61    1    0  

Hybel delvis under bakkenivå - isolering

 25     0
Hei,

Jeg skal snart i gang med å lage en hybel i kjelleren (ca 22 m2 før utlekting). Huset ligger i et skrående terreng, slik at vegg nr. 1 er litt mer enn 50% under bakkenivå, vegg 2 som ligger direkte mot skrående terreng går fra å være under bakkenivå til å være helt over bakkenivå. Vegg 3 er helt over bakkenivå, og vegg 4 er mot resterende hus. Over hybelen er det veranda. Rommet har stått tomt/kaldt i noen år, og jeg ser ingen tegn på fuktproblemer. Rommet er svært kjølig på sommeren og forholdsvis varmt på vinteren mtp. at det ikke står på noe varme der.

Rommet ble delvis klargjort av forrige eier (som forøvrig drev et murerfirma). Dagens oppbygning beskrevet av forrige eier:

"Gulvet er fra byggeår så jeg er ikke helt sikker, men jeg mener det er fuktsperre og 5 cm markplate isolasjon under betongen. 
Over gips i tak er det dampsperre, ca 25 mm lekter, 10 cm armert betongdekke, og 13-18 cm isopor/xps plater og til slutt asfalt takpapp. 
I vegg mot leilighet er det kun murpuss på betongveggen. 
Mot hage (vegg 1) er det 50 mm Wedi isolasjonsplater på betongvegg, og 50 mm xps plater utvendig med fiberpuss over jordband. Mot gårdsplass vest (vegg 2) er det 50 mm Wedi isolasjonsplater på betongvegg, 100 mm murplate utvendig og luftespalte før teglforblendingen. Mot nord er det rettet opp med Wedi isolasjonsplater i varierende tykkelse ca 40 til 20 mm på betongvegg, med unntak av mur fra dør og mot vaskerom som kun er murpuss på betong innvendig, og utvendig = som vegg mot vest."

Jeg har planer om å lekte ut veggene med 5 cm for å få skjult el-anlegg for deretter å legge wallstopaint. Bør stendere ha et par cm klaring fra veggene under bakkenivå, mens 5cm isolasjon leges helt inntil isolasjonsplatene? Hva med dampsperre på de ulike veggene? Blir forvirret av alle de ulike rådene en leser om på internett. Hva tenker byggebolig-gjengen?


HSt
   #1
 21 864     Sørum     0
Hvis isolasjon inne ikke er brannsikret så kan det hende at det er ok med utlekting da må lektene ligge helt innpå evt fylle alt av tomrom med isolasjon. Egentlig isolerer du da mer enn lovlig på innsiden mht total tykkelse men sksl du brannisolere med utlekting så tror jeg ikke du kan bruke mindre enn 5 cm