#31
 226     0
Kan ikke komme på ulemper med å støype.

Dersom det var min kjeller, og det hadde blitt for omfattende å drenere / isolere på utsiden, så ville jeg:

- Vasket alt (som nevnt tidligere) - 1 del klor 10 deler vann
- limt 50mm "XPS300 våtromsplater med glassfiberarmert sementhud" på innsiden av kjellerveggene ved hjelp av fliselim
- Samme XPS-plater på "gulv", altså fjell, grus og jord, festet med fliselim. Mest mulig flatt / laksetrapp / trinn
- Sprøyt på Radon sperre. Er ikke så vanlig, men virker lurt med tanke på ujevnt underlag og høy Radon. 1000 er mye. Ser at disse gjør det: FLEXIGUM - Bitum A/S les mer her:  Bli kvitt fukt og radon i samme slengen | Huseierne

Hvis ikke Radon-beskyttelsessprøyting kan du gjerne gjøre dette:
- Dampsperre-plast over hele gulvet/fjellet (oppå XPS-platene)
- Bestille betongbil med lang slange, og få inn 6-7 kompiser til å være med å bære slangen til innerst i krypkjelleren, og sprute over hele "gulvflaten". Jeg gjorde det alene, med hjelp av betongbilsjåføren, og det var drittungt selv om jeg hadde laget et "akvedukt-stativ". Kunne nok ha vært en fordel om jeg hadde montert mange småhjul. Men beste er å være mange til å bære betongslangen. Jeg har ikke hatt noen problemer med krypkjelleren min etter dette.


De 50mm med XPS-isolasjon vil gjøre at temperaturen i kjelleren stiger (pga varme fra overetasjen), sånn at relativ luftfuktighet synker, og faren for kondens synker.

Personlig liker jeg håndbøkene til Byggforsk, som kommer med en del praktiske forslag (selv om jeg ikke har lest akkurat denne):
721.211 Fuktskader i kryperom. Årsaker og utbedringsmetoder - Byggforskserien
Byggforsk har og en annen bok om å lage trygg kjeller, men sikkert ikke like relevant for ditt problem.

Er og litt info her:
Krypkjellere til besvær - Byggmesteren

Hvis fukt fremdeles er et problem etter det:
- tatt kontakt med F-tech, og spurt om de kunne lage et tilbud og forklare hvordan det funker, og sendt over masse bilder/info til dem.

  (trådstarter)
   #32
 163     0
Takk igjen for gode tips!

Disse 8 åpne ventilene jeg har nå, samt den viften som kjører, burde jeg gjøre noe med det når jeg først holder på? Det renner ikke spesielt mye vann oppå fjellet. Har som sagt sett bare bittelitt vann ned mot jorda når det fosset utenfor huset.

Jeg satt inn vifte for å få undertrykk slik at ikke lukta skulle komme opp. Da sperret jeg alle ventiler bortsett fra 1 på motsatt side av vifte fordi det ikke ble nok undertrykk med alle åpne. Etter rydding av krypkjeller fikk jeg for meg at mye luftbytte sikkert ville være lurt, så jeg åpnet alle igjen.

Ved å legge litt grus og så XPS og evt. radonsperre eller støpe + radonsperre vil sannsynligvis hovedproblemet med lukt bli borte. Da er det heller ikke sikkert jeg trenger denne luftgjennomstrømmingen. Da kan jeg enten gå tilbake til 1 ventil pluss vifte, eller 0,5 ventiler for å skape enda bedre undertrykk. Eller jeg kan lukke alt og fjerne vifte, men da med fare for termisk oppdrift som gjør at radon fortsatt siver inn.

Tiltakene jeg har gjort nå gir radonverdier rundt 50 i stua ved -5 grader og varmere, og rundt 150 når det er -15 og kaldere ute. Hadde rundt 30 i stua når bare én ventil var åpen, pga. bedre undertrykk. Fjerner jeg vifta og får manglende undertrykk tipper jeg det stiger en del.

Jeg må bare få for meg hva som er poenget med god lufting og mye luftbytte. Er det å unngå for fuktig klima og fare for mugg/råte? For da ser jeg for meg at siden min krypkjeller stort sett består av berg, så burde det i teorien være nok å gjøre slik du skisserer for å bli kvitt det lille av jord, og så heller følge med på RF-verdier og sette inn avfukter ved behov?

Hvis ja, er det noe ulempe med å legge vindsperre rett på stubbloftet? Bare for å stoppe sig av luft opp i stue?

Sitter her nå og går frem og tilbake om å ha lufting eller ikke. Det blir jo i så fall radon som vil være hovedpoenget.

Og noe som ikke vises på bildet er at det er en del av krypkjeller som er veldig ujevn med store steiner og dype hull ned på berg. Her må det nok fylles opp med grus eller noe, men det frister jo å bare støpe det opp...

Men jeg kan for lite og vil ikke skape en dårligere og mer utsatt konstruksjon heller.
  (trådstarter)
   #33
 163     0
Jeg vet jeg skriver lange poster så skal prøve å korte det ned til det mest relevante, hehe.

Har nå bestilt inn greier for å kunne støpe litt. Vasker først med klorløsning, før vi legger grus i bunn for avretting, XPS300 50 mm oppå der, plast og så støp. Dette gjør vi der det er jord. Vi fyller opp med grus for å tette sprekker og tomrom der det er veldig ujevnt berg og spregningsmasser.

Vi har slitt en del med lukta i det siste, så i går gikk jeg ned og tettet alt av ventiler bortsett fra halvparten av den som er lengst unna vifta. Dette ser ut til å ha skapt godt nok undertrykk og lukta kommer ikke opp lenger. Men den kjennes i gangen fordi den kommer inn utenfra der den luftes ut.

Så er spørsmålet da, for å bare få tettet litt ekstra mot stue, kan jeg legge vindsperre rett på stubbloftet? Eller vil det kunne skape trøbbel?
HSt
   #34
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Ville hoppet over støpen, veigrusen min er der kun som litt ekstra brannsikring og oppå XPS så skal den ikke bli våt.

Hva er temperatur der nede?
  (trådstarter)
   #35
 163     0
Det er ca. 0 ved -15 ute, og varmere ellers.

Hvorfor ville du droppet støpen, og hvilken oppbygging hadde du da gått for? Jeg kan ikke så mye, men er lærevillig og ønsker å forstå. Har mye på Montér som venter på å bli hentet, hehe.

Kan jeg legge vindsperre rett på stubbloftet for å hindre lukt å komme opp, eller er det trøblete med tanke på kondens eller annet? Ser av diverse tegninger/guider at de legger den på varm side.
HSt
   #36
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Som jeg skrev så mener jeg et lag fin singel eller grus som brannsikring av XPS er like bra

Må du ha inn noe drenering er det lett å fjerne i forhold til å pigge betong

Det er opptørking av stubbloft som kan være diskusjon med å legge vindperre under. Vindperre er diffusjonsåpen men vil bremse fukt begge veier
  (trådstarter)
   #37
 163     0
Som jeg skrev så mener jeg et lag fin singel eller grus som brannsikring av XPS er like bra

Må du ha inn noe drenering er det lett å fjerne i forhold til å pigge betong

Det er opptørking av stubbloft som kan være diskusjon med å legge vindperre under. Vindperre er diffusjonsåpen men vil bremse fukt begge veier

Takk, nå henger jeg med. Så kan bruke grus i bunn for utjevning, så XPS, plast og så mer grus oppå? Har sikkert nok grus til 10 - 15 cm tykt lag.

Da avventer jeg vindsperre for å se hva som skjer med lukta.

HSt
   #38
 37,748     Lillestrøm kommune     1
Leca kuler under isolerer
Det holder sikkert med 4-5cm oppå
  (trådstarter)
   #39
 163     0
Leca kuler under isolerer
Det holder sikkert med 4-5cm oppå

Er lecaen under et must? Får et tonn grus og om det holder og sikkert går bra så bruker jeg bare det. Målet er å ta hele kjelleren om noen år, så dette er bare en fiks som i alle fall ikke bør gjøre ting verre enn det er, bare det holder noen år.

Antar jord - grus - XPS - plast - grus er bedre enn jord rett mot friluft uansett?
HSt
   #40
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Ja det er bedre så vil du etter å ha slept inn massene forstå en annen grunn til at leca kuler er lurt også. Grus er tungt