjekke dimensjoner og annet om ønskelig. Flere leverandører kan vel levere slike produkter - selvsagt inkludert prosjektering.
   #5
 825     Oslo     0
Kjerneisolerte betongelementer vil ikke gi noen nevneverdige kuldebroer. Det bare krever litt mer planlegging, kutting av vanger osv. Noen av ulempene med elementer er frakt, særlig hvis man bor langt fra fabrikk, så hvis man skal ha elementer i de øvrige etasjene og uansett må betale for frakt og montering så er det jo ikke store ekstrakostnaden å kjøre dette på grunnmuren også. Eneste jeg er litt usikker på er hvordan det blir med anbefalingen om at halvparten av isolasjonen for yttervegg under terreng bør ligge på utsiden av veggen? Løsningen på det kan jo være uisolerte elementer med ekstra isolasjon på utsiden.

Betongelementer har for øvrig bæringen på innervangen.
   #6
 627     Bærum     0
(...)
Eneste jeg er litt usikker på er hvordan det blir med anbefalingen om at halvparten av isolasjonen for yttervegg under terreng bør ligge på utsiden av veggen? Løsningen på det kan jo være uisolerte elementer med ekstra isolasjon på utsiden.

Betongelementer har for øvrig bæringen på innervangen.

Antagelse fra min side:
Siden yttersjiktet er kaldt, så ligger i prinsippet all isolasjonen på "utsiden". Er vel heller ikke samme utfordring mtp eventuelt fuktopptak i vegg på innsiden, så du får ikke kondensering inne i veggen, slik man jo vil unngå med den anbefalingen.
Uansett, tørt og fint i min kjelleretasje.