161    6    0  

Hybel delvis under bakkenivå - isolering

 31     0
Hei,

Jeg skal snart i gang med å lage en hybel i kjelleren (ca 22 m2 før utlekting). Huset ligger i et skrående terreng, slik at vegg nr. 1 er litt mer enn 50% under bakkenivå, vegg 2 som ligger direkte mot skrående terreng går fra å være under bakkenivå til å være helt over bakkenivå. Vegg 3 er helt over bakkenivå, og vegg 4 er mot resterende hus. Over hybelen er det veranda. Rommet har stått tomt/kaldt i noen år, og jeg ser ingen tegn på fuktproblemer. Rommet er svært kjølig på sommeren og forholdsvis varmt på vinteren mtp. at det ikke står på noe varme der.

Rommet ble delvis klargjort av forrige eier (som forøvrig drev et murerfirma). Dagens oppbygning beskrevet av forrige eier:

"Gulvet er fra byggeår så jeg er ikke helt sikker, men jeg mener det er fuktsperre og 5 cm markplate isolasjon under betongen. 
Over gips i tak er det dampsperre, ca 25 mm lekter, 10 cm armert betongdekke, og 13-18 cm isopor/xps plater og til slutt asfalt takpapp. 
I vegg mot leilighet er det kun murpuss på betongveggen. 
Mot hage (vegg 1) er det 50 mm Wedi isolasjonsplater på betongvegg, og 50 mm xps plater utvendig med fiberpuss over jordband. Mot gårdsplass vest (vegg 2) er det 50 mm Wedi isolasjonsplater på betongvegg, 100 mm murplate utvendig og luftespalte før teglforblendingen. Mot nord er det rettet opp med Wedi isolasjonsplater i varierende tykkelse ca 40 til 20 mm på betongvegg, med unntak av mur fra dør og mot vaskerom som kun er murpuss på betong innvendig, og utvendig = som vegg mot vest."

Jeg har planer om å lekte ut veggene med 5 cm for å få skjult el-anlegg for deretter å legge wallstopaint. Bør stendere ha et par cm klaring fra veggene under bakkenivå, mens 5cm isolasjon leges helt inntil isolasjonsplatene? Hva med dampsperre på de ulike veggene? Blir forvirret av alle de ulike rådene en leser om på internett. Hva tenker byggebolig-gjengen?


HSt
   #1
 25 001     Lillestrøm kommune     0
Hvis isolasjon inne ikke er brannsikret så kan det hende at det er ok med utlekting da må lektene ligge helt innpå evt fylle alt av tomrom med isolasjon. Egentlig isolerer du da mer enn lovlig på innsiden mht total tykkelse men sksl du brannisolere med utlekting så tror jeg ikke du kan bruke mindre enn 5 cm
  (trådstarter)
   #2
 31     0
Hei. Er det noen flere kloke hoder som har input å komme med her? Tenker først og fremst på kondens og fuktproblematikk ved utlekting.
   #3
 8     0
Jeg er på ingen måte en av disse kloke hodene, men jeg har tenkt å gjøre det samme over tid. Dersom lektene skal ha kontakt med veggen - til tross for at det er drenert ordentlig - så har jeg hørt at det lønner seg å bruke impregnert materiale til lektene. Kan dette stemme?

Ellers så har jeg tenkt å bestille og lese denne boka før jeg starter arbeidet - https://www.sintefbok.no/book/index/31/lag_rom_i_kjelleren_fuktsikre_loesninger_for_aa_innrede_kjeller

TDJ
   #4
 1 328     Asker      0
Påberoper meg definitivt ikke et klokt hode ! Men har forstått at en måte å unngå mugg, råte og sopp på, er ikke å ha organisk material på steder hvor det KAN forekomme fukt over tid. Ville derfor gått for stendere i stål og ingen videre isolasjon på innsiden. Dvs bare luft mellom walltopaint og Wedi. Forholdet mellom ytre og indre isolasjon er allerede passert anbefalt grense.
Kan forøvrig anbefale Sintef's gode utvalg av lesestoff på det meste som har med hus å gjøre Smile
Signatur
TSt
   #5
 7 170     0
Plater må jo festes i noe så må limes hvis det ikke er noe stender inne i. BareGjest må ha noe mellom betong å treverk uansett hvitt eller imprengnert.
  (trådstarter)
   #6
 31     0
Takk for tilbakemeldinger! Hva med å la den ene veggen (hvor litt over halve veggen er under bakkenivå) stå urørt (kun sparkel og diffusjonsåpen maling), for så å lekte ut (og isolere med 5 cm glava) de veggene som stor sett er over bakkeplan? Det gjør ingenting at det evt. blir en åpen strømkabel lagt på list akkurat der. Det er snakk om en kortsidevegg, så det utgjør ikke veldig mye av det totale veggarealet.