50 828    17    25  

Hjelp til beregning av H-bjelke (Stål)

 176     Kongsberg     15
Hei.
Er det noen som er "ekspert" på beregning av H-bjelke for bæring?

Ønsker å fjerne 2 bærevegger i stuen også erstatte det med en H-bjelke av stål. Slik at jeg får en åpen stue/kjøkken løsning. Bjelken må være 8 meter lang. Men usikker på dimensjon/type

  (trådstarter)
   #2
 176     Kongsberg     0

Dette var altfor lite informasjon til å kunne gjøre noen beregning.


Hei igjen. Har lagt med tegningene av kjeller og 1 etg. Huset er fra 1950. Ønsker å rive alle vegger i 1 etg også kun bygge den veggen som er markert i lilla også ha en stål evt tredrager der linjen er rød på tegningen.

Hjelp til beregning av H-bjelke (Stål) - 1etg.jpg - kongsberg
Hjelp til beregning av H-bjelke (Stål) - kjelleretg.jpg - kongsberg
   #3
 290     2
Har fulgt med litt på slike spørsmål og ingen gir et konkret svar. Grunnen er all ansvaret somfølger med. Mitt forslag er at du bruk en profesjonell til å gjøre beregningen UANSETT.

Maxbo kan ta limtre beregningen for deg.

I mitt tilfelle så bruke vi en 5,5 m lang h bjelke med støtte på ca midten den hadde dimensjon 140. Hvis du har et eneste strekk uten understøtte så tror jeg nok du trenger en langt kraftigere bjelke. Limtredrageren i taket er 5,5 m lang og den er 60 (50?) cm høy.
HSt
   #4
 27 650     Lillestrøm kommune     2
Har kun gjort bjelkeberegninger for eget prosjekt så jobber ikke med dette, men ville heller ikke ta sjansen å hjelpe til, men er du virkelig sikker på at du har bæring i kjeller til all denne punklasten ?  Du omfordeler krefter veldig og både såle og evt. vegger må tåle dette. (Og ikke knekk ut veggene dine heller, er du i tilleggsikker på at det kun er her du må inn med ekstra bæring hvis du fjerner vegger)
   #5
 576     Hordaland     1
Hvis du ser i oppussingstråden min så ser du at vi måtte inn med en 6 m kang h bjelle ved flytting av gammel yttervegg. Måtte da ha en støtte i midten og en byggmester tok seg av hele den jobben.
   #6
 5 189     Østlandet     1
Bjelken må være 8 meter lang. Men usikker på dimensjon/type
Mener du at du ønsker ca 8 meter lysåpning? Det vil jeg tro er nesten urealistisk, hvis du ikke setter inn en bjelke som er så stor at du må bøye nakken når du går under den. 8 meter lysåpning er veldig mye. Problemet er at gulvet i 2. etasje vil kunne gynge hvis du har for langt spenn.

Det er risikabelt å beregne bjelker uten å se huset eller vite alle lastene og konstruksjonen, derfor er det beste rådet at du får en fagperson i nærområdet til ta jobben. Det er stort ansvar hvis man underdimensjonerer noe slikt.
Signatur
jaf
   #7
 5 074     tromsø     0
Hva med 150 H bjelke og søyle på mitten? (4m). Sjekk bæring helt ned. Det kan for eksempel mangle understøttelse selv om alt ser ok ut nedover....Enig med harald66 8 meter vil kreve en h bjelke med 50cm høyde.... Smile umulig å få inn også..

  (trådstarter)
   #8
 176     Kongsberg     0

Hva med 150 H bjelke og søyle på mitten? (4m). Sjekk bæring helt ned. Det kan for eksempel mangle understøttelse selv om alt ser ok ut nedover....Enig med harald66 8 meter vil kreve en h bjelke med 50cm høyde.... Smile umulig å få inn også..


Takk for alle innspill. Skal ta kontakt med ett byggefirma.

Men hva med dette forslaget?
Hjelp til beregning av H-bjelke (Stål) - 1etgn2.jpg - kongsberg
   #9
 5 111     Sørnorge     1
Det er linket til et program TreDim i en stikky-tråd på forumet. Den tar stål også.
Forutsetningen for å bruke det, eller at du skal få råd fra noen (enten på forumet eller andre steder) er at du opplyser vekten av det bjelken skal bære og hvordan denne vekten er fordelt utover bjelkens lengde.

"H-bjelker" i stål finnes i flere typer. HEB er lav, bred og høy egenvekt (blir fort vanskelig å håndtere). IPE er høy, smal og lav egenvekt. I mellom finnes bl.a. HEA.

I påbygningsplanene mine er det beregnet behov for en HEB på 7,noe meter. (Husker ikke nøyaktig mål.) Jeg mener å huske at den vil veie 1,2 tonn! Jeg ser for meg at noe slikt vil være en utfordring å montere inne i et eksisterende hus. Til sammenligning har jeg montert en IPE180 på 3,6m som erstattning for en innvendig bærevegg - den bar jeg inn alene.

I tre er Kerto verdt å vurdere. Moelven bistår med beregning av disse.
   #10
 279     Haugeby     0
Du skal åpne mellom stue,kjøkken,hvorfor skal du ha bjelken over soverommet?
Lag en plantegning av hvordan du vil ha det..

Dette vil vel gjøre samme nytten?
Hjelp til beregning av H-bjelke (Stål) - 1etg.jpg - Tazzat