13,711    5    0  

Hvordan legge dampsperre v/etterisolering i hus fra1950 uten isolasjon?

 172     0
Hvordan mener dere man bør legge dampsperre når man skal isolere ett hus fra ca 1950 som det ikke har vært isolasjon i?

Veggene er bygget opp fra innsiden med; innvendige plater - Rupanel - store 4"x4" stokker - Rupanel - en papp/plast film - lekter og kledning.

Planen er å rive panel og det ytterste laget med rupanel, legge 10cm isolasjon, krysslekte med 48x48 og 5cm isolasjon, legge vindsperre og lekte med 48x36 også legge liggende kledning.

Spørsmålet er hvordan man skal gjøre det med dampsperre for å få best mulig resultat.
Er det mulig å legge den fra utsiden når man har revet ned alt? altså på baksiden av det innerste laget med rupanel og på utsiden rundt de 4" stokkene, om dere skjønner hva jeg mener?

Fordelene jeg ser med dette er att det er veldig greit å legge hel dampsperre på veggene og man trenger ikke rive alt inne.

Evt. ulemper(?); stokkene vill bli på innsiden av dampserren, vill det ha stor betydning?, man  vill ikke kunne klemme den ned mot gulv/ tak innvendig.

Men jeg ser att Sintef mener att man ikke skal trenge dampsperre i tak mot kaldtloft ved isolering, så lenge man sørger for god ventilasjon.



   #1
 3,258     Akershus     0
Jeg driver med tilsvarende på vårt delvise kråkeslott fra 50 tallet. Ender dog opp med 12 cm isolasjon. Lå 5-7 cm enkelte plasser i gammelt reisverk.

Det ligger papp bak rupanelet hos meg også.

Jeg erstatter gammel isolasjonen i reisverket, dvs 7 cm glassvatt, og legger 5 cm utenpå. Dropper dampsperre da jeg ikke ser det formålstjenelig å måtte rive all innervegg for å få en hel og tett damsperre.

En dampsperre mellom stenderne i reisverket, på baksiden av rupanel, vil bli full av lekkasjer i skjøter osv.

Min teori er at det er bedre med dampgjennomgang i hele veggen fremfor å skape noen punkt med stor gjennomgang, dvs punkt som kan gi fukt på sikt.

Vegger med 15 cm isolasjon har vel vært laget før uten dampsperre, og uten at det har blitt ett problem?

Skal jeg renovere veggen innvendig en gang i fremtiden, ja da blir det dampsperre :-)

Og om jeg skulle etterioslert mye så ville jeg vel telt på knappene for dampsperre ja. For tykk isolasjon ligger vel bedre an til å skape problemer ifht fukt når dampsperre mangler?

Men det er bare "my five cents".

Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Det er viktig å ikke ha to tette lag. Du nevner en plastfilm. Er nok den samme svarte pappplastfilmen jeg har. Min løsning ble diffusjonsåpen dampbrems.

Et søk på "dampbrems" vil gi deg nok av lesestoff.
   #3
 1,323     Østlandet     0
Jeg vurderte denne løsningen selv, og fikk ihvertfall "godkjenning" av en lokal byggmester til å legge dampsperren utenfra etter at alt var revet, og rundt reisverket slik du beskriver. Har riktignok endt opp selv med å rive alt på innsiden også, og legger da selvfølgelig dampsperren på vanlig måte.
Min personlig oppfatning er allikevel at det er minst like viktig å få til en tettest mulig vindtett (asfalt) på utsiden på disse gamle husene. Når trekken er borte er mye gjort!  Smile
  (trådstarter)
   #4
 172     0

Det er viktig å ikke ha to tette lag. Du nevner en plastfilm. Er nok den samme svarte pappplastfilmen jeg har. Min løsning ble diffusjonsåpen dampbrems.

Et søk på "dampbrems" vil gi deg nok av lesestoff.

Den plastfilmen ligger på ytterste laget med rupanel, så den forsvinner når det rives.

Pingle: Hvorfor skal man ikke kunne legge tett dampsperre om man legger den fra utsiden?

Vindtettingen er ett viktig punkt det også ja, der ser det ut til att vi bruker isola soft vindsperre el lign. Ser ingen grunn til å bruke tid på asfaltplater. (?)
   #5
 3,258     Akershus     0

Pingle: Hvorfor skal man ikke kunne legge tett dampsperre om man legger den fra utsiden?


Ser på det i egen sammenheng hvor jeg mener en dampsperre fra utsiden vil bli så perforert og mangelfull at jeg ikke ser hensikten, og arbeidsinnsatsen vil jo også være stor for å få dette til.

En perforrert/mangelfull dampsperre vil jo øke trykket i rommet og slippe varme/fukt ut på konsentrerte plasser, altså anser jeg det som mer sannsynlig for problemer enn å la hele veggen stå åpen, i vår tilfelle.

På vår vegg, som ender med 12-15 cm isolasjon tror jeg ikke dampsperre er så kritisk. Dessuten er innervegg denne gamle pappen, malt rupanel og sparklet/tapesert/malt gips, som i seg selv vil utgjøre et temmelig diffusjonstett lag.

Kombinasjonen av ett relativt diffusjonstett lag på ene siden av reisverket (rupanel/gips osv) og plast på andre siden av reisverket (fuktsperre i plast lagt på fra utsiden), vel det tør jeg rett og slett ikke.

Kunne jo lagt fuktsperre fra utsiden kun bak rupanelet, men da er vi tilbake på det med mangelfull og perforert fuktsperre, det vil jo aldri bli ordentlig tett inn mot reisverket. Og det å tvinge varm/fuktig luft inn mot reisverket med en slik løsning ser jeg ikke på som hensiktsmessig.

Det får bli "full åpning" og god lufting bak kledningen.

Skal jeg legge fuktsperre i disse veggene så får det bli på ordentlig ved en evt. innvendig renovasjon. Frem til det, eller for alltid for den del, får det stå uten.
Signatur