12,772    22    1  

Hvordan tørke bygget høst/vinter?

 4,110     Akershus (Follo)     0
Jeg "lånte" tråden: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=21749.msg220492#new
Men ser at det ble litt sprik, så jeg oppretter en ny.

Jeg skrev:
---------
Jeg er kommet så langt at jeg kan starte å isolere. Reisverk og taksperrer ligger stort sett på 17-20% på de fuktigste stedene.

Hva gjør man. Skal bygget varmes opp når det er et par hundre m2 med uisolerte vegger+tak så skal man jo pøse på mye varme. Og det er vel ikke nok med noen dager for å bringe treverket ned til 12-15%, selv med avfuktere?

Jeg stiller meg ikke tvilende til teorien, det jeg lurer på er hva gjør man i praksis. Skal man være sikker så må man vel tørke til målingene viser at det er OK. Best hadde det selvfølgelig vært om det ikke kom vann på materialene før det er tett, men da måtte man i sommer ha bygd innendørs. (Elementbygg).
------------
Og fikk svar:

Om en tørker ut bygget og så kjører opp varmen mens det er kaldt ute, da vil en fremdeles kunne få kondens på gu gipsen. Derfor bør en prøve å holde bygget kaldt mens en tørker ut og kjøre opp varmen når dampsperren er kommet på. Dette gjelder vinter.

og

Rotoravfukter tørker ut uten varme.

OK. Jeg har en Munters montet i en garasje jeg kan bruke. Men temperaturen er vel også medvirkende til å drive ut fukten av materialene. Vil det ikke ta veldig lang tid å tørke når døgnsnitt temperatur er 5-6 grader?

Er det en god idé å koble utblåsningen (av fuktig luft) fra Munters til inntaket på en litt stor avfukter av denne typen: http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=137951409
Tanken er å ikke "kaste" varmen fra Munters som jo er rundt 70 grader på fuktig luft utkastet, men beholde det som oppvarming.

Signatur

   #1
 9,677     Kysten     0
En "vanlig" avfukter fungerer over 15 + under det faller effekten. En rotoravfukter virker mye lengre ned på temperatur skalaen. Om det er 5 grader ute og du varmer opp inne til 18 grader og mye fukt som skal ut vil fuktinnholdet i luften bliu nedkjølt på vindsperren og kondensere. Det vil si vann på platen, det er ikke bra med høy innetemp i tillegg. Noen dager med det så har du sopp på vindsperren.
  (trådstarter)
   #2
 4,110     Akershus (Follo)     0
OK. Jeg får prøve å "Muntre opp" garasjen og se hva resultatet blir. Nå er det 8 grader - 80% inne og 9 grader - 97% ute.  :(

Men først må jeg få inn permanent strøm. Jeg liker ikke kjøre døgnåpent på skjøteledning liggende over gårdsplassen.

Men sånn generellt: Hva gjør de som jobber med dette?
Ingen varme og rotoravfukter?
Og hvor lenge?

Signatur
   #3
 1,093     Skjetten     0
Vanligvis stås det på ganske hardt med å få bygget tett på kortest mulig tid. Gulvsponen er klimaklasse 2, dvs kan ikke ligge ute mer enn 2 uker (om du følger anbefalinger).

Så settes det på en varmeovn i hver etasje, ikke så mye varme i grunn. Men bare for å få litt sirkulasjon og bevegelse i luften/temperaturen. Disse ovnene står på mens huset ferdigstilles ute (2-4 uker grovt regnet). Når vi nærmer oss ferdig ute, så får vi som oftest tilfredstillende målinger på "risiko" områdene (bunnsviller, hjørner og div)

Signatur
   #4
 162     Østfold     0


Hva gjør man. Skal bygget varmes opp når det er et par hundre m2 med uisolerte vegger+tak så skal man jo pøse på mye varme. Og det er vel ikke nok med noen dager for å bringe treverket ned til 12-15%, selv med avfuktere?
<KLIPP>
Best hadde det selvfølgelig vært om det ikke kom vann på materialene før det er tett, men da måtte man i sommer ha bygd innendørs. (Elementbygg).


Hvis det er praktisk mulig, noe det sjeldent er, vent med isolering og dampsperre til alt er tørt.
Hvis ikke risikerer man i all framtid: tretthet, minsket arbeidsevne, astma og allergi, forkjølelsessymptomer, sviktende imunforsvar m.m. I verste fall risikerer man alvorlige krefttilfeller. Dette p.g.a. at sopp -og mugg er relatert til innestengt fuktighet. Men det vet du vel like godt som meg. Det er bare om å gjøre å ta det alvorlig og ikke lukke øynene og håpe det beste.

Når du tørker med f.eks Munters er det meget viktig at det også er god luftsirkulasjon i rommene/området.

Og ja,.. det skulle vært påbudt å bare bygge innendørs. Kjempestore bygghaller hvor det holdt kontinuelig kontroll på fukt -og temperaturmiljøet. Når husene er ferdig bygd blir de fraktet ut til boplassen. Vel, kanskje det en gang blir slik, men enn så lenge må man bare gjøre det beste ut av det.
   #5
 9,677     Kysten     0
I Bergen, hvor det kan være litt mer enn lett fuktig, er det flere og flere som går over til rotoravfuktere. Dette er erfaring med hvordan det kan gå dersom en kjører opp med varme på kald årstid. Det er spesielt gips i yttervegg som er utsatt for sopp selv før det isoleres. Asfalt platen vil kunne slå seg ut mot kledning og ødelegge lufting.
   #6
 162     Østfold     0

Det er spesielt gips i yttervegg som er utsatt for sopp selv før det isoleres.


Jeg kan ikke fatte og begripe at folk benytter gipsplater i egne boliger. De kan jo være meget helsefarlige hvis det kommer fuktighet til. Om man bruker gips er det helt nødvendig at håndtverkere er 100% årvåkne og kompetente, noe som dessverre ikke alltid er tilfelle. Slurv er faktisk ikke unntak, og derfor får vi usynlige giftige avgasser fra fuktige miljøer, som igjen medfører diverse helseplager. Helseplager som vi oftest godtar som en uheldig del av vår hverdag.
   #7
 1,445     0
Heisan, prøver igjen her da jeg ikke fikk noe svar sist.

Når snekkerene startet med byggingen var det fint vær, kun et par dager på slutten før taket ble tettet med papp kom det litt regn med ikke så mye.
Innvendig er det festet med tyvek vindsperre, utvendig er det gips.
Svært lite av gipsen fikk minimalt med fuktighet av det lille regnet som kom. reisverket er like tørt nå som det ble levert på tomta mi.
Jeg har fått opp pipen, og snekkerene har snakket om å sette inn en midlertidig vedovn så de får litt varme inne når det blir kaldt, kan dette gi problemer med kondens selv om det ble lite utsatt for fukt?
Tørke med en avfukter bør jeg vel gjøre uansett eller?

Han ene snakket om at det ikke var noe poeng i å tørke når det ikke ble utsatt noe særlig med regn.

   #8
 620     Hordaland     0
Hvis man isolerer huset med cellulose istedenfor glass-/steinull, så trenger man ikke å bekymre seg fullt så mye for fuktnivået i veggene, fordi man da ikke behøver dampsperre, og bygget får fortsette å tørke etter isolering  Smile
   #10
 9,677     Kysten     0
Cellulose gror det ihvertfall sopp på.

Jeg fikk nettopp material nå rett fra lager og fuktig som bare juling. Men det tørker fort nå når det er kaldt og det ligger luftig. Jeg ville nok ikke fyrt opp varmen før du er trygg på at det er målt tørt nok.