291    11    0  

Hvordan isolerer man en teglsteinsvegg hvor det skal være teglstein både på utside og innsiden?

 56     0
Har lest at det med teglsteinsvegger kan være et problem med fuktighet og kondens hvis isolasjonen enten ikke er der i en luftet teglsteinsvegg, eller hvis det er isolert mer mot innsiden av huset og ikke ut mot ytterveggen laget av teglstein.

Ser at det er bilde av murvegg på internett med isolasjon på hele baksiden, men da ikke noen indre vegg laget av teglstein, så jeg lurer på..

..hvordan bygger man teglsteinsveggen for 1 etg. bygg, hvor det skal være teglstein på utenpå, og på insiden av bygningen?

Ellers er det vel gjene slik at en teglsteinsvegg skal luftes, slik at man kan se flere luftehull bunn og langsmed en teglsteinsvegg på utsiden, så er det hulrom like bak veggen slik at teglsteinsveggen tørker av seg selv på innsiden over tid.

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Lufting/den omtalte drenering på utside av isolasjon på bakside av ytre teglfasade


Jo mer isolert bygget er jo mer frostutsatt blir den ytre vangen
  (trådstarter)
   #2
 56     0
Jo mer isolert bygget er jo mer frostutsatt blir den ytre vangen


Tja, hva vil et problem med frost være for den ytre teglsteinsveggen? Vil det være et problem med mulig frostskade selv med lufting/drenering like bak på innsiden av ytterveggen i tegl?

Har sett frost være nevnt på internett ang. teglssteinsvegger, men har ikke fått med meg om akkurat når slik blir en voldsom uting, eller kanskje fører til skade.

Hm, er dette da et slags dilemma? Hvis man har lufting like bak ytterveggen i tegl, så får man ikke nyte god isolasjon for all stein på utsiden, men hvis man hadde isolasjon helt opp mot ytterveggen så blir man ikke kvitt fuktigheten på innsiden?
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Frostskade på teglstein er at biter av teglen som er fuktpåvirket fryser og faller av

Bygger du f.eks uten takfremspring så er du mye sikrere på at det går galt

Tegl type og hvordan fugene er utformet har sikkert mye å si også
TSt
   #4
 14,509     0
Har en litt dårlig isolert vegg så vil varme innenifra være med på at veggen tørker sammen med at temp ofte ikke er under frysepunktet. Økes innvedig isolasjon så kan en få katastrofe. Jeg har eksempel på et helt bygningskonsept som måtte få helt nye fasader etter at de var etterisolert innvendig.
  (trådstarter)
   #5
 56     0
Forresten, jeg så for meg at en kunne ha takframspring på ca 1 meter (sånn i forhold til hva jeg tenkte kunne se bra ut sånn ellers for en ide jeg har), men da måtte en vel også tenke på om vindkast river av taket og sånne ting. Pouty Men vind og sånt er kanskje mest et kjempeproblem i vest norge og nord norge muligens, hvor taket flyr av i vind og storm.

Tilbake til murveggene, er kanskje sånn da at man må nesten uansett ha en litt tykkere teglsteinsvegg enn vanlig, med både rikelig lufting og isolasjon.

Ellers har jeg skjønt at teglsteinsvegger er ment å bli våte og slikt, så for meg er det litt sånn mystisk enda hvor mye teglsteinsbygg egentlig tåler med tanke på fuktighet og kulde og slikt. Større bygg har visst en tykkere bærevegg i bunn, og så blir den mer tynn mot toppen, så jeg tenker at større bygninger i tegl er mer robuste mot kulde kanskje. I så fall tenker jeg at det blir kanskje en liten utfordring med en lav teglsteinsbygning med tanke på hvor robust denne er i kulda og slikt.
   #6
 627     Bærum     0
Du spør generelt nå?

De fleste teglvegger du ser på bygg fra de siste 30-40 årene er ikke-bærende fasader. Det er en ganske annen konstruksjon enn en bærende tegl-vegg.

En ikke-bærende teglvegg har tegl bare i den kalde sonen, men må selvsagt tåle fryse-tine sykluser og fukt. Samtidig bærer den bare seg selv, og er forankret til veggen bak - som kan være omtrent hva som helst.

Se gjerne Bygg og bevar sine sider om murkonstruksjoner, om du vil lese mer om hvordan det ble bygd tidligere.
   #7
 6,403     Akershus     0
De gangene jeg har hatt befatning med helt eller delvis teglsteinskledde hus, er huset bygget akkurat som et hvilket som helst annet hus, med bindingsverk. Som nevnt over, er det bare panelen som er erstattet av teglstein som er forskjellen.

Det er et luftsjikt mellom vindsperre og teglstein som skal sørge for lufting av fasaden.

.Thag

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ja Thag sin beskrivelse er den som er dekkende så det er unormalt med en innvendig tegl vegg i et teglstein kledd bygg i Norge

Tak blåser forøvrig ikke av når det er forankret korrekt
   #9
 6,403     Akershus     0
Om det er innvendig tegl kan det fort være "jukse"tegl, limt på en vegg for å se ut som tegl..

.Thag
  (trådstarter)
   #10
 56     0
"Vindsperre" er dette lik en diffusjonssperre? Sånn gjennomsiktig plastrull som kles på veggen på innsiden?

Har sett bygg med ytre lag av teglstein, og så ser man helt nederst, at alt er blitt stablet opp fra en stål L bjelke helt nederst, mener å ha sette dette noen steder.

Ellers var tanken sånn generelt for løsninger som hadde bruk av teglstein for bærevegger, samt at man da også hadde (selvfølgelig) telgstein på både utsiden og innsiden, at dette i tillegg til å være bærevegger også var hovedpoenget i måten man ønsket å ha veggen seende ut så å si, rett og slett et teglsteinshus.

Ellers husker jeg at det er også noe som heter dilitasjonsfuger for teglsteinsvegger, for å seksjonere veggen i maks lengde for å unngå store skjærkrefter over lengre avstander, så da er det kanskje sånn at en teglsteinsvegg seksjoneres med en vertikal fuge etter 15 meter eller noe sånt. Har lekt med tanken om et nytt hus i en etasje, hvor det er såpass mange vinduer omkring at lengde på hver av vegg-delene ikke blir så mye mer enn kanskje 5m eller noe sånt. Så, 16 x 16 meter areal for huset var noe jeg så for meg.

Men, må bli mangemillionær først, før noe at dette er aktuelt, og da heh, er jeg også usikker på om 10 mil kr vil være nok. Pouty Men selvfølgelig, man må jo regne på dette for å få konkrete tall på papiret, og så blir vel ting bare enda mer dyrt etter det i gjen.

Har også lurt på om planter som gror oppover veggen kan være en ide, eller om slikt fører til spesiell slitasje eller andre type problem. Hm, er kanskje ikke slik at sånne planter klatrer helt av seg selv og må festes opp langs veggen på en måte? Hm.