111    1    0  

Innrede musikkrom under terreng - løsning med vegg som ikke "tettes igjen"

 1     0
Hei!

Jeg har et prosjekt som jeg drømmer om å starte opp. Tenkte jeg skulle høre om noen hadde innspill til dette Smile Se gjerne bilder i bunn av posten.

Nåværende fuktnivå - tørt
Vi har et uinnredet rom i kjeller fra 1987. Jeg ser ingen tegn til fukt eller saltutslag per i dag. Utsiden av kjellerrommet er gjenbygget med terrasse, og det aller meste av rommet er under bakkenivå. Det er ingen vinduer, men to lufteventiler.

Det ble gjort fuktmåling (8,9%) i et annet innredet rom i kjeller i fjor. Dette anses tørt, i følge takstmann. Per i dag er altså ikke fukt et problem. Jeg tror ikke det er isolasjon på utsiden, og drenering er fra byggeår. Det er vanskelig å grave utenfor rommet vi snakker om, da man må rive en stor terrasse som går langs to sider av huset.

Hvilke vegger snakker vi om
Det er to yttervegger av betong, en innvendig vegg av leca som henger sammen med pipe. Det er feieluke i rommet. Siste vegg er ordinær innervegg mot resten av innredet kjeller (kledd med treplater).

Jeg spiller en del musikk. Jeg tror rommet er et godt utgangspunkt for lydisolering/demping siden tre av veggene allerede har høy masse. Da rommet kun er 15 m2, ønsker jeg helst ikke å bygge rom i rommet. Vil prioritere god lyddemping/avkobling av tak for å spille musikk når barn sover i etasjen over. Rommet er gunstig plassert i forhold til soverom.

Idè for oppbygging
For ytterveggene er mitt resonnement at man bør sikre at fukt og kondens får god anledning til å tørke opp innover. Da tenker jeg minst mulig gjenbygging og lufttetting.

Tenker derfor å lekte ut med en solid luftspalte mot yttervegg som sikrer flyt av luft bak vegg (3-5 cm). 

Deretter to alternativer:
i) Bygge et "rammeverk" som man setter eller limer 5 cm Rockfon Industrial rett inn i. Holder avstanden til yttervegg. Platene har en overflate som jeg kan leve med til dette formålet. Maler trerammeverket slik at det matcher, men legger ingenting utenpå.
i) 5 cm isolasjon (rockwool) med samme avstand til yttermur. Dekker vegg med pustende stoff som stiftes på lektene, eller dekker med spiler som har nok åpning til at luft kan flyte gjennom. Altså ingen veggplater som "tetter igjen", men noe tildekning av vegg.

Tenker i tillegg å ha en luftavfukter i rommet med hygrometer, men skrur den av de timene rommet er i bruk. Eventuelt også få inn en type vifte i veggen som av og til kan settes på for å sikre luftsirkulasjon bak veggen.

Akustikkplate-veggen vil også bidra til absorpsjon og demping av innvendig resonans i rommet, noe som er positivt.

Er det noen som har tanker eller innspill rundt dette konseptet? 

Innrede musikkrom under terreng - løsning med vegg som ikke "tettes igjen" - IMG_5312.jpg - stekespadeInnrede musikkrom under terreng - løsning med vegg som ikke "tettes igjen" - IMG_5311.jpg - stekespade


Innrede musikkrom under terreng - løsning med vegg som ikke "tettes igjen" - IMG_5310.jpg - stekespade

Innrede musikkrom under terreng - løsning med vegg som ikke "tettes igjen" - 24993dec530e4db480456313991c828b.png - stekespade

Siste redigering: Sunday, March 10, 2024 2:46:43 PM av stekespade

   #1
 27     0
Deretter to alternativer:
i) 5 cm isolasjon (rockwool) med samme avstand til yttermur. Dekker vegg med pustende stoff som stiftes på lektene, eller dekker med spiler som har nok åpning til at luft kan flyte gjennom. Altså ingen veggplater som "tetter igjen", men noe tildekning av vegg.

Her høres det jo ut som om du er villig til å ta 10 cm veggtykkelse? Dette gir jo kurant akustisk demping også da.

Men kan du ikke gjøre det skikkelig med rom-i-rom da? Det bygger jo ikke alt for mye mer, blir vel ca. 14 cm (1 cm luft, 10 cm stender, 2x1.5 cm gips)? Og man mister jo ikke mye takplass heller hvis man legger takbjelkene inne mellom gulvbjelkene, med mindre noe hindrer dette?

Fuktmessig er jo det også etter boka bare du holder deg til 5 cm isolasjonstykkelse og maler med diffusjonsåpen maling.

Hvordan er lyddempingen i dag? Er den nesten god nok for ønsket bruk, eller trengs store forbedringer?