768    7    0  

Hus uten fyring - hvilke følger kan det få?

 39     Ringsaker     0
Jeg leier ut et hus fra 50-tallet, påbygd på 80-tallet. Leietaker har nå sluttet å fyre i store deler av huset for å spare strøm, og i dag var det 1 grad i stua fra 80-tallet.

Tidvis fyres det i en åpen peis for å få opp varmen litt.

Er dette bekymringsfullt for bygningen på noe vis, eller spiller det ingen rolle for konstruksjonen? 

For radiator-anlegget (som er avskrudd) er det selvsagt svært ugunstig om det skulle fryse, så dette får vel tappes ned hvis temperaturen skulle synke ytterligere.

   #1
 919     Norge     0
Frost i vannrør har stort skadepotensiale! Du bør skriftlig gjøre leietaker oppmerksom på at huset skal holdes frostfritt til enhver tid. Dette er sunn fornuft.
Regler får andre vise til men det må være regler for det
  (trådstarter)
   #2
 39     Ringsaker     0
Klar over at frost i radiatoren vil ødelegge den og dertilhørende skader - men hvordan vil resten av rommet (som har yttervegg på 3 sider) ha det med slike lave temperaturer, og tilhørende kondens-utfordringer ved fyring?
   #3
 38,299     Lillestrøm kommune     0
Genereres fukt så vil det jo kondensere, varmer de opp deler av huset eller har de egentlig flyttet ut ?

10C ville jeg tro burde være en min temperatur i et hus (L-L varmepumper har dette som frostsikringsmodus.

Du kan få teleskader i såle/grunnmur også.
   #4
 347     0
Hva står det i forsikringspapirene dine? Mener å huske at det står noe om minimumstemperatur der.
   #5
 38,299     Lillestrøm kommune     0
Med 1C må en forvente at vann allerede har frosset ds temperatur i et bygg ikke er jevn.
   #6
 3,612     0
10C ville jeg tro burde være en min temperatur i et hus (L-L varmepumper har dette som frostsikringsmodus.

I min barndom (60-70-tall) het det seg at man f.eks. på skolene skulle holde minimum 16 grader i rom med fysisk aktivitet (gym, sløyd etc.), 19 grader i rom med stillesittende aktivitet. Vi så vel på det som en etterlevning fra 50-tallet, men vi gikk fortsatt med ullgenser i klasserommet når det var sprengkulde.

Men dengang på 50-tallet, da man varmet oppholdsrom til 16 grader (og stoppet der), da kan jeg ikke forestille meg at temperaturen i korridorer og entreer, kjeller og loft, holdt noe 10 grader! I finere hjem hadde man stuer som ikke ble varmet opp annet enn ved selskapeligheter. At potetene frøs i kjelleren var ikke uvanlig - da jeg var smågutt frøs både poteter og melk i kjelleren! Og likevel... Gamle hus sto utrolig lenge uten å råtne ned!

Er behovet for å holde minimum 10 grader noe som har kommet med at vi i dag varmer opp oppholdsrommene til godt over 20 grader, og derfor med adskillig høyere absolutt luftfuktighet (selv om RH ikke er så høy), og det er temperaturforskjellen som gjør skaden, når det lekker varm luft inn i kalde rom og fuktigheten kondenserer?

Er det en funksjon av av vi lever i plastbobler og de gamle husene hadde en mer kontinuerlig utskifting av lufta i alle rom?

Skyldes det at de materialer vi bruker i dag (kanskje spesielt trematerialer) ikke holder samme kvalitet som det man brukte for hundre år siden? Eller brukte de konserverings-teknikker som vi i dag har gått bort fra?

Eller er det slik at de hus vi setter opp i dag kan forventes å ha en betydelig lengre levetid som de som ble satt opp for hundre år siden og mer enn det, fordi vi er blitt så mye flinkere til å beskytte husene, f.eks. ved å holde dem oppvarmet om vinteren, bruke avfuktere etc.?
   #7
 919     Norge     0
Eg tenkte mer på tappevann. Radiatorer kan selvsagt gjøre skader også men det er lukket krets med lite vannmengde. Om tappevannsrør sprekker kan det være mye vann på kort tid..