Da har jeg tatt en ny runde i krypkjelleren. Interessant det sirwinston sier her om stenging av ventiler og installasjon av avfukter, da det kan se ut som ventilene er årsaken til selve fuktproblematikken der nede. Nå står det på nettet at det er på sensommeren det ofte blir problemer med krypkjellere, men jeg har en litt annen erfaring her hos meg.
Jeg må dele denne tråden opp i tre deler. Først litt hva som har skjedd siden forrige innlegg, deretter litt om lukt, deretter litt om fukt.
Siden sist
Vi har ikke vært noe særlig plaget av lukt siden sist. Håpet var jo at dette skulle være på grunn av oppryddingen vi gjorde, men det viser seg at det kun har vært på grunn av de kalde temperaturene. Nå som det har blitt litt varmere har lukten begynt å sive opp i stua igjen.
I dag var jeg inne for å sjekke tilstanden. Da ser jeg at det iser veldig på vegger og spesielt i det hjørnet som var dryppende vått på et av de tidligere bildene. Jeg samler bilder i slutten av dette innlegget. Jeg separerte også to bord i stubbloftet og stakk hull i vindsperra på isolasjonen. Dytta en finger inn, og det var tørt. Det virker ikke som det er noe spesielt fuktig på oversiden av stubbloftsbordene heller.
Jeg opplever at det kommer svært god trekk gjennom ventiler i krypkjelleren.
Lukt
Jeg har fortsatt ikke den fjerneste anelse om hvor lukta kommer fra. Hvis jeg legger meg på alle fire og lukter på jorda i krypkjeller, så får jeg liksom ikke den lukta som det er vi lukter. Da lukter det bare litt fuktig jord, og akkurat nå virker den ikke veldig fuktig heller.
Hvis jeg beveger meg litt rundt i krypkjelleren så stikker det liksom litt i nesa når jeg nærmer meg pipa. Men så blir man liksom litt vant til lukta etter 5 minutter og da er det vanskelig å skjønne akkurat hvor den skal komme fra. Det kan også være at jeg kjenner den mest rundt der fordi vifta mi drar luften den veien, så kanskje det "samles" der. Ikke vet jeg.
Jeg har gravd litt rundt i området der jeg syntes lukta var sterkest, uten at jeg fant noe og uten at lukta endret seg. Jeg lurte på om noe kanskje kan ha falt ned i pipa og dødd, men da jeg åpnet feieluka så ser jeg jo at det bare er ca. 20 x 20 cm som utgjør "innsiden" av pipa, selv om den er ganske massiv på utsiden. Så der fant jeg ingenting. Legger ved bilde av det også.
Dermed er lukta fortsatt et mysterium som jeg ikke klarer å skjønne noe av. Hvis noen har flere tips der så tar jeg gjerne dem.
Fukt
Siden det er tørt i stubbloftet så virker det på meg som dette kun er overflatekondens. Min teori er at kald luft dras inn utenfra, som kjøler ned overflater som ligger nær ventilene. I tillegg kan det jo være noe luftlekkasje ovenfra som gjør at det blir spesielt problematisk på de overflatene som denne luften møter.
Det er mye varmere i krypkjelleren enn det er ute. Da vil jo denne fuktige og varme luften kondensere på de overflatene som kjøles ned. Teorien kan underbygges med at det kun ser ut til å være rim på yttervegger, og at det er klart mest rim rundt ventilene og på stubbloftet i nærheten av ventilene. Det er ikke noe rim inne i selve ventilene, og det er sikkert fordi det ikke kommer noe varm fuktig luft inn der pga. luftstrømmen.
Vi har skummet rundt krypkjelleren minus der det var vått, og av bildene ser man også at det ikke virker å rime der vi har skummet. Jeg kan uansett ikke skumme noe nå fordi da låser jeg vel inn fuktigheten.
Noen spørsmål
1. Krypkjelleren er ikke akkurat i vater. Jeg antar at å legge plast og leca som tidligere nevnt vil avhjelpe fuktinnholdet i luften og dermed også kondenseringen som oppstår, men hvordan gjør jeg det her? Vil ikke plasten bare revne og kulene bare trille vekk? Må jeg fylle opp alt med grus så det er ca. i vater? Hvis ja, så vil døra inn være ganske langt under høyeste nivå, som sikkert vil skape litt trøbbel.
2. Burde jeg lukke alle ventiler og sette inn avfukter istedenfor å ha en vifte som jeg har nå? Virker jo nesten som økt luftgjennomstrømming skaper større problem da det kjøler ned større overflater der vann kan kondensere? Men her er jeg redd for at termisk oppdrift i seg selv skal gjøre problemet med lukta verre.
3. Burde jeg skumme også der det kondenserer mest når våren kommer og det har tørket opp?
4. Hva i alle dager er det egentlig den H-bjelken støtter opp? Det er jo luft mellom stubbloft og bjelke, og det er jo bare plankene som holder stubbloftet oppe som "hviler" på den? Hvordan er dette konstruert egentlig?
Det er definitivt ved temperaturskifte mot varmere at dette skjer- grunden og grunnmuren har blitt nedkjølt og og holder en lavere temperatur - når lufta da blir varmere så kondenseres dette på den kalde grunnmuren.
Har for meg at i gamle dager i de hus med "torpargrunn" altså luftet krypgrunn så hadde man skalkeluker som man tettet luftingen på vinteren.
Grunnen til at krypkjellere om sommeren ofte er et problem er fordi varm luft klarer å holde på masse fuktighet, og når den kommer inn i en kald kjeller så klarer ikke luften å holde på fuktigheten og kondenserer.
Om vinteren er luften veldig tørr utendørs, og temperaturen i en krypkjeller er ofte høyere, sånn at luften utenfra ikke vil kondensere når den kommer inn. Altså veldig lite vann i vinterluft.
Dersom du har mye fukt inne i kjelleren om vinteren er det nok ikke fra ventilene. Da er det sikkert fra jorden og/eller fra overetasjen.
Dersom det var mitt hus ville jeg:
lagt XPS-plater der det var jord / løse steiner, lagt plast oppå der, og støypt 5 cm med betong oppå der
Vasket med 1 del klorin og 10 deler vann alt treverk og svart mur i tilfelle det er noe mugg / råte som stinker
sett om det gikk an å drenere på utsiden av huset / hindre vann i å komme inn, og eventuelt isolert på utsiden for å øke temperaturen på mur og krypkjeller.
Krypkjellere er en dårlig ide, men din krypkjeller ser jo veldig bra ut til å være en krypkjeller, med lite organisk materiale. Min første tanke er at lukten kan kommer fra isolasjonslaget i vegger i boligen (1. etasje) eller i etasjelaget mellom 1. etasje og krypkjeller. Tenker da i første omgang på om det kan være et musereir med masse musepiss i isolasjonen. Sånn ellers så kan fort halvråttent treverk stinke mye. Vil du jo se om du vasker med klor/vann, som nevn lenger oppe.
Skal du unngå fukt i krypkjelleren, og du ikke klarer å fjerne tilgangen av fukt kan du gjerne prøve å øke temperaturen i krypkjelleren, eller redusere fukt ved hjelp av avfukter. Med økning av temperatur tenker jeg f.eks. utvendig isolasjon av kjellerveggene (Leca fasadeblokk), og på et vis isolere fjellet, men da må en vite at det ikke renner inn vann på fjellet.
Det luktet mye sterkere da det stod mye greier i krypkjelleren, så lukten er definitivt redusert en del etter opprydding. Håper virkelig det ikke er noe musereir, men har ikke hørt noe som kan tyde på at det er det.
Er det noen risiko knyttet til å støpe på måten du skisserer, eller er det bare å gjøre uten fare for å skade noe eller skape andre problemer?
Å drenere og isolere utvendig er en massiv jobb slik ting er lagt opp akkurat her nå, så det blir nok ikke første tiltak. Jeg har sett det rene en liten mengde vann inn da vi hadde de dagene i fjor med de massive nedbørsmengdene, men aldri ellers.
Å lukke alle ventiler bortsett fra én og sette inn en avfukter istedenfor vifte er en idé, men da fungerer fortsatt avfukteren som en slags vifte, eller? Siden man må koble den på en ventil? Den luften den blåser ut må jo bli erstattet fra et sted, og om jeg lukker alt blir nok det varm luft fra stue gjennom utettheter.
Nå er det ca. 2 grader og 67 % luftfuktighet der inne, men været har nettopp slått om og det har gått fra -5 til ca. 0 grader ute i løpet av ettermiddagen.
Jeg hadde fukt på leca blokk som ga lukt hvorfor det nå har gitt seg vet jeg måtte ha fukt nivå godt ned før jeg ikke kjente noe. Lurer på om selger hos meg ryddet i blomsterbed e.l langs huset for det virket tørt på visning på sen høsten og fuktig når jeg overtok utpå senvinteren. Mulig bakken nå har tettet seg så vann renner bedre vekk fra huset.
Det finnes avfukter som kondenserer ut fukten igjen (DD8L) så den ikke trenger ny luft men frost vil den ikke like.
Nå er det 73 % luftfuktighet og 2 grader, så det er vel fornuftig å få denne ned. Men jeg må også passe på radonnivået. Per nå er det på 1000 i krypkjeller med viften som bytter all luft 4 ganger per time.
Å sperre alle ventiler og ha en avfukter som trenger tilluft vil vel kunne øke undertrykket i grunnen og bidra til økte verdier? Men om jeg får lagt noe plast og tilluft kommer via sprekker i etasjen over så er vel ikke det bare dumt.
Det vil jo kunne hindre radon å gå opp, og samtidig hindre lukten å gå opp, pga. undertrykk. Minuset er noe dårligere energieffektivitet ved å dra varm luft ned i kjelleren, samt at avfukter må jobbe hardere, og potensielt problemer med kondens i etasjeskillet?
Lekkasjen mot huset kan bli mindre med undertrykk så det viktige et å sjekk hva som kommer opp i huset, men det er sannsynlig at du må ha noe luftskifte her
Hvor stort er areal med jord? Starte med plast og leca kuler evt et lag med XPS oppå dette (dekke XPS med fin grus for brannsikring)
Bruker Bidda har Radon i krypkjeller så vift jeg husker fra postinger mange år siden
Jeg må dele denne tråden opp i tre deler. Først litt hva som har skjedd siden forrige innlegg, deretter litt om lukt, deretter litt om fukt.
Siden sist
Vi har ikke vært noe særlig plaget av lukt siden sist. Håpet var jo at dette skulle være på grunn av oppryddingen vi gjorde, men det viser seg at det kun har vært på grunn av de kalde temperaturene. Nå som det har blitt litt varmere har lukten begynt å sive opp i stua igjen.
I dag var jeg inne for å sjekke tilstanden. Da ser jeg at det iser veldig på vegger og spesielt i det hjørnet som var dryppende vått på et av de tidligere bildene. Jeg samler bilder i slutten av dette innlegget. Jeg separerte også to bord i stubbloftet og stakk hull i vindsperra på isolasjonen. Dytta en finger inn, og det var tørt. Det virker ikke som det er noe spesielt fuktig på oversiden av stubbloftsbordene heller.
Jeg opplever at det kommer svært god trekk gjennom ventiler i krypkjelleren.
Lukt
Jeg har fortsatt ikke den fjerneste anelse om hvor lukta kommer fra. Hvis jeg legger meg på alle fire og lukter på jorda i krypkjeller, så får jeg liksom ikke den lukta som det er vi lukter. Da lukter det bare litt fuktig jord, og akkurat nå virker den ikke veldig fuktig heller.
Hvis jeg beveger meg litt rundt i krypkjelleren så stikker det liksom litt i nesa når jeg nærmer meg pipa. Men så blir man liksom litt vant til lukta etter 5 minutter og da er det vanskelig å skjønne akkurat hvor den skal komme fra. Det kan også være at jeg kjenner den mest rundt der fordi vifta mi drar luften den veien, så kanskje det "samles" der. Ikke vet jeg.
Jeg har gravd litt rundt i området der jeg syntes lukta var sterkest, uten at jeg fant noe og uten at lukta endret seg. Jeg lurte på om noe kanskje kan ha falt ned i pipa og dødd, men da jeg åpnet feieluka så ser jeg jo at det bare er ca. 20 x 20 cm som utgjør "innsiden" av pipa, selv om den er ganske massiv på utsiden. Så der fant jeg ingenting. Legger ved bilde av det også.
Dermed er lukta fortsatt et mysterium som jeg ikke klarer å skjønne noe av. Hvis noen har flere tips der så tar jeg gjerne dem.
Fukt
Siden det er tørt i stubbloftet så virker det på meg som dette kun er overflatekondens. Min teori er at kald luft dras inn utenfra, som kjøler ned overflater som ligger nær ventilene. I tillegg kan det jo være noe luftlekkasje ovenfra som gjør at det blir spesielt problematisk på de overflatene som denne luften møter.
Det er mye varmere i krypkjelleren enn det er ute. Da vil jo denne fuktige og varme luften kondensere på de overflatene som kjøles ned. Teorien kan underbygges med at det kun ser ut til å være rim på yttervegger, og at det er klart mest rim rundt ventilene og på stubbloftet i nærheten av ventilene. Det er ikke noe rim inne i selve ventilene, og det er sikkert fordi det ikke kommer noe varm fuktig luft inn der pga. luftstrømmen.
Vi har skummet rundt krypkjelleren minus der det var vått, og av bildene ser man også at det ikke virker å rime der vi har skummet. Jeg kan uansett ikke skumme noe nå fordi da låser jeg vel inn fuktigheten.
Noen spørsmål
1. Krypkjelleren er ikke akkurat i vater. Jeg antar at å legge plast og leca som tidligere nevnt vil avhjelpe fuktinnholdet i luften og dermed også kondenseringen som oppstår, men hvordan gjør jeg det her? Vil ikke plasten bare revne og kulene bare trille vekk? Må jeg fylle opp alt med grus så det er ca. i vater? Hvis ja, så vil døra inn være ganske langt under høyeste nivå, som sikkert vil skape litt trøbbel.
2. Burde jeg lukke alle ventiler og sette inn avfukter istedenfor å ha en vifte som jeg har nå? Virker jo nesten som økt luftgjennomstrømming skaper større problem da det kjøler ned større overflater der vann kan kondensere? Men her er jeg redd for at termisk oppdrift i seg selv skal gjøre problemet med lukta verre.
3. Burde jeg skumme også der det kondenserer mest når våren kommer og det har tørket opp?
4. Hva i alle dager er det egentlig den H-bjelken støtter opp? Det er jo luft mellom stubbloft og bjelke, og det er jo bare plankene som holder stubbloftet oppe som "hviler" på den? Hvordan er dette konstruert egentlig?
5. Andre ting jeg ikke tenker på her?
Bilder
Har for meg at i gamle dager i de hus med "torpargrunn" altså luftet krypgrunn så hadde man skalkeluker som man tettet luftingen på vinteren.
Om vinteren er luften veldig tørr utendørs, og temperaturen i en krypkjeller er ofte høyere, sånn at luften utenfra ikke vil kondensere når den kommer inn. Altså veldig lite vann i vinterluft.
Dersom du har mye fukt inne i kjelleren om vinteren er det nok ikke fra ventilene. Da er det sikkert fra jorden og/eller fra overetasjen.
Dersom det var mitt hus ville jeg:
Krypkjellere er en dårlig ide, men din krypkjeller ser jo veldig bra ut til å være en krypkjeller, med lite organisk materiale. Min første tanke er at lukten kan kommer fra isolasjonslaget i vegger i boligen (1. etasje) eller i etasjelaget mellom 1. etasje og krypkjeller. Tenker da i første omgang på om det kan være et musereir med masse musepiss i isolasjonen. Sånn ellers så kan fort halvråttent treverk stinke mye. Vil du jo se om du vasker med klor/vann, som nevn lenger oppe.
Skal du unngå fukt i krypkjelleren, og du ikke klarer å fjerne tilgangen av fukt kan du gjerne prøve å øke temperaturen i krypkjelleren, eller redusere fukt ved hjelp av avfukter. Med økning av temperatur tenker jeg f.eks. utvendig isolasjon av kjellerveggene (Leca fasadeblokk), og på et vis isolere fjellet, men da må en vite at det ikke renner inn vann på fjellet.
Det luktet mye sterkere da det stod mye greier i krypkjelleren, så lukten er definitivt redusert en del etter opprydding. Håper virkelig det ikke er noe musereir, men har ikke hørt noe som kan tyde på at det er det.
Er det noen risiko knyttet til å støpe på måten du skisserer, eller er det bare å gjøre uten fare for å skade noe eller skape andre problemer?
Å drenere og isolere utvendig er en massiv jobb slik ting er lagt opp akkurat her nå, så det blir nok ikke første tiltak. Jeg har sett det rene en liten mengde vann inn da vi hadde de dagene i fjor med de massive nedbørsmengdene, men aldri ellers.
Å lukke alle ventiler bortsett fra én og sette inn en avfukter istedenfor vifte er en idé, men da fungerer fortsatt avfukteren som en slags vifte, eller? Siden man må koble den på en ventil? Den luften den blåser ut må jo bli erstattet fra et sted, og om jeg lukker alt blir nok det varm luft fra stue gjennom utettheter.
Nå er det ca. 2 grader og 67 % luftfuktighet der inne, men været har nettopp slått om og det har gått fra -5 til ca. 0 grader ute i løpet av ettermiddagen.
Det finnes avfukter som kondenserer ut fukten igjen (DD8L) så den ikke trenger ny luft men frost vil den ikke like.
Å sperre alle ventiler og ha en avfukter som trenger tilluft vil vel kunne øke undertrykket i grunnen og bidra til økte verdier? Men om jeg får lagt noe plast og tilluft kommer via sprekker i etasjen over så er vel ikke det bare dumt.
Det vil jo kunne hindre radon å gå opp, og samtidig hindre lukten å gå opp, pga. undertrykk. Minuset er noe dårligere energieffektivitet ved å dra varm luft ned i kjelleren, samt at avfukter må jobbe hardere, og potensielt problemer med kondens i etasjeskillet?
Hvor stort er areal med jord? Starte med plast og leca kuler evt et lag med XPS oppå dette (dekke XPS med fin grus for brannsikring)
Bruker Bidda har Radon i krypkjeller så vift jeg husker fra postinger mange år siden
Arealet med jord er vel ikke mer enn maks 5 - 6 kvm. så det er jo en enkel første jobb man kan gjøre! 😊
Start med jordfeltet og se, renner det mye vann oppå fjellet så kan det imidlertid fortsatt være nok til å lage problem